Тазов масаж при разместена матка

Тазов масаж при разместена матка

Не съм открила медицинско описание на симптоми или последствия за изместена матка, освен болка при сексуален акт, и евентуално в някои случаи трудности при забременяване. Но всички симптоми, които споменах в последната статия, получават облекчение ако се прилага специален масаж на корема, който е предназначен да намести матката на правилното ѝ място.

За съжаление, точно този вид масаж все още не съм открила някой да практикува у нас, но в интернет има видеа, които дават представа за него. Преди винаги подминавах подобни неща, но сега, особено след като видях как ми се наместиха таза, гърба и рамене откакто редовно ходя на юмейхо терапия, съм склонна да пробвам и това, стига да открия къде. Още повече, че много жени именно с ендометриоза казват, че им действа много добре. Именно от тях научих за съществуването му.

Техниката е кръстена Арвиго терапия по името на д-р Росита Арвиго, която след 30 години практика, в крайна сметка систематизира знанията си и ги превръща в холистичен подход към здравето, който включва масаж, лечение на анатомията и физиологията, билколечение, лечебно хранене и емоционално и духовно изцеление.

Основната част от техниките са разработени от дон Елиджио Панти, великият Маянски шаман на Белиз, при който тя практикува 10 години. Дон Елиджио учи, че центърът на жената е нейната матка. „Ако матката е разбалансирана, жената също е разбалансирана“, казва той.

„If a woman’s uterus is out of balance, so is she“

Don Elijio Panti

В Централна Америка акушерките и лечителите твърдят, че повечето женски проблеми идват от „скитащата утроба“. На мен този израз ми прилича на древногръцката „скитаща матка“, която причинявала големи проблеми на жените, които все още не са раждали, същото, което по-късно, през викторианската епоха наричат „хистерия“. И все пак нали вече съм малко по-отворена към алтернативни методи, реших да продължа да ровя и търся информация за този.

Д-р Арвиго продължава тази стара традиция и обръща внимание на правилното позициониране на тазовите и коремните органи (терапията се прилага и за мъже и жени, в случая наблягам на женската страна заради насоката на блога). Най-видим ефект има при коригирането положението на провиснала или изместена матка, превенция и лечение на простатата при мъжете и за облекчаване на много общи симптоми на нарушено храносмилане.

Помага и при стари сраствания в тазовата и коремната кухина, включително фиброиди, ендометриозни и сраствания от цезарово сечение намаляват с прилагането на масаж на матката. В допълнение могат да се успокоят проблеми с храносмилането, уринирането или с пикочния мехур. При този масаж се отпускат мускулите на диафрагмата, и се насищат с кръв органите от храносмилателната система, което ги подхранва и подобрява дейността им значително. Тоест, получава се успокояване при синдром на раздразненото черво, болестта на Крон, както и при киселини. И, разбира се, помага много за зачеване и нормално протичане на бремеността.

Какво представлява този масаж? Основната цел е да се възстанови потокът на кръв към органите в коремната област, което ги  подпомага да функционират нормално. Може да се прилага самомасаж, както е показано в това видео:

За да има ефект, е добре да се практикува ежедневно (и дори по два пъти на ден). За по-сериозен ефект е добре да се отиде при специалист, но такъв у нас все още няма. Много се надявам някой да се вдъхнови и да специализира тези техники скоро време, защото от сега ще има клиенти и аз ще съм от първите записали се 🙂

В следващото видео, което е доста дълго, Хилъри Люин обяснява много добре и нагледно какво създава тези проблеми и как могат да се успокоят, както и как точно помага Арвиго масажът. Видеото е дълго, но поучително. За съжаление не позволяват да се добавят субтитри, но можете да включите автоматичния превод, който изобщо не е точен, но все пак дава представа за какво става дума:

 

Аз лично смятам да добавя и масаж на корема към всекидневния масаж на ходилата, който правя по препоръка на юмейхо терапевта. Още не мога да се науча да правя йога всеки ден, но това с кратките самомасажи ми пасва повече и ако успея да следвам този режим по-дълго, ще споделям дали има ефект, а междувременно ще се опитам да науча повече и по-задълбочено за техниките. Имайте предвид, ако решите да пробвате нещо вкъщи, че силното натискане е противопоказно, както и че не е добре да се прави по време на цикъл, освен съвсем леки масажни движения за успокоение на спазмите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *