Холистичен подход към лекуването на тазови болки

Холистичен подход към лекуването на тазови болки

Холистичен е от дума от гръцки произход и означава цялостен. Откато реших да взема собственото си здраве в свои ръце „холистичен“ започва да се превръща в любимата ми дума, в нещо като мантра, която си повтарям непрекъснато. Напълно съм убедена в древногръцкото виждане за здравето като здраве едновременно на тялото, духа и ума. Освен това постоянно се убеждавам със собсвеното си здраве, че почти винаги макар едно нещо да действа, за да постигна постоянно благотворен ефект, се налага да приложа повече лечебни похвати. Така че съвременния холистичен подход, който се обръща към лекуването на умствено (духовно), емоционално (психологическо) и физическо ниво за мен е едно от най-добрите неща, които можем да направим за здравето си – както за лекуване, така и за да останем здрави.

Когато става дума конкретно за тазови болки, за които си говорим този месец, холистичният подход означава да работим с няколко различни специалиста, които имат знания в тази посока, или при липса на такива да натрупаме знания и опит в всяка от тези сфери и да открием подходящи хора, които ще ни помогнат в лечебния процес.

За съжаление у нас почти не се говори за болката, особено болка на такова специфично място (въпреки че в тазовата област са съсредототочени толкова много жизненоважни органи, мускули, нерви). Лекарите рядко обръщат внимание на болката, защото не са специалисти в нея. И особено ако не виждат някакви изменения в тазовите органи, които знаят как да третират често изцяло я игнорират. Това е защото конвенционалната медицина се съсредоточава върху патологията на органите, докато приема болката по-скоро за субективно усещане. Последните изследвания в тази област ме карат да си мисля, че това отношение ще се промени, но ще мине много време докато стигне до общопрактикуващите или дори до гинекологичните лекари у нас и особено докато се превърне в норма, а дотогава ни се пада да търсим други варианти.

От друга страна физиотерапевтите, които се съсредоточават много повече върху болката и я познават много по-добре от докторите, рядко имат опит именно с болките в тазовата област или познания за особеностите и различните причини за тях. Надявам се и унас да има такива, които специализират в болките в тазовата област, но все още не съм ги открила. Повечето са специалисти, при това има много добри, по спортни травми, които най-често са на крайниците, ставите или гърба.

Друг проблем с третирането на болките в тази област, е че често се дължат на повече от една причина, както вече съм писала. Ето защо понякога физотерапията може да е абсолютно недостатъчна (макар да съм виждала да прави чудеса за някои хора). Най-вероятно ще се наложи да си намерите подходящия диетолог (диетата според мен е задължителна при ендометриоза, аденомиоза, синдром на раздразнени черва и други състояния, които се свързват и с болки в тазовата област, както и при автоимунни заболявания), фитнес инструктор, психотерапевт и т.н.

И така, как да подходим холистично към проблемите и болките в тазовата област?

Диагноза

Първото и най-важно условие за провеждането на успешно лечение, е да знаете точно от какво се лекувате. Няма как да се реши даден проблем ако няма достатъчно информация какво представлява той. Ето защо първата спирка разбира се е кабинета на доктора. Ако имате гинекологично заболяване, тогава ще се наложи да отидете при гинеколог. Но ако просто имате болки в кръста, може да се наложи рентгенова снимка, а може и да се наложи да обиколите няколко специалиста преди да сте наясно точно какво причинява болката. При всички положения не се отказвайте да търсите отговори, и изобщо не приемайте, че болката е нормална. Ако все пак не се открие нищо и решите, че кръста ви боли заради стойката и часовете на бюро, тогава следващата спирка е физиотерапевт.

Физиотерапия

Препоръчвам физиотерапията при всякакъв вид болки в тазовата област. Независимо какво ги причинява, резултатът ще е свити мускули и възпалени нерви, за което физиотерапията помага много. Освен това според терапевта, при когото ходя, почти всички възрастни хора имат някакво леко или по-силно изкривавяне, което оставено без терапия може да доведе до сериозни проблеми. А понякога дори леко навехване на крака може да доведе до подобно нещо. Лично аз така и не открих физиотерапевт, който да е наясно с болките в тазовата област, но ходя на юмейхо терапевт, който намества всичко разместено и ми помага с наместване на костите и отпускане на мускулите и нервите. Това е и една от най-важните терапии за жените, които са раждали. Особено тези, които са раждали нормално, защото при разтягането на таза по време на раждане може да се получат разнообразни измествания, които впоследствие водят до развиване на болки в кръста или тазовото дъно.

Диета

Физиотерапията сама по себе може да реши проблема, ако той се дължи единствено на неправилна стойка или стара травма. Но в повечето случаи болките са придружени и от възпалителни процеси и проблеми в храносмилането, на които рядко обръщаме достатъчно внимание. Една противовъзпалителна диета, която регулира хормоналните нива и отговаряща на всички проблеми, които иматее най-доброто решение за подпомагане на оздравителния процес. Голяма част от проблемите в тази област на тялото започват именно с проблем в храносмилането. За да съставите правилната диета за себе си е добре да се обрънете към диетолог или аюрведа специалист. Обърнете внимание на собствените си непоносимостти и проблеми, научете се да разпознавате симптомите на доброто и лошото храносмилане, проверете имате ли недостици на витамини или минерали. Започнете да се храните пълноценно. Обърнете внимание какво е позовлено и какво ако имате някакво специфично заболяване и се съобразете и с него.

Движение

Ако питате по-вързрастни доктори и лечители, всички ще ви кажат, че проблемите на днешното време се дължат единствено на липсата на движение и застоялия начин на живот, който водим. И имат право, макар да смятам, че това едва ли е единствената причина. Мнозинството от нас прекарват часове на бюро и често нямат време да излязат дори за обедна почивка. Всички изследвания в последните години показват, че дори не факта, че не се движим много е проблемен, а по-скоро факта, че прекарваме много часове с една и съща дейсност. Можем да седим 8 часа на работа, а след това да прекараме час и половина във фитнеса и да се изтощим и по двата начина.

Най-здравословно е да разпределите движението равномерно по целия ден и да избягвате твърде много седене на едно място. Правете си почивки за раздвижване (вместо почивки за цигара -колкото и да не обичам цигарите, винаги съм виждала предимството на почивките за цигара и смятам, че трябва всички да се възползваме от идеята). Не се отказвайте от спорта обаче, дори и да смятате, че нямате сили за това. Започнете с нещо леко на първо време и чак когато решите, че ще се чувствате добре с повече натоварване допълнете и с други дейности. Фитнес, бягане, ходене, йога, тай чи, гиманистика и др. са все неща, които могат да се пректикуват със собствено темпо и натоварване и да се съобразяват с моментото ви състояние. Основното правило е да намерите това, което подсилва кръвообращението, но не засилва болките. В този смисъл за някои йогата може да се окаже идеална, а за други точно обратното според вашия личен проблем. Същото се отнася и за фитнеса или бягането. Открийте вашия спорт и го практикувайте редовно но без да се претоварвате и стигате до пълно изтощение.

Поведение

Обикновено не си даваме сметка, но ежедневните дейности, които извършваме, имат сериозно влияение върху начина, по който протича цикъла на една жена. Всяко нещо, което хапнем, всичко, което си помислим, всяко движение, всеки избор, всяка разходка или оставане вътре в хубав слънчев ден, променят нивата на различни хормони и нервотрансмитери в тялото ни, които оказват влияние и на всички останали процеси в него. Ето защо има значение дали сте пили кафе, пушили, дали сте останали 14 часа на компютъра заради краен срок, дали сте се скарали с приятеля си, или сте се докарали до изтощение, за да успеете да се справите с двете празненства на децата, уроците, готвенето, пазаруването, работата и т.н.

От една страна това е доста обезкуражаваща новина, но от друга означава, че понякога много малки промени в ежедневието могат да се окажат с огромно въздействие върху цялостното ни здравословно състояние. Например ако постоянно не си доспивате, можете да откриете 15-тина минути следобед, които да отделите за дрямка. 15 минути не са невъзможни за отделяне, но са от огромно значение за нормалното функциониране на мозъка. Обърнете внимание какво във вашето всекидневие ви влияе най-зле и потърсете начин да го промените. В това отношение лайфстайл коуч би помогнал много, но имайте предвид, че точно както и с лекарите и психолозите, е много важно да намерите точният човек, с който ще можете да работите. Разбира се, коучът единствено ще ви помогне да направите нещо, което можете и сами – така че опитайте! И не забравяйте, че поведението се отнася до много неща – до това къде, как и кога хапвате, на кого се ядосвате, защо иамте инфарктни крайни срокове в работата или защо не се сещате да станете и да се развижите след час на бюрото. Възможносттите за подобряване на ежедневието са хиляди и всяка малка промяна ще ви се отрази благотворно.

Психология

Коучове, психолози, терапевти. Понякога имаме толкова много неща за променяне и проблеми за оправяне, че просто не знаем от къде да започнем. Или се чувстваме отчаяни, че всичко е направо непосилно. В тези случаи има специалисти, които могат да помогнат. Използват се методи като медитация, осъзнатост, когнитивно-поведенческа терапия, техники за справяне с негативни мисли и т.н. според специалиста, който изберете, и неговият личен опит и предпочитания. Често може да ви предложат да опитате повече неща, за да откриете кое ви помага най-много. Целта е да ви помогнат да се справят с проблемите, които имате – независимо дали това е хроничен стрес (и не, той не се дължи единствено на твърде забързаното ежедневие, но и на начина, по който го възприемаме), тревожност, депресираност, отчаяние, гняв и т.н. Колкото и странно да звучи на някои хора, емоционалните проблеми са много тясно свързани с физическите, така че решаването им е от съществено значение за постигането на оптимално здраве.

И тук, както и при всички гореспоменати неща, важи правилото да откривате кой е вашият личен проблем и третирате именно него. Някои жени имат сколнност към депресия и негативни мисли, други към тревожност, трети към компулсивни действия. Всяко от тях може да задълбочи проблемите с болката директно или индиректно. А дълготрайното им решаване ще помогне и да задържите постигнатите резултати с времето. Един безболезнен цикъл не е достатъчен. Целта е да се отървете от болката за винаги, ето защо дългосрочните стратегии са единствения правилен подход.

Подходящо лечение

И нека не забравяме, че освен практиките, които наричаме обикновено алтернативни, в някои случаи се налага и конвенционално лечение. Може да се наложи операция, особено ако болките се дължат на киста или друго образование в тазовата област. Може да се наложи някакво медикаментозно лечение.

Открийте точния проблем и потърсете най-доброто решение за вас. Подгответе се добре за начина на лечение и проучете всички странични ефекти, не за да се притеснявате за тях, а за да вземете мерки предварително да не ви се случват. Например ако се налага да взимате хормолен препарат, който може да доведе до съсиреци в кръвта (аз взимам такъв от време на време), тогава правете всичко възможно да се движите максимално много и да не заседявате на едно място за повече от 40-50 минути без рязтягане и раздвижване.

Както и другите лекарства, хормоните имат разнообразно действие при различните хора. Открийте