Превод: Причини за ендометриоза

Превод: Причини за ендометриоза

 

Преди да започна бих искала да отбележа, че тази статия е превод на статията в сайта на endometriosis.org  и се публикува с тяхно съгласие. 

Съществуват различни хипотези какво причинява ендометриоза. За съжаление нито една от тези теории все още не е изцяло доказана или пък напълно обясняват всички механизми, свързани с развитието на болестта. 

Поради това причината за развитието на ендометриоза остава неясна.

Повечето учени, работещи в тази област обаче се съгласяват, че ендометриозата се изостря от естроген. Поради това и повечето от настоящите лечения за ендометриоза са насочени към потискане производството на естроген в женското тяло, за да облекчат симптомите.

За момента няма лечение, което напълно да лекува ендометриоза.

Няколко са най-широко приетите теории и изглежда ще се окаже че комбинация от различни фактори е виновна някои жени да развият ендометриоза.

Метаплазия

Метаплазия е промяна от един нормален тип тъкан в друг нормален тип тъкан. Предположението е, че ендометриалната тъкан има способността в някои случаи да замести други видове тъкани извън матката.

Някои изследователи смятат, че това се случва в ембриона, при първоначалното образуване на матката. Други смятат, че някои възрастни клетки запазват способността, която са имали в ембрионалния стадий, да се трансформират в репродуктивна тъкан.

Ретроградна менструация

Тази теория е направена известна на широката публика от д-р Джон Сампсън през 20-те години на 20 век. Той предполага, че менструалната тъкан се връща обратно през фалопиевите тръби (наречена „ретроградна менструация“) и се отлага в тазовите органи, където се закрепя и разраства.

Все пак  доказателствата, че ендометриалните клетки действително могат да се прикрепят към тазовите органи и да се разрастват са малко. Години след статиите на д-р Сампсън изследователите установяват, че 90% от жените имат ретроградна менструация. Но тъй като повечето жени не развиват ендометриоза, някои лекари са стигнали до заключението, че нещо друго (може би проблем на имунната система или хормонална дисфункция) играе ролята на спусък за ендометриозата.

Теорията не обяснява и защо развива ендометриоза при жени, които преминали хистеректомия (отстраняване на матката) или завръзване на фалопиевите тръби, нито защо в редки случаи мъже са развили ендометриоза, когато са лекувани с естроген след операция на простатата.

Генетично предразположение

Близки роднини на жени с това заболяване имат по-голяма вероятност да развият ендометриоза. А когато има наследствена връзка, заболяването обикновено се влошава в следващото поколение.

В момента се правят изследвания в световен мащаб на кръвните проби от сестри с ендометриоза, с надеждата да се изолира ендометриозен ген.

Изследванията текат в момента. Междувременно следват 4 статии на английски по въпроса, които споделям тук за който иска да прочете повече. Планувам статия на български за това по-нататък.

Разпространение чрез кръвта или лимфата

Ендометриални фрагменти могат да се преместват чрез кръвоносните съдове или лимфната система до други части на тялото. Вероятно на това се дължи факта, че ендометриозни огнища се откриват и в отдалечени места, като бялите дробове, мозъка, кожата или очите.

Нарушение на имунната система

Някои жени с ендометриоза показват някои имунологични дефекти или дисфункции. Дали това е причина или ефект на болестта остава неизвестно.

Влияние на околната среда

Някои проучвания сочат, че фактори от околната среда допринасят за развитието на ендометриоза, и по-специално ефекта който някои токсини оказват върху репродуктивните хормони и реакцията на имунната система. Тази теория не е доказана и остава спорна.

Оригиналният текст на статията можете да прочетете на endometriosis.org.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *