Видео: You can fight endometriosis

Видео: You can fight endometriosis

Endometriosis from Endometriosis.org on Vimeo.

Едно видео, което според мен би трябвало да го има и на български. За съжаление нито You tube, нито Vimeo позволяват в момента да се допълнят субтитри него, а то се използва в голяма част от информационните сайтове по темата, ето защо реших да поместя превод тук, макар че не е удобно за гледане и четене едновременно. За знаещите други езици – можете да откриете версия на френски, испански, италиански и немски

„Ендометриоза

176 милиона жени по света имат ендометриоза. Това е една от 10 жени в репродуктивна възраст – времето от първата менструация до менопаузата.

Симптоми

Симптомите могат да включват болка преди или по време на менструация, по време на овулация, при ходене до тоалетна, а при някои и хронична болка в тазовата област. Както и умора, болезнен секс и трудности при забременяване.

Много хора не осъзнават, че това са симптоми на ендометриоза. Тази липса на информация често води до забавяне на лечението.

Ако имате, или подозирате, че имате ендометриоза, това видео ще ви помогне да разберете какво представлява болестта, как се диагностицира, възможностите за лечение и къде можете да откриете помощ.

Причини

Ендометриоза се появява когато клетки, които са подобни на ендометриума (лигавицата на матката), се откриват извън нея. Тези клетки, наречени лезии, се уголемяват и кървят всеки месец в такт с хормоналните промени точно както го прави и ендометриума по време на нормален менструален цикъл. Това води до възпаление, което причинява съединителна тъкан и сраствания от влакнеста тъкан, който свързват органите.

Ендометриозните лезии се откриват най-често в яйчниците, където се наричат „шоколадови кисти“, на фалопиевите тръби, по долната част на матката, по уретерозните връзки (които придържат матката на мястото ѝ), на червата и пикочния мехур и на обвивката на таза (пертионеум). В редки случаи ендометриоза може да се открие извън тазовата кухина.

Не е ясно защо някои жени развиват ендометриоза, а други не. Изглежда някои гени предразполагат определени жени да развият болеста.

Ендометриозата не е заразна и не се предава по полов път.

Диагностицирането

Диагностицирането може да бъде много трудно, защото често се бърка с други състояния с подобни симптоми. Комбинация от преглед на тазовата област и списък със симптоми могат да помогнат на гинеколога ви да достигне до диагноза. Говорете ясно и честно за симптомите си – колко често ги имате и колко сериозни са.

За диагноза може да е необходим преглед с ултразвук или ядрено-магнитен резонанс, но дори и те не могат да покажат малките ендометриозни огнища. Сигурна диагноза може да има нужда от лапароскопия. Това е малко инвазивна хирургична процедура, при която се правят малки разрези в корема, за да се вкара лапароскоп – дълъг тръбен инструмент с лампичка в края, който позовлява на хирурга да види ендометриозните огнища.

Не е известно лекарство за ендометриоза, но има лечения, които помагат да успокоят симптомите ви и да подобрят качеството ви на живот (на картинката са описани операция, хормони и обезболяващи). Номерът е да намерите най-подходящото решение за себе си. Това означава да говорите с доктора си за симптомите ви, как се отразяват на ежедневието ви, и обсмисляне дали искате деца сега или в бъдеще.

Лечение

Нека погледнем какви лечения са възможни в момента.

Операцията е най-инвазивното, но предоставя възможност ендометриозните огнища да бъдат изрязани по времето на диагностициращата лапароскопия. Успехът на операцията зависи от хирурга. Намерете такъв с опит в лапароскопските изрязвания.

Хормоналната терапия се използва да спре менструацията, за да се подтисне ежемесечното кървене. Има няколко вида медикаменти, които действат чрез свиване на лигавицата на матката и на ендометриозните огнища. Оралните контрацептиви често се използват като първоначално лечение, особено при по-млади жени. Можете да ги взимате точно както се взимат за контрацепция, или да ги пиете постоянно за три месеца.

Гонадотропин-освобождаващ хормонален аналог (GnRH analogues) може да се инжектират ежемесечно или да се взимат всекидневно под формата на назален спрей. Това лечение обикновено се предписва за 6 месеца и създава временна медицинска менопауза.

Прогестините са синтетични хормони, които са подобни на естествения прогестерон. Има ги под формата на таблетки за всекидневно взимане, ежеседмични или ежемесечни инжекции и вътрематочни устройства.

Може да се наложи да пробвате повече от едно лечение преди да откриете кое работи най-добре и има най-малко странични ефекти.

Обезболяващите действат като блокират нервните рецептори около ендометриалните огнища. Ако използвате обезболяващи, уверете се че взимате препоръчителната доза под наблюдение на лекар. Взимането на по-големи дози може да доведе до гастро-интестинални проблеми и пристастяване към обезболяващи.

Ендометриозата засяга една от десет жени в най-продуктивните им години. Можете да се борите с ендометриозата. Не приемайте болката за нормална. Ако не можете да отидете на училище или на работа, или се затруднявате да изпълнявате ежедневните си дейности, поговорете честно с доктора си относно симптомите си и попитайте за специалист по ендометриоза. Приемете и че лечението ви може да се промени или да се наложи да се коригира в зависимост от реакцията ви към него. Грижете се за себе си физически и емоционално. Яжте здравословно, упражнявайте се редовно и си почивайте достатъчно.

В момента се правят проучвания за подобряване на леченията за ендометриоза и организации свързани с ендометриозата по целия свят са готови да ви помогнат. Можете да ги откриете на endometriosis.org/support. “

Разбира се, видеото е твърде кратко, за да даде достатъчна информация, но е добро начало за информация по въпроса. Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *