За сайта

За сайта

Ендометриоза

Ако искате да чете за ендометриоза, като по-актуални ще ви препоръчам материалите на фондацията – www.endometriosis.bg. Тук ще откриете мои лични проучвания, като много от тях не се отнасят за всички, а по-скоро за конкретен тип, предвид, че в последните години все повече се убеждавам, че различните типове ендометриоза имат и спесифики в симптомите и начина на реагиране на храна, хормони и лечения.

Все пак, някои неща, които засега няма да откриете в сайта на фондацията:

Имам диагноза, а сега накъде?

Ендо диетата – как да започнем да я следваме?

Ястия и рецепти

Вижте и всички лични истории, нещо, което започна тук като инциатива за Ендо Март, но продължихме и на страницата на фондацията след това.

Ендо истории

Защо не се „боря“ с болестта

Моят панически страх от операция

Ако искате още информация, прегледайте и страницата ми с ресурси.

Болка

Болката е един от най-големите проблеми, с които съм се сблъсквала. Имах късмет да науча много по въпроса и да открия неща, които ми помагат. Но най-много ми помогна това, че промених начина, по който мисля за нея. Списък с всички статии за болката можете да видите тук. Следват статиите, които споделям и препоръчвам най-много през годините:

Механизмът на болката

Видове женски болки – непълен списък, който обаче помага за ориентиране

Холистичен подход към лекуването на тазови болки – принципите, по които намалих собствените си болки

Значението на болката – моля, пропуснете ако в момента изпитвате сериозни болки и нямате нужда от големи сътресения в разбиранията

7 стъпки за освобождаване от хроничната болка

Колко точно боли?

Висок и нисък праг на болката – за тези, на които им казват, че имат нисък праг на болката,

Болка vs. болка – за различното възприятие на болката

Ментално здраве

Всички статии по темата вижте тук: Ментално здраве.

Какво представлява травмата

Какво помага за справянето с травми

Колко е важна промяната в мисленето

Ролята на мозъка

За загубата на близък

Ментално здраве 2021

Ползи от воденето на дневник

Излекувай тялото си – утвърждения от Луиз Хей

Здравословен начин на живот

Другата насоченост в блога е темата за балансиран живот и всичко свързано с женското здраве като цяло. От известно време насам поставих приоритет на търсенето на здравословен начин на живот, вместо на лекарства за болест, която все още не се разбира добре. И макар да продължавам да търся и да пробвам методи, смятам, че това е най-добрият подход за истински пълноценен живот. Има няколко принципа, които следвам:

Отпускане – релакс за нервната система, намаляване на стреса, балансиране на хормоните, отпускане на напрежението.

Подхранване – противовъзпалителна диета, която подхранва тялото и храносмилателната система, имунната система, черния дроб, червата.

Проектиране на нов живот без болка и умора, пълен с креативност и удоволствие  – откриване на нещата, които подхранват и дават енергия, грижа за себе си, създаване на нови, здравословни навици.

Търсенето на естествени средства съвсем не замества прегледа при доктор, по-скоро много ефективно допълва лечението. Според моя опит холистичният подход е единствения шанс за малко по-дългосрочни положителни резултати.

Библиотека

Всичко уча от книгите, защото това е най-лесния начин за мен да придобия нови знания. Ето защо съм си поставила за цел да споделям онези от тях, които са се оказали особено полезни. Списъка и линкове към ревютата ще откриете тук: Библиотека.

Някои от книгите, на които държа особено много, защото са ми повлияли значително, и са преведени на български:

Женски тела, женска мъдрост„, д-р Кристиан Нортръп

Промени своя мозък, промени живота си„, д-р Даниъл Еймън

Когато тялото казва НЕ„, д-р Габор Мате

Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“

Този блог стана повод през 2017-та година за пръв път да се запозная на живо с други жени с ендометриоза и малко по малко познанството с тях, това, че намерихме много общо помежду си и взаимната ни фрустрация от липсата на информация и нуждата от такава, ни доведе до създаването на в момента най-голямата фейсбук група за ендометриоза в България, както и скоро след това и до учредяването на фондацията, която да се грижи за интересите на жените с ендометриоза и да работи за репродуктивното здраве у нас. Работя активно по тези въпроси и съм и управител на фондацията от 2019 г. насам. Създадохме сайт, на който се стремим да публикуваме максимално полезна информация, наръчник за пациентски права, организираме Дни на отворените врати с безплатни прегледи за ендометриоза, Пациентска конференция и онлайн семинари по разнообразни теми, като постоянно работим да подкрепяме и помагаме на жените с ендометриоза в България.

www. endometriosis.bg

За сайта

Този сайт беше създаден през 2017 г. като начин да споделям какво съм научила в търсенията си да се справя с множеството здравословни проблеми, с които се сблъсках.

