Ендометриоза

Ендометриоза

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на ендометриума (вътрешния слой на лигавицата на матката) се открива извън матката, най-често в други органи в областта на таза, което може да доведе до разнообразни симптоми, най-сериозните от които са силни болки и безплодие. Не е животозастрашаващо, но може да засегне живота на жените, които го имат, по множество начини. Все още много от аспектите на това заболяване не са ясни и имат нужда от допълнителни проучвания.

Симптоми

Трудността е в това, че симптомите са строго индивидуални и изцяло зависят от местата, по които се разпространяват лезиите с ендометриални клетки. Това са някои от най-разпространените и най-сигурно свързани с ендометриоза симптоми:

 • силни болки
 • дълга менструация (над 7 дена) или нередовен цикъл
 • силно течение
 • проблеми с червата и пикочните пътища, включително болки при уриниране, често желание за уриниране, болки при движения в червата, диария или запек
 • гадене или повръщане
 • болка при сексуален акт
 • безплодие
 • след по-дълго време може да се получат сраствания на засегнатите органи, които да доведат до още симптоми, включително болка при определени движения и пози

Повече за болките – в серията Болката.

Поради трудността в диагностицирането, еднометриозата често се бърка с заболявания като поликистозни яйчници или синдром на раздразненото черво. Следва някои симптоми, които много жени с ендометриоза изпитват, но дори и да ги имате, не е задължително да имате ендометриоза:

 • болка по време на овулация
 • болка в долната част на гърба по време на менструация
 • подуване на корема
 • болки след сексуален акт
 • чести гъбични инфекции; Candida Albicans
 • проблеми с храносмилането (хронични)
 • чести инфекции на пикочния мехур или бъбреците
 • хронично главоболие и умора
 • промени в теглото
 • дисбаланс на хормони на щитовидната жлеза
 • ниски нива на прогестерон и високи на естроген
 • недостиг на магнезий (студени крака и ръце)
 • хронична умора

 

Много жени с ендометриоза страдат също така от алергии и инфекции, фибромиалгия, цистит, аденомиоза, заболяване на щитовидната жлеза, болест на Крон, лупус, множествена склероза и други автоимунни заболявания.

Освен множеството силни и сериозни симптоми, ендометриоза може да се развива и без симптоми. В такива случаи се открива при операция за нещо друго или едва след като се формира киста. Има жени с едмометриоза, които изобщо не докладват за симптоми.

Съвети и информация за симптомите можете да откриете в тези статии

Митове

 • бременността не лекува ендометриоза, напротив, не малко жени с ендометриоза дори имат проблеми със зачеването. Бременността обаче може да облекчи временно симптомите заради нарастването на нивата на прогестерон в организма в този период
 • хистеректомията не лекува ендометриоза. Макар че би могла да помогне в някои случаи, много жени, които са направили хистеректомия, продължават да изпитват болки.
 • нормално е цикълът да е болезнен. Макар изпитването на дискомфорт по време на цикъл да е напълно нормално, силните болки съвсем не са. А ако ви докарват до състояние, в което не можете да работите, това определено е сигнал за проблем и трябва да видите лекар, който ще обърне внимание на болките, незабавано.

Повече за митовете прочетете в Митове и погрешни схващания за ендометриоза.

Причини

Все още няма консенсус какво точно причинява ендометриозата, макар че има няколко теории по въпроса.

Изглежда има генетична предразположеност, защото според статиски жени, които имат близка роднина с ендометриоза, е 5 до 7 пъти по-вероятно също да имат ендометриоза.

Има данни, че ендометриалните клетки се разпространяват още в ембриона, но се активизират при започване на менструалния цикъл, когато нивата на естроген в организма се качват значително.

Вече е ясно и че имунната система и възпаленията в тялото играят голяма роля за развитието на ендометриоза, но точния механизъм не е известен.

В някои случаи на цезарово сечение и други хирургични интервенции има съмнения за пренасяне на клетки от ендометриума на местата, където е направен разреза, но не са потвърдени със сигурност, защото в много случаи такива клетки се намират и на други места в тазовата кухина.

Повече за различните теории можете да прочете в Причини за ендометриоза. 

Диагностициране

Все още няма разработен тест за откриване на ендометриоза, макар вече да се работи по такъв. За момента единственият начин за сигурна диагноза е операция и вземане на проба. Най-често се диагностицира при операция за премахване на кисти на яйчниците. Ако симптомите са сериозни и има съмнение за ендометриоза, може да се прибегне до лапароскопско оглеждане и взимане на проба, след което да се потвърди с патологично изследване на взетия материоал.

За момента няма друг сигурен начин за диагностициране. На скенер или ехограф могат да се видят единствено образувания, които са се получили следствие от ендометриоза като шоколадови кисти на яйчниците или необичайни сраствания на органите, но не и да се види със сигурност на какво се дължат те. Поради това доста често ендометриозата остава недиагностицирана с години.

Лечение

Лечение за ендометриозата все още не е известно, но има няколко неща, с които се овладява. Това са операции (все по-често лапароскопски) за изрязване на засегнатите тъкани.

Симптомите се овладяват с контрацептиви, хормонални лечения и различни обезболяващи.

Конвенционалната медицина обикновено комбинира оперативна намеса с хормонално лечение. Макар че това има своите предимства, рядко успява да помогне за всички симптоми, освен това може да доведе и до странични ефекти.

Най-често у нас се изписва терапия със Золадекс, който е вид гонадотропин-освобождаващ хормонален аналог (GnRH analogue) под формата на 6 инжекции в рамките на 6 месеца. Има доказан ефект, но и значителни странични ефекти, които не са за пренебрегване. Подходяща диета и упражнения могат да намалят силата на страничните ефекти. Други такива препарати са Лукрин Депо, Бусерелин, Елигард. Това не е дългосрочна терапия и дори втори курс може да повиши риска от остеопороза значително.

Другият вариант е терапия с прогестини – синтетични хормони, които наподобяват естествения прогестерон. Могат да се взимат като хапче постоянно (което изцяло спира месечното кървене) или с почивки. По-подходящи за дългосрочна стратегия, но също имат странични ефекти, най-вече по отношение на храносмилането, тревожност и депресия, и кръвосъсирането.

Разпитайте подробно лекаря си за всички странични ефекти и как можете да се справите с тях, преди да започнете лечение!

 

Най-ефективна за овладяване на симптомите за момента се доказва промяната в храненето и избягването на определени храни, които засилват проблемите. Следва се противовъзпалителна диета, която е строго индивидуална и може да отнеме време, докато откриете точната за себе си. Ефектите от промяната в храненето могат да се усетят до месец, особено ако има болки, и стават още по-осезаеми след три месеца. Пример за строга диета, съобразена с ендометриоза (без индивидуални непоносимости) е ендо-диетата. Диетата изглежда доста трудна за следване, така че ако решите да провате, прочетете няколко съвета как да започнете.

Друг важен аспект, който може значително да подпомогне общото подобрение независимо от избраното лечение, е да се работи с психическия аспект на заболяването и симптомите, които се отключват от хормонални лечения, болка, стрес и т.н. – това най-често са депресия и тревожност.

Ако искате да научите повече по тази тема, разгледайте статиите, посветени на мисленето и мозъка и следете поредицата за Менталното здраве

Статии относно лечението.

 

Ако тепърва се сблъсквате с диагноза, препоръчвам ви Имам диагноза, а сега накъде?

 

(тук ще откриете превод на видеото)