Какво е аденомиоза

Какво е аденомиоза

Ако потърсите в гугъл на български, за аденомиоза ще ви излезе единствено тази статия в Розали (вече малко повече). Преди години, когато разбрах, че имам ендометриоза, положението беше почти същото. Само че статията беше за шоколадова киста и беше на руски. Тогава вероятно не ми е хрумнало да търся на английски, или поне не си спомням да съм го правила. Вероятно щеше да има малко повече статии, но едва ли много повече.

Липсата на информация за мен е едно от най-лошите неща, които можем да си причиним. Особено във века, в който живеем, когато практически всичко би могло да е на една ръка разстояние и реално нямаме оправдание, че ни липсва достъп до нея. И все пак женските гинекологични заболявания все още са сред нещата, за които се говори малко, всъщност винаги е било така поради редица остарели морални схващания, от които отдавна би трябвало да сме се отървали. Според мен е време да променим нещата и този блог е моят малък опит в тази посока. И макар, че този месец нямах възможност да подема сериозна кампания, както предния с ендометриозата, все пак много исках да направя една статия за аденомиоза.

Имайте предвид, че за разлика от ендометриозата, аз самата знам все още много малко за аденомиоза, и макар че черпя информацията си от източници, на които все пак имам доверие, все още не е нито достатъчно пълна, нито достатъчно добре проверена. Но и не е това целта – тепърва ще имам време да допълвам. Целта е да започнем разговора и с това ми се иска да дам начален тласък. Ако имате материали, или знаете повече по тези въпроси, или пък просто имате собствен опит, използвайте таг #аденомиоза, за да разпространим информацията по-лесно. А ако искате да я споделите не само в социалните мрежи, пишете ми – мога да ви дам трибуна.

Също както ендометриозата, аденомиозата е трудно за диагностициране заболяване, което все още не е изучено достатъчно добре. И също като при нея, има редица остарели схващания, митове, както и много неясноти. (Един бърз пример за мит, свръзан с това състояние: в статията, която споменах по-горе, тази в Розали, пише че от аденомиоза страдат жени между 40 и 50 години, което изобщо не е задължително).  Все още един от основните дебати в медицинските среди относно това заболяване е, дали това е ендометриоза на матката, или е съвсем различно състояние.

Аденомиозата е гинекологично заболяване, характеризиращо се с ненормално присъствие на ендометриална тъкан (вътрешната обвивка на матката) в миометриума (дебелият, мускулен слой на матката). Когато ендометриална тъкан присъства изцяло извън матката, тогава се говори за ендометриоза. Двете състояния се срещат заедно в много случаи, но често се срещат и независимо. Преди да бъде разпозната като отделно състояние, аденомиозата се е наричала вътрешна ендометриоза на матката.

Счита се, че обикновено се среща при жени на възраст между 35 и 50 години, но се открива и при по-млади жени. По-лесно се диагностицира при вече раждали жени.

Диагноза се потвърждава чрез взимане на хистологична проба и изследването ѝ в лаборатория. Основен проблем е, че не винаги може да се прецени правилното място за взимане на проба – често аденомиозата прониква на отделни места в стената на матката и ако не се вземе проба точно от това място, няма да бъде засечена. Все пак в много случаи опитен специалист с добра апаратура може да изяви съмнения за аденомиоза и без операция по време на ехографски преглед.

Симптоми

Симптомите са множество и не всички ги изпитват, което прави диагностицирането още по-трудно. Освен това могат да са съвсем леки или почти инвалидизиращи. Всеки случай е различен и точно както при ендометриоза, интензитета на симптомите не е в пряка зависимост от степента на заболяването. Една част от тях са следствие от уголемяването на матката и притискането на съседни органи или от растежа на отделни аденомиоми в стените на матката.

Видове симптоми, за които се съобщава:

Силни менструални крампи

Остра пронизваща болка

Хронична тазова болка

Тежко менструално кървене със или без парцали (загубата на кръв може да е толкова много, че да доведе до анемия, умора, замаяност, липса на настроение)

Твърде леко кървене

Ненормално маточно кървене

Болка по време на овулация

Болка по време на или след полов акт; болки след оргазъм

Силно течение по време на овулация

Болка в долната част на гърба

Натиск върху пикочния мехур/често уриниране

Мравучкане по бедрата и горната част на краката

Подуване на корема

Запек или диария

Често главоболие/мигрена

Често повдигане

Дефицит на желязо (или анемия)

Хормонален дисбаланс – особено висок естроген

Дефицит на витамини (особено витамин Д)

Хронична умора (и желание за сън през деня)

Напълняване

Задържане на вода

Падане или изтъняване на косата

Промени в настроението

Проблеми със съня/безсъние

Безплодие или спонтанни аборти

Ако изпитвате силни болки, потърсете в поредицата за Болката полезна информация за тях и начини за намаляването им. 

Клиничните признаци на аденомиоза могат да вклюват:

Уголемяване на матката

Чувствителна матка

Изместена или обърната матка

Безплодие или трудности при зачеване

Повишен риск от преждевременно раждане

Жените с аденомиоза имат също така по-голяма вероятност да имат други маточни заболявания като:

Маточни фиброиди

Ендометриоза

Ендометриални полипи

По отношение на ендометриозата се счита, че колкото повече години са минали от диагноза ендометриоза, се увеличава шанс за развиване и на аденомиоза.

Митове

Доскоро се смяташе, че това е болест на раждалите жени, защото рисков фактор е бременност, прекъсване на бременост или цезарово сечение. В този смисъл се описваше като болест на 40-50 годишните жени, защото повечето симптоми се съобщават от жени в тази възраст. Аденомиоза обаче се открива при все повече млади жени и вероятно този мит се дължи на факта, че в повечето случаи се открива случайно при операции по други причини.

Причини

Причините за аденомиоза за неизвестни. За момента има два различни типа причини, които увеличават риска:

Аденомиоза се свързва с всяка форма на травма на матката, която може да разруши бариерата между ендометриума и миометриума (отделните части на стената на матката) – това се случва при бременност, прекъсване на бременност и при цезарово цечение. Изглежда свръзана и с ендометриозата, но проучванията в тази насока дават противоречиви резултати. Според Adenomyosis Advice Association само около 10% случаите имат ендометриоза и аденомиоза едновременно.

Все пак, вече е признато, че заболяването се влияе от нивата на редица хормони като естроген, прогестерон, пролактин и фоликулстимулиращия хормон. Изглежда при дисбаланс на който и да е от тях се стимулира развитието на аденомиоза.

Диагностициране

Аденомиоза се диагностицира по изображения и с хистологично изследване.

При хистологичното изследване под микроскоп се изследва проба от матката (взета при операция – биопсия на матката, хистероскопия или директно хистеректомия). Диагноза се установява ако се открият клъстери от ендометриална тъкан в миометриума. Използват се няколко диагностични критерия, но обикновено се изисква ендометриалната тъкан да нахлуе повече от 2% от миометриума, или минимална дълбочина на инвазия от 1-4 mm.

Точно както и при ендометриоза, сигурната диагноза се получава едва след изследване на материал от стената на матката. Все пак, неинвазивните техники за изобразяване дават доста ясна представа дали има аденомиоза или не – това са изследването с ултразвук или ядрено-магнитния резонанс. Първото се прави обикновено при пълен пикочен мехур за по-добро визуализиране на тазовите органи. Не дава крайна диагноза, но дава доста ясна представа какво се случва с матката. ЯМР се прави при по-сериозни случаи, например при продължително кървене.

Лечение на симптомите

За много жени симптомите спират с менопаузата или при хистеректомия. Но лечението зависи от много фактори и може да включва:

Диета 

Макар в статиите за аденомиоза все още да не се обръща никакво внимание на диетата, аз съм твърдо убедена, че противовъзпалителна диета, която е и с ниски нива на естроген, може да направи чудеса (изпробвала съм го върху себе си). Ето защо я слагам и на първо място в списъка. В сайта можете да откриете доста информация по темата, макар и насочена към ендометриоза. При положение, че и двете заболявания са свързани с високи нива на естроген обаче, разлика в режима на хранене няма. Препоръчвам ви също и седемдневния курс с рецепти, които аз си готвя, то както следвам този противовъзпалителен режим, както и принципите, които следва.

Противовъзпалителни лекарства (обезболяващи)

Това може да е дори ибупрофен малко преди да започне цикъла и по време на него. Има и други възможности за по-сериозни болки, като някои от най-бързо действащите са под формата на свещички. Всички те не са препоръчителни за дългосрочен прием, но имат бърз болкоуспокояващ ефект.

Хормонални лекарства

Това са на първо място противозачатъчните хапчета, особено тези с прогестин (може да са под формата на хапчета, ижекции или вътрематочни устройства), както и гонадотропин-свобождаващи хормонални аналози.

Хистеректомия

Все още за най-доброто лечение се смята хистеректормията – оперативно отстраняване на матката, което обаче само по себе си може да има последствия, така че е крайно решение. За разлика от ендометриозата обаче, при аденомиоза случаите на рецидив след отстраняване на матката са значително по-малко.

Миомектомия

Това е най-често извършваната оперативна интервенция при наличие на аденомиоза. При нея се остраняват образованията от стените на матката при жени, които не искат да извършват хистеректомия.

Алтернативни лечения: 

Натуропатия

Китайска медицина

Акупунктура

Други алтернативни терапии

Планирам да пиша повече за алтернативните лечения в близкото бъдеще. Принципът при тях е да откриете това, което помага лично на вас, но и да не пренебрегвате съветите на лекарите. Освен това у нас има течение всичко да се лекува с билки, но дори при билките има много голямо значение какво пиете и в какви количества, така че винаги се консултирайте със специалист преди да започнете конкретно лечение.

Ако тепърва се сблъсквате с диагноза, препоръчвам ви Имам диагноза, а сега накъде?

За още информация можете да прочетете и:

Как да се справим с естрогенна доминантност (скоро ще пиша статия и с моя опит по този въпрос)

Какво да правим след като получим диагноза

Здравословно хранене за 7 дни

А в Ресурси вече имам и линкове за аденомиоза и ще допълвам, когато открия нещо полезно.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *