за женското здраве и жените с ендометриоза

За сайта

За сайта

Преди единадесет години бях диагностицирана с ендометриоза. Нямах никаква представа както е това. Знаех единствено, че изглежда не е рак, а докторите съвсем нищо не ми обясниха, освен че трябва да направя лечение със золадекс и да родя възможно по-скоро. В интернет нямаше почти нищо. Дори на руски. Не си спомням да съм търсила на английски, но и да съм, не съм открила информация. Не познавах никого, който да беше чувал думата. Нямах идея какви са симптомите, защото почти не ги бях изпитвала преди операцията. Не знаех какво ми вреди и какво би ми помогнало.

Сега вече може да се намери много информация за заболяването, основната част от която обаче е на английски. Моята цел е да я направя достъпна до повече жени в България, които имат нужда от нея. Искам да споделя и собствения си опит, защото напоследък осъзнавам, че всяка от историите ни е ценен опит за тези, които тепърва се сблъскват с тази диагноза. Заболяването все още не е изучено достатъчно добре и не е широкоизвестно, така че споделянето на личен опит и съвет всъщност е едно от най-полезните неща, които можем да получим или дадем. Всеки коментар, статия, линк към полезна информация, споделяне на вашия опит, дори и парченце информация може да се окаже ценно за някоя жена, на която тепърва предстоят изпитания. Заедно можем да си помогнем много!

Пожелавам на всички да водят нормален и пълноценен живот въпреки диагнозата! Операциите, хормоналните лечения, болките не са единственото, което ни очаква след такава диагноза и се надявам чрез този блог да помогна поне малко в намирането на начини за справяне с тях.

Здравословен начин на живот

Другата насоченост в блога е темата за балансиран живот и всичко свързано с женското здраве като цяло. От известно време насам поставих приоритет на търсенето на здравословен начин на живот, вместо на лекарства за болест, която все още не се разбира добре. И макар да продължавам да търся и да пробвам методи, смятам, че това е най-добрият подход за истински пълноценен живот. Има няколко принципа, които следвам:

Отпускане – релакс за нервната система, намаляване на стреса, балансиране на хормоните, отпускане на напрежението

Подхранване – противовъзпалителна диета, която подхранва тялото и храносмилателната система, имунната система, черния дроб, червата

Проектиране на нов живот без болка и умора, пълен с креативност и удоволствие  – откриване на нещата, които подхранват и дават енергия, грижа за себе си, създаване на нови, здравословни навици

Търсенето на естествени средства съвсем не замества прегледа при доктор, по-скоро много ефективно допълва лечението.

Фейсбук група

Освен блога, с няколко приятелки администрираме фейсбук група за взаимопомощ за жени с ендометриоза, която можете да откриете тук – Ендометриоза България. Там ще откриете както много информация и ценни съвети, така и разбиране и подкрепа.

Както разбирате, информацията, и по-скоро разпространяването ѝ, за мен е голяма страст, така че ако смятате, че имате какво да споделите, независимо дали става дума за статия, блог, сайт, дали вие бихте искали да пишете нещо, пишете ми на мейл или оставете коментар в сайта. Ще помогна с каквото мога за всичко, което си заслужава да бъде споделено!

За мен

Аз съм многословен и пишещ непрекъснато архитект, който в момента проектира интериори, занимава се с влиянието на средата върху съзнанието, мислите и мотивацията ни, и освен това проучва всичко, което успее да открие за здравето и „женските“ болести. Тази година съм превърнала споделянето на информация в основния си приоритет.

Какво ме накара да променя забързания живот, в който не оставаше време дори за обяд, с това, което правя в момента, можете да прочетете в тези два поста:

Анна Димитрова 1

Анна Димитрова 2,

както и навсякъде в статиите, които споделям.

Внимание!

Аз нямам медицинско образование, не съм доктор и не мога да споделя компетентно мнение за който и да е от проблемите, които обсъждаме в блога или на фейсбук страницата. Използвайте информацията на сайта като отправна точка, която да ви помогне да откриете това, което ще помогне на вас. В никакъв случай не я приемайте за абсолютно вярна. Проверявайте всичко и се консултирайте със специалист, преди да приложите каквото и да е. Съветите, които споделям, са на база единствено собствения ми опит и прочетеното в книги или статии, които следя.