През 2007 г. бях диагностицирана с ендометриоза при операция за премахване на сравнително голяма киста. Нямах никаква представа както е това. Лекарите неми обясниха нищо. В интернет нямаше почти нищо. Не познавах никого, който да беше чувал думата. Нямах идея какви са симптомите, защото почти не ги бях изпитвала преди операцията. Не знаех какво ми вреди и какво би ми помогнало. Осем години по-късно вече не бях в състояние да работя, но все още не знаех какво причинява нечовешките ми болки и се наложи да обиколя много и различни лекари, докато разбера, че това отново е ендометриоза, този път акомпанирана и от аденомиоза. Междувременно живеех със сериозна депресия почти цяло десетилетие, бях си направила и натравяне от мухъл и проблеми с нервната система, имах проблеми с паметта, съсредоточаването, бърках думи, или спирах на средата на изречението без да знам за какво говоря. Не можех да понасям никакви миризми, усещах електрически и магнитни полета, ставаше ми лошо и повръщах от огромно количество храни и напитки, около седмица всеки месец не можех да ходя, а повече от три не бях в състояние да работя. В края на 2016-та година наистина мислех, че повече няма да издържа, въпреки че вече бях започнала да правя експерименти и да търся какво не е наред.

Все пак имах късмета да разбера навреме, че съм с депресия, така че да взема мерки. Това по-късно ми помогна да открия и какви са останалите ми проблеми и да намеря решение и за тях и да променя нещата така, че да мога да живея нормално. Когато обаче се върнах при тогавашния си доктор, за да споделя какво ми е помогнало за болките (с цел да го използва ако има други такива случаи), той ме прекъсна с думите, че това не е негова работа. Което остави в мен дълбокото недоумение и негодувание, защото именно той ми обясняваше колко нормално е да ме боли, а аз вече се бях убедила, че нищо от това не е нормално. Няколко месеца по-късно пък се запознах с няколко жени, които не можеха да прочетата статиите и проучванията, които споделях на английски и ето така един горещ летен ден реших, че е време да направя нещо повече по въпроса.

Сега вече може да се намери много информация за заболяването, основната част от която обаче е на английски. Моята цел е да я направя достъпна до повече жени в България, които имат нужда от нея. Искам да споделя и собствения си опит, защото напоследък осъзнавам, че всяка от историите ни е ценен опит за тези, които тепърва се сблъскват с тази диагноза. Заболяването все още не е изучено достатъчно добре и не е широкоизвестно, така че споделянето на личен опит и съвет всъщност е едно от най-полезните неща, които можем да получим или дадем. Всеки коментар, статия, линк към полезна информация, споделяне на вашия опит, дори и парченце информация може да се окаже ценно за някоя жена, на която тепърва предстоят изпитания. Заедно можем да си помогнем много!

Пожелавам на всички да водят нормален и пълноценен живот въпреки диагнозата! Операциите, хормоналните лечения, болките не са единственото, което ни очаква след такава диагноза и се надявам чрез този блог да помогна поне малко в намирането на начини за справяне с тях.

За мен

Аз съм многословен и пишещ непрекъснато архитект, който в момента проектира интериори, занимава се с влиянието на средата върху съзнанието, мислите и мотивацията ни, и освен това проучва всичко, което успее да открие за здравето и „женските“ болести. Споделянето на информация малко по малко се превръща в мой основен приоритет, защото проследявам много проблеми до липсата на такава. В момента търся някакъв работещ начин да правя всичко, което смятам за мисия в живота си, с това да се издържам, и да имам функциониращо семейство и все още търся как това да стане без да се изтощавам.

Какво ме накара да променя забързания живот, в който не оставаше време дори за обяд, с това, което правя в момента, можете да прочетете в тези два поста:

Анна Димитрова 1

Анна Димитрова 2,

както и навсякъде в статиите, които споделям.

Внимание!

Аз нямам медицинско образование, не съм лекар и не мога да споделя компетентно мнение за който и да е от проблемите, които обсъждаме в блога или на фейсбук страницата. Освен това познанията ми се обновяват и променям мнението си постоянно на база новия си опит, така че е възможно и статиите, които четете да не са вече актуални.
Използвайте информацията на сайта като отправна точка, която да ви помогне да откриете това, което ще помогне на вас. В никакъв случай не я приемайте за абсолютно вярна. Проверявайте всичко и се консултирайте със специалист, преди да приложите каквото и да е. Съветите, които споделям, са на база единствено собствения ми опит и прочетеното в книги или статии, които следя.