Предизвикателство: Здравословно меню за 7 дни

Предизвикателство: Здравословно меню за 7 дни

Включете се в безплатно имейл предизвикателство за здравословно хранене с рецепти за 7 дни и много полезни съвети: 

Март месец е световният месец за информираност относно еднометриоза. За първи път чух за инциативата едва миналата година (а тя съществува от 2014 г.) и още като научих, реших, че идеята е чудесна и следващата година ще се постарая да се включа по някакъв начин в разпространяванета на информация относно това сравнително непознато заболяване, което лично ме засяга.

Известно време се чудех какво точно да направя, защото самият блог започнах именно с тази идея – разпространяване на информация. А и вече бях започнала да събирам Ендо историите.

Имейл-предизвилателство със здравословни рецепти за цяла седмица

Докато си говорих с други жени по здравословни тематики идеята дойде от само себе си – всички в някакъв момент срещаме трудности в измислянето какво да си сготвим и какво да ядем. Още по-трудно е когато има толкова много неща, с  които да се съобразяваш – да няма глутен, да няма млечни продукти, да няма червени меса, менюто да е балансирано, разнообразно, вкусно, лесно за приготвяне, да е подходящо за цялото семейство или поне да не отнема прекалено много време да се приготвя заедно с останалата храна.

Когато бях постоянно заета и под стрес, здравословното готвене за мен стана доста трудно, но все по-важно и по-важно, за да се чувствам добре. Малко по малко започнах да откривам и преоткривам лесни и бързи за приготвяне неща, които нито отнемат много мисловна енергия, нито оставят твърде много съдове за миене след себе си – нямам място за миялна в миниатюрната си кухня, така че определено не искам да си създавам повече работа от необходимото… В началото ми беше трудно да измисля дори две различни закуски, които да редувам преди да ми омръзнат. Но когато започнах да пиша списък за това предизвикателство, отрих, че вече съм събрала множество идеи и рецепти и макар все още да изпитвам трудности понякога, сега ми е много по-лесно да сготвя разнообразни и вкусни неща, които да следват всичките ми изисквания. Иска ми се да споделя това с вас!

Противовъзпалителна диета за една седмица

Предлагам ви една седмица с подговено от мен меню, което следва противовъзпалителните принципи и насоките на специализираната ендо диета. Това означава, че ястията са без глутен, без млечни продукти, без соя, без захар и без червени меса. Аз лично не изключвам яйцата, но използвам пъдпъдъчи или био и обикновено следя да имам поне три чисто вегетариански дни в седмицата.

Менюто е подходящо както за хора, които се хранят без глутен, така и за тези, които имат някакви проблеми с храносмилането. Следва противовъзпалителните принципи, които с които експериментирам последно време. Не съм диетолог, ястията отразяват по-скоро това, с което се храня последните две години и отговарят на въпроса на жените, които ме питат редовно с какво се храня. Реших да събера това меню с цел да покажа на възможно повече хора, че не е невъзможно да се хранят здравословно, както и да ги предизвикам да опитат за кратко и да видят как ще се почувстват след това. Аз лично се чувствам превъзходно, така че се надявам и тези, които опитат, да отчетат подобни резултати.

И да напомня, ако това се окаже драстична промяна в начина ви на хранене досега и имате някакъв здравословен проблем, добре е да се консултирате с личния лекар, преди да започнете да спазвате стриктно нов режим. Освен това се чувствайте свободни да променяте каквото е необходимо, за да пасне на изискванията на собственото си тяло. Универсална диета все още не съм открила и намирам за особено важно да адаптираме всичко към собствените си нужди.

Повече за противовъзпалителната диета и принципите на здравословното хранене според съвременните тенденции в диетологията можете да откриете в блоговете на Надя Петрова и Маги Пашова. Сайтовете са пълни с полезна информация по въпрса. Много от рецептите ми са повлияни или леко променени рецепти на д-р Джош Акс, чиято книга „Яжте мръсно“ скоро излезе на български, но който освен това поддържа много богат от към информация сайт за здравословно хранене и здравословен начин на живот. Той е силно повлиян от китайската медицина следва холистичен подход, който много харесвам.

Здравословният начин на хранене не е ограничаващ или труден

 

Иска ми се да успея да ви покажа, че този начин на хранене не е ограничаващ, а дори дава много възможности за експериментиране. Както и да успеете да прецените имате ли подобрение в състоянието си, ако следвате тази диета. Типично при изключване на глутен намалява подуването на корема например, което за мен е голямо предимство! Изключването на млечни продукти също води до цялостно подобрение при голяма част от хората. А пиенето на достатъчно вода ще си спаси от някои видове главоболие и ще се отрази страхотно на кожата ви!

За жените с ендометриоза

 

Специално за жените с ендометриоза, които искат да опитат предизвикателството, искам да споделя, че именно тази диета, в комбинация с няколко билки за подобряване на храносмилането и подпомагане на дейността на черния дроб,  доведе до силно редуциране на болките ми и от повече от седмица силни болки, които не се влияеха от никакви лекарства и бяха съпътствани с пълно изтощение на организма, ги сведох до три дни, в които обикновено можех да работя и без обезболяващи и това преди да стигна до операция. Така че ви я препоръчвам силно с единствената забележка, че противовъзпалителната диета всъщност е строго индивидуална и е добре на следващ етап да опитате да откриете личните си непоносимости, ако имате такива и те се различават от стандартата диета. Като цяло след известно време изучаване на симптомите, които тялото ви показва след хранете, ще сте напълно наясно как да направите това.

Менюто е подходящо в редица случаи

 

Менюто е много подходящо за хора с автоимунни заболявания. Също и за всеки, който иска да провери как ще се чувства на диета без глутен поне за седмица. (разбира се, ако имате непоносимост ще отнеме малко повече време да се изчистите от ефектите от консумирането на глутен, но най-честия симптом – подуването на корема – изчезва наистина бързо). Облекчава симптомите на артит. Благоприятна е при сърдечно-съдови заболявания. Други заболявания, които вече се свързват с възпалителни процеси са някои форми на рак, Алцхаймер, множествена склероза, както и диабет тип II и има не малко сведения, че се повлияват добре от този вид хранене. Ако искате да се задълбочите в тази посока обаче препоръчвам да проучите въпроса обстойно съобразно сосбтвените си изисквания и проблеми. Това меню е създадено не с цел лекуване, а по-скоро с цел да покажа, че промяната в хранителните навици не е толкова трудна, колкото изглежда на пръв поглед.

Не на последно място, тази диета помага за поддържането на здравословно тегло и действа добре при депресия, тревожност и панически атаки и помага за мотивацията и за повече енергия (този вид действие го проверявам върху себе си ежедневно) така че изпробвайте менюто, дори да ви е писнало да ви говоря за болести!

Ако спортувате активно (като за състезания), менюто няма да е подходящо за вас. Също и ако имате специфични непоносимсоти и проблеми, които не се свеждат единствено до глутен и млечни продукти. Но рецептите са версатилни и дават достатъчно идеи за експерименти, така че пак можете да се запишете и да ги разгледате.

В първия мейл съм приготвила няколко обяснения относно принципите на противовъзпалителното хранене, но преди това ви предлагам и да прегледате материала ми относно това как да подходите към нова диета, която искате да следвате за продължително време и да я превърнете в начин на хранене, който не ви пречи и затормозява. Статията е полезна по принцип, дори и да не смятате в бъдеще да следвате такъв режим. Ще я намерите тук – Как да следваме едно диетата.

 

И така, предизвиквам ви да опитате моето здравословното меню за една седмица: 

Рецептите ще изпращам чрез имейли предния ден, но ще споделям по една всеки ден и в групата за Ендо, която администрираме във фейсбук. Можете да се включите в това, което ви е по-удобно, макар че препоръчвам имейлите или и двете, ако искате да се включите и в дискусии.

Ще се радвам ако споделите какво сте сготвили тук или в социалните мрежи с хаштаг #7дниздравословноменю или #endome!

 

Ето и някои рецепти, които вече са на сайта:

Смути от круша

Смути от авокадо и спанак

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *