Подценяваният недостиг на витамин D

Подценяваният недостиг на витамин D

Ако има нещо, което сериозно пренебрегваме, това е именно недостига на витамин D. Особено в зимните месеци, когато навън е студено и неприятно, много лесно се оказваме с дневен режим, който свежда излагането ни на слънчева светлина до минимум. А това практически е единствения начин, по който си набавяме витамин D (има и малки количества в млякото и в някои риби). Разбира се, има и много други фактори, които влияят на нивата на витамин D в кръвта, но ежедневието ни е един от основните.

Все още няма никакъв консенсус колко време е нужно да стоим на дневна светлина, за да си набавим нужното количество. Самото синтезиране и усвояване зависи от много фактори (например цвят на кожата, годишно време, отдалеченост от екватора, време от деня, използване на слънцезащитни кремове и т.н.). Освен това няма международно приета нормална стойност, към която би трябвало да се придържаме. Различни държави препоръчват различни нива. Например на места се препоръчва дневен прием от 400 до 800 IU за жени и мъже, но това вероятно е малко. В САЩ препоръчват 4000 единици, но дори и това не е съвсем сигурно, че е достатъчно.

Проблемът с тези витамини е, че не отговарят само за плътността на костите, макар че жените след определено възраст навлизат в рискова група за остеопороза според повечето доктори и медицински журнали. Ако сте провеждали хормонално лечение със Золадекс например, също имате повишен риск от развитие на остеопороза. Много от жените с ендометриоза също така имат и стомашно-чревни проблеми, при които усвояването на витамин D е нарушено.

Витамините от тази група влияят на далеч повече неща освен плътността на костите и би трябвало да им обърнем подобаващо внимание.

Първото, което е добре да се знае, е че седмица на морето всяко лято всъщност не е досатъчна, защото точно както с витамин C, ние имаме нужда от дневни дози витамин D. Действително, част от него може да се складира в мастните клетки, но ми се струва че складираният през лятото витамин се оказва достатъчен единствено на доста пълни хора, които са прекарали много време на слънце през летните месеци, но се хранят здравословно и през зимата. А и слънчевите бани действат много добре, но действието им приключва няколко дена след като се върнем вкъщи. Освен това рядко хапваме мазно докато сме на морето, а витамин D е мастноразтворим. При това дори и да имате складиран в мастните тъкани витамин от D групата, няма никаква гаранция, че организмът ни ще има достъп до него, когато това стане наложително. Обърнете внимание на настроението и желанието си да свършите нещо конкретно след като се върнете от почивка – има ли промяна? А през зимата, особено през декември и януари? А карате ли ски или прекарвате зимните месеци най-често вътре на топло?

Да, плажът действа мързеливо, но пък ниските нива на витамин D действат особено демотивиращо. Всъщност от известно време насам най-лесния начин за мен имам ли достатъчно витамин D е да обърна внимание колко  усилия ми коства да свърша нещо конкретно. За това се пише малко, но недостигът на витамин D е пряко свързан с демотивацията, а системният недостиг и с депресията. Така че ако страдате от депресивни състояния, независимо дали взимате антидепресанти, или сте твърдо убедени, че има защо да сте депресирани, направете си кръвно изследване и проверете колко витамин D циркулира в кръвта ви.

Недостигът на витамин D се свързва и с редица други заболявания, не малко от които имат пряка или косвена връзка и с ендометриозата:

Това са:

 • Автоимунни заболявания
 • Алергии, астми, кожни проблеми като акне и псориазис
 • Аутизъм, Ауцхаймер, Паркинсон, множествена склероза, деменция и депресия (заболявания на мозъка, които вече се смятат за пряко свързани с храносмилателни проблеми)
 • Бъбречна недостатъчност
 • Артрит, болки в ставите (болките в ставите се смятат за заболяване на възрастните, но именно те имат най-голям недостиг на витамин D. А и все по-често срещам хора на по 40 и дори под 30 години, които имат проблеми със ставите), други хронични болки също могат да намалеят при прием на витамин D
 • няколко вида рак, който е свързан с храносмилателната система и хормоналния баланс – рак на гърдата, на дебелото черво, на простатата и на яйчниците
 • намален имунитет – особено при хронични простуди, грипове, бактериални и вирусни инфекции, хронична умора и т.н. Изобщо, усетите ли, че енергията ви намалява или започват зимните простуди, вероятно е време да проверите какви са нивата ви на витамин D!
 • проблеми със зъбите – заради недостига на калций се образуват кухини, но също така е свързан и с възпаленията на венците и пародонтозата. Тоест ако имате кървящи венци, вероятно не ви достига витамин D (при мен това е доста явен симптом)
 • непоносимост към глутен
 • всичко свързано с недостиг на калций – остеопороза, болки в мускулите, чести травми, ревматоиден артрит (този, който се засилва при влажно време), дори рахит и гръбначни изкривявания (аз например имам, но труднозабележимо освен от специалист, който преди 10 години не го беше забелязал. Предполагам че съм го развила от лоша стойка и години депресия и липсва на витамин D). 
 • диабет и двата вида (всъщност диабет тип I е еволюционно свързан с по-студените ширини и съответно има пряка връзка с ниските нива на витамин D). Недостигът на витамин D е свързан с лош контрол на кръвната захар (моята например беше завишена по времето, в което започнах да приемам витамин D на хапчета, за това си направих изследване тогава). 
 • високото кръвно налягане и затлъстяването също често са свързани с недостиг на витамин D. Тук бих допълнила и точно обратното – много голямата мускулна маса също. При хората прекаляващи с фитнес, често мазнините изцяло липсват, и в тялото и в диетата,и това може да доведе до недостиг на витамина

 

Моят личен опит ми казва да се замисля дали нямам недостиг на витамин D винаги, когато усетя, че пълнея без да съм променила нищо в начина си на хранене, и винаги, когато започнат да ме обземат мрачни мисли и идеи, че нищо няма смисъл. Всъщност, когато това се случи, нещата вече са отишли твърде далеч. Така че се придържам стриктно към правилото да прекарвам минимум час навън възможно по-близо до обедните часове зимата. И вероятно и това не е съвсем достатъчно, но все още не съм си направила изследвания. И все пак, преди няколко години именно опаковка витамин D на хапчета даде толкова необходимия ми начален тласък да се справя с дълбоката депресия, от която страдах. Повече за другите неща, които ми помогнаха, можете да откриете тук – Моят личен начин за справяне с депресията.

Разбира се, както често казвам, не правете като мен – доста по-умно е първо да се изследвате! И след това ако започнете да вземате добавки, да съчетавате приемът им с хранене с по-високо съдържание на мазнини. Едва последно време разбирам защо в традиционната българска кухня има толкова мазни ястия, особено през зимата!

Ако ви интересуват повече подробности относно допустимите нива, този младеж от bb-team не само че си е направил тест и споделя резултати, а дори е провел едногодишен опит, в който си е правил няколко изследвания. Прочетете тук: Едногодишен експеримент с витамин DА в сайта vitamindcouncil.com ще откриете и сравнителни таблици за различните единици и какви кличества добавки би трябвало да се взимат. Избягвайте да приемате твърде големи дози добавки, защото макар и трудно, с този витамин може да се предозира и да се създадат други проблеми.

За витамин D можете да се тествате и сами в някоя лаборатория, но дефицитът му е толкова разпространен, особено в зимните месеци, че се съмнявам някой личен лекар да не обърне внимание на това. Ако ядете без мазнини или сте на предимно веганска диета, или пък работите по цял ден вътре, попадате в още по-рискова група, така че изобщо не се притеснявайте да попитате. Консултация с лекар винаги е добре да бъде направена. А докато успеете да я уредите, измислете как да излизате навън в обедната почивка и къде ще се разходите уикенда!

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *