Ментално здраве

Ментално здраве

Освен, че е посветен на болките в тазовата област, май е и месецът на менталното здраве.

В този блог се съсредоточавам върху женското здраве и най-вече сложни болести като ендометриозата. Но освен че съм привърженик на холистичния подход, съм и верен последовател на идеята, че за да е зрав човек, той трябва да има здраво тяло, душа и разум. Ето защо смятам да отделя малко повече време и на този аспект от здравето ни. Няма да се впускам в сериозните патологии, с които не съм запозната добре, и които задължително имат нужда от специалист, който да ги лекува.

Вместо това ще допусна, че повечето читатели са хора, които са напълно нормални и здрави психически. Напълно нормален човек всъщност е оксиморон, но с него описваме хората, които функционират нормално и се вписват без проблем в обществото. Всеки от нас обаче има набор от проблеми и психически нагласи, с които се бори или чието разрешение търси по един или друг начин. А културата ни е такава, че не само не им отдава нужното значение, а дори не ни запознава с механизмите, с които да се справяме с тези проблеми. И като ги оставяме нерешени или ги потискаме, единственото което постигаме, е да ги задълбочим.

Ето защо бих искала в духа на всички нови теми с продължение, които започнах в блога от началото на годината до сега, да започна и тема за менталното здраве. Иска ми се да наблегна колко важно е да решаваме менталните проблеми, също толкова, колкото да се погрижим за физическите, за да можем да живеем добре и да бъдем здрави и щастливи. Също така ще се опитам да покажа, че тези проблеми не са патология, а по-скоро нещо, с които се сблъскваме ежедневно и единствения проблем е, че досега не сме имали достатъчно знания как да процедираме с тях. С други думи, ако се чувствате депресирани понякога, не е задължително да взимате лекарства. Можете да решите проблема си много преди да се наложат такива драстични мерки, стига да се наясно с някои инструменти и механизмите, с които работи съзнанието ни.

Най-вече ми се иска да напомня, че каквото и да мислите или както и да се чувствате в момента, това не е завинаги и има много начини и методи, с които можете да почувствате облекчение и подбрение.

Повечето жени, с които комуникирам във фейсбук групата, имат много приличащит си проблеми, с които се сблъскват и се опитват да решат. Един от най-разпростанените е тревожността. Друг често срещан, с който съм се борила и аз, проблем е отчаянието и депресията. А хроничният стрес се е превърнал в нещо като масова епидемия в днешното ежедневие. Все повече хора иамт пристъпи на паник атаки. А синдромът на прегарянето отдавна вече не звучи като научна фантастика.

Понякога е достатъчно да назовем проблема (да открием името на чудовището в гардероба ;)), за да научим какво представлява и да започнем наистина да се справяме с него.

Статии по темата в блога досега:

Депресия, тревожност, паник атаки и храносмилане

Моят начин за справяне с депресията

Колко е важна промяната в мисленето

Позитивност и удоволствие от живота

Луиз Хей относно менталните проблеми

Когато установиш, че това, което правиш, не е достатъчно

Лекарства, които предизвикват тревожност

Лекарства, които могат да доведат до депресия

Книгата „Тревожност и депресия for dummies“

Положителните ефекти на горското къпане – японското шинрин-йоку от д-р Цин Ли

„Промени своя мозък, промени живота си“ от д-р Даниъл Еймън

За загубата на близък

Какво представлява травмата

Какво помага за справянето с травми

Доминиращите мисли и как да ги променим

7 полезни умения за развиване през 2018 г.

Умният начин да създадем нови навици

Как да разпознаем кога сме стресирани

За женския гняв и как да не ни вреди

Изразяването на емоции и воденето на дневник

Предстоящи статии:

Тревожност

Депресия

Хроничен стрес

Статии, публикувани на други места:

10 идеи за облекчаване на депресията променяйки средата, в която живеем (интериорната гледна точка, но в края на статията има и няколко поведенчески стратегии, които доказано действат)

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *