Имам диагноза. Сега накъде?

Имам диагноза. Сега накъде?

Идва един момент, след множество притеснения, неяснота, въпроси, посещения при доктори и изследвания, след операции или неприятни процедури, които сами по себе си са били достатъчно трудни за преживяване, когато най-накрая се сдобиваме с нещо, наречено диагноза.

Диагнозата може да е именно това, от което най-много сте се страхували, може да е облекчение, че не е нещо по-лошо, а може и да не ви говори абсолютно нищо. Във всички случаи стигаме до момент, в който си мислим, че всички неприятности ще приключат, а всъщност си даваме сметка, че вероятно тепърва започват. Или че нямаме никаква представа какво да предприемем от тук нататък. Всичкият капацитет за вземане на жизненоважни решения е изазходен и остава единствено объркане.

Няма да ви успокоявам с лъжи, ако се познавате в горните редове, то наистина се намирате в началото на напълно нов път. Но пък има и друго – вече знаете точно какво ви има. А това е много ценна информация, с която преди не сте разполагали. И можете да си съставите план за действие въз основа на нея. Ето какво ви предлагам да направите:

1. Дайте си малко почивка

Особено ако диагнозата е била предшествана от операция или търсене и посещаване на много лекари, ако сте били под напрежение дълго и вече се чувствате изтощена. Но дори и да не е било така. Дайте си малко почивка – време, в което да си отдъхнете, да се откъснете мисловно от напрежението, да съберете нови сили.

2. Осмислете какво означава диагнозата за вас

Непременно отделете време за да се вгледате в себе си и да осмислите какво точно означава за вас тази диагноза. Разберете как се чувствате по отношение на нея. Притеснява ли ви, приемате ли я, страхувате ли се, носи ли ви облекчение?

3. Спрете с чуденето защо се случва на вас

Ако имате нужда, наистина отделете време да се почувствате зле и да се чудите защо тези неща се стоварват именно на вас. Плачете, викайте, ако трябва крещете по улиците. Изкарайте всичко навън! Но после си поемете въздух, успокойте се и се фокусирайте върху това, което ви чака напред.

4. Помислете над състоянието си и какво ви е довело до него

Всички болести и неразположения са симптоми на нередности в начина ни на живот. И първата стъпка към изцелението е да определим какво точно в него не е наред. Нездравословна храна? Преумора? Прекалено много стрес в работата? Неправилната работа? Твърде малко почивка, претоварване? Притеснения? Токсични отношения? Нездравословни навици като пушене или пиене, преяждане, лоша храна и т.н.?

Опитайте да си направите списък. Дори да се окаже дълъг, или да изглежда като оплакване, не се ядосвайте и не се отчайвайте. И със сигурност не се корете за това, което се е случило. Вместо това погледнете с безпристрастен дедективски поглед на живота си и идентифицирайте всичко, което може би е е довело до тези проблеми. Това може да са дори неща, които отдавна са минали – например онази ужасна работа, която напуснахте преди 2 години, или пък времето, когато сте се грижили за болен роднина. Но те може да оставят следи за дълго време напред. Пазете този списък, той много ценен, защото ще ви даде насоки как да си създадете мечтания живот от тук нататък!

5. Запознайте се из основи с проблема си, изучете го. 

Междувременно се заемете да изучите диагнозата си. Вече знаете какво ви е, но не се задоволявайте само с информацията, която ви е дал лекаря. Той няма възможност да ви обясни всичко за един или дори няколко прегледа. Днес живеем в истинска информационна ера – възползвайте се от това и открийте всичко, което се знае за състоянието ви, дори и най-новите изследвания, които още звучат като фантастика или далечно бъдеще. Опознайте я и научете всичко за нея.

6. Открийте какво можете да направите за себе си и за здравето си

Вече имате списък с неща, които да промените в живота си. Какво и много информация какво да направите за себе си по отношение на здраветео си. Направете си още един списък с конкретни стъпки, които можете да предприемете още сега, за да се почувствате по-добре. Започнете да ги следвате една по една.

Именно с тази цел започнах тази година с един пост относно здравословните ми цели – за да имам и аз яснота върху какво да се фокусирам през годината.

7. Намерете начин да останете мотивирани

Някой ще каже, че за да оздравееш е достатъчна единствено вътрешната мотивация и желание да го направиш. Аз обаче си мисля, че това не е достатъчно, или поне не и в повечето случаи. Нужно е нещо реално, видимо, което напомня какво сте предприели, какво се опитвате да постигнете и как се движите към целта си. Може да е списък с конкретни действия, на който да слагате отметни, може да е бележник, в който описвате какво сте предприели, може да са мотивиращи цитати, които да залепите на огледалото и да четете сутрин. Може да е всичко, стига да върши работа и да ви напомня да продължавате.

8. Открийте нужната ви подкрепа и разбиране

Всички хора, които се възстановяват от уж нелечими състояния, споделят за невероятната подкрепа, която са получили от близките си. Подкрепата е едно от най-важните неща, които помагат за възстанояването от всички болести. Знам, че понякога е трудно да е открием в близките си, но задължително се опитайте. Обяснете им, помолете ги, покажете им какво се случва с вас. И не разчитайте само на тях. Потърсете подкрепа навсякъде, където можете да я получите. Това може да е терапевт, или коуч, или група за взаимопомощ, а най-добре от повече от едно място.

Ако диагнозата ви е ендометриоза, препоръчвам групата, която поддържаме с още няколко жени, ентусиазирани на тема разпространяване на повече информация по темата: Ендометриоза – група за взаимопомощ.

9. Информирайте се за всичките си опции и възможности

Казват ви, че имате само един начин за лечение, но това ви притеснява? Проверете, прочетете, разпитайте, потърсете мнение от друг специалист. Разчепкайте нещата до дъно и открийте всичките си възможности, преди да вземете правилното за вас решение. На вас се пада както отговорността, така и правото да взимате решения за собственото си тяло и здраве, така че не се притеснявайте да ги взимате, независимо от натиска, който обикновено оказват и доктори и близки. Дори и да се съгласите с лечението, което ви предлагат, имате пълното право да знаете всичко за него – всички предимства, но и всички недостатъци. Както и всички странични ефекти, които могат да се появят. Вие ще ги изпитате, затова никой няма да право да вземе това решение вместо вас.

И така, двата най-важни съвета, които мога да ви дам, са:

Вземете здравето си в свои ръце!

и:

Променете живота си!

И ви пожелавам едно наистина леко пътешествие, в което се справяте с предизвикателствата и си изграждате един щастлив и изпълнен със здраве и благодат живот!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *