Разместената матка

Разместената матка

Аз имам леко изместена матка поне от времето, когато за пръв път отидох на гинеколог (макар че едва по-късно разбрах какво имат предвид, когато ми казват, че нещо е разместено). Познавам и доста жени (особено с ендометриоза и такива, които са претърпявали някакви операции), които също имат особени позиции на матката. За всички ни, както и за докторите, които ни преглеждат, това е просто поредния особен факт. Повече от 30% от жените имат изместена или завъртяна матка.

Вътрешните органи обаче си имат свое място и би трябвало да си стоят там, за където са проектирани. Всяко разместване създава проблеми в целия организъм, защото всичко в него е свързано.

Днес почти не обръщаме внимание на това, но разместената матка се е смятала за сериозен проблем в древността, а честно казано и на баба ми са ѝ обяснявали как да си пази матката като е била дете. После дошли комунистите и забранили всякакви народни медицини и ето че сме забравили нещо важно – че трябва да се грижим и за това, което е вътре и не виждаме.

Не знам за вас, но аз слушам, а и обяснявам на новите доктори, вече поне 12 години (а може би и повече), че матката ми е изместена, и чак тази година се сетих да проверя каква точно е нормалната позиция на матката и къде е моята спрямо това.

Матката е разположена в центъра на таза точно над пикочния мехур. Придържа се на място от вагиналната стена, мускулите и лигаментите, които я закрепят към всички страни на таза. Маточните връзки могат да се движат свободно, за да позволят нарастването на матката с плода в нея, както и да се прави място когато пикочния мехур и червата са пълни. Когато тези връзки отслабнат и се разхлабят, маточната шийка може да се измести в която и да е посока. Съответно вече говорим за изместена матка. Нещо, което нашата медицина смята единствено за отклонение от нормата и не вижда в това проблем, който има нужда от лечение.

Изместването може да е всякакво – обръщане, извъртане, отиване назад и какво ли не. Може да има и смъкване на матката, или пролапс, с който са запознати не малко родилки и за който ще отделим друга статия.

Както почти всичко останало, за което пиша тук, и изместването на матката може да създаде много проблеми, а може и да не създадени никакви. Всеки човек е уникален. Моята цел е единствено да споделя информацията, за да са повече жени наясно, че и това може да създава проблеми. А хубавото е, че и за тях си има терапии.

Това е само една от възможните изместени позиции на матката, но съществуват много вариации. Избрах тази, защото матката се оказва близо до гръбначния стълб и според мен в този случай може да доведе до болка в кръста по време на менструация, когато самата матка набъбва (последното е на база собствените ми болки и досега нито един лекар не го е потвръдил директно, така че е само предположение).

 

И все пак, изместената матка може да доведе до редица проблеми (или да задълбочи такива, които вече ги има). Например:

 

Симптоми

Изместен пикочен мехур

Болезнен цикъл и болезнена овулация

Нередовен цикъл или овулация

Инфекции на пикочния мехур

Гъбични инфекции

Спонтанни аборти или трудни бремености

Тъмна кръв в началото или края на цикъла

Според някои дори води до ендометриоза

Симптоми близко до тези на менопаузата преди тя да настъпи

Безплодие

ПМС или депресия, свързана с цикъла

Кисти на яйчниците

Маточни фиброми, полипи

Ненормално маточно кървене

Болки в тазовата област

Често уриниране

Разширени вени

Хемороиди

Уморени или безчувствени крака

 

 

Ето и списък с причини, които се смятат, че водят до изместване на матката:

(някои от тях аз лично ги знам като стари бабини мъдрости или разни заплахи от възрастните, които съм чувала като дете… но двете поколения разлика и фактът, че никой никога не обясняваше нищо, не помогнаха да се вслушам по какъвто и да е начин)

При трудно раждане

Множество бременности или много скоро една след друга

Недостатъчно грижа и внимание по време на бременността, при раждането и след него

Носене на тежки неща непосредствено преди или по време на цикъл или много скоро след раждане

Ходене боса по мокра трева или студени повърхности

Травма в кръста (основата на гръбначния стълб)

Хроничен запек

Разместен таз

Носене на малки деца на хълбок за дълго време

Съвременния начин на живот, в който има много обездвижване

Задържане на емоции

и др.

Както казах и по-горе, това не са доказани медицински неща, но само от горния списък аз лично имам 7 неща, които съм правила или са ми се случвали. И матката ми е разместена. Тепърва ще разпитвам по тези въпроси жените около мен, за да имам по-широка представа. Ще се радвам да споделите и вашия случай – може да се окаже полезно за някой друг.

Не знам дали съм ви стреснала, защото не това е целта, но нека наблегна, че и за това има решение и терапия, за които ще пиша в следващата статия.

Така че, момичета, следващия път като отидете на гинекологичен преглед, разпитайте гинеколога си за разположението на матката си. Никога не е излишно да знаете повече за вътрешните си органи, особено за този, които древните са смятали за център на жената.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.