Разместената матка

Разместената матка

Аз имам леко изместена матка поне от времето, когато за пръв път отидох на гинеколог (макар че едва по-късно разбрах какво имат предвид, когато ми казват, че нещо е разместено). Познавам и доста жени (особено с ендометриоза и такива, които са претърпявали някакви операции), които също имат особени позиции на матката. За всички ни, както и за докторите, които ни преглеждат, това е просто поредния особен факт. Повече от 30% от жените имат изместена или завъртяна матка.

Вътрешните органи обаче си имат свое място и би трябвало да си стоят там, за където са проектирани. Всяко разместване създава проблеми в целия организъм, защото всичко в него е свързано.

Днес почти не обръщаме внимание на това, но разместената матка се е смятала за сериозен проблем в древността, а честно казано и на баба ми са ѝ обяснявали как да си пази матката като е била дете. После дошли комунистите и забранили всякакви народни медицини и ето че сме забравили нещо важно – че трябва да се грижим и за това, което е вътре и не виждаме.

Не знам за вас, но аз слушам, а и обяснявам на новите доктори, вече поне 12 години (а може би и повече), че матката ми е изместена, и чак тази година се сетих да проверя каква точно е нормалната позиция на матката и къде е моята спрямо това.

Матката е разположена в центъра на таза точно над пикочния мехур. Придържа се на място от вагиналната стена, мускулите и лигаментите, които я закрепят към всички страни на таза. Маточните връзки могат да се движат свободно, за да позволят нарастването на матката с плода в нея, както и да се прави място когато пикочния мехур и червата са пълни. Когато тези връзки отслабнат и се разхлабят, маточната шийка може да се измести в която и да е посока. Съответно вече говорим за изместена матка. Нещо, което нашата медицина смята единствено за отклонение от нормата и не вижда в това проблем, който има нужда от лечение.

Изместването може да е всякакво – обръщане, извъртане, отиване назад и какво ли не. Може да има и смъкване на матката, или пролапс, с който са запознати не малко родилки и за който ще отделим друга статия.

Както почти всичко останало, за което пиша тук, и изместването на матката може да създаде много проблеми, а може и да не създадени никакви. Всеки човек е уникален. Моята цел е единствено да споделя информацията, за да са повече жени наясно, че и това може да създава проблеми. А хубавото е, че и за тях си има терапии.

Това е само една от възможните изместени позиции на матката, но съществуват много вариации. Избрах тази, защото матката се оказва близо до гръбначния стълб и според мен в този случай може да доведе до болка в кръста по време на менструация, когато самата матка набъбва (последното е на база собствените ми болки и досега нито един лекар не го е потвръдил директно, така че е само предположение).

 

И все пак, изместената матка може да доведе до редица проблеми (или да задълбочи такива, които вече ги има). Например:

 

Симптоми

Изместен пикочен мехур

Болезнен цикъл и болезнена овулация

Нередовен цикъл или овулация

Инфекции на пикочния мехур

Гъбични инфекции

Спонтанни аборти или трудни бремености

Тъмна кръв в началото или края на цикъла

Според някои дори води до ендометриоза

Симптоми близко до тези на менопаузата преди тя да настъпи

Безплодие

ПМС или депресия, свързана с цикъла

Кисти на яйчниците

Маточни фиброми, полипи

Ненормално маточно кървене

Болки в тазовата област

Често уриниране

Разширени вени

Хемороиди

Уморени или безчувствени крака

 

 

Ето и списък с причини, които се смятат, че водят до изместване на матката:

(някои от тях аз лично ги знам като стари бабини мъдрости или разни заплахи от възрастните, които съм чувала като дете… но двете поколения разлика и фактът, че никой никога не обясняваше нищо, не помогнаха да се вслушам по какъвто и да е начин)

При трудно раждане

Множество бременности или много скоро една след друга

Недостатъчно грижа и внимание по време на бременността, при раждането и след него

Носене на тежки неща непосредствено преди или по време на цикъл или много скоро след раждане

Ходене боса по мокра трева или студени повърхности

Травма в кръста (основата на гръбначния стълб)

Хроничен запек

Разместен таз

Носене на малки деца на хълбок за дълго време

Съвременния начин на живот, в който има много обездвижване

Задържане на емоции

и др.

Както казах и по-горе, това не са доказани медицински неща, но само от горния списък аз лично имам 7 неща, които съм правила или са ми се случвали. И матката ми е разместена. Тепърва ще разпитвам по тези въпроси жените около мен, за да имам по-широка представа. Ще се радвам да споделите и вашия случай – може да се окаже полезно за някой друг.

Не знам дали съм ви стреснала, защото не това е целта, но нека наблегна, че и за това има решение и терапия, за които ще пиша в следващата статия.

Така че, момичета, следващия път като отидете на гинекологичен преглед, разпитайте гинеколога си за разположението на матката си. Никога не е излишно да знаете повече за вътрешните си органи, особено за този, които древните са смятали за център на жената.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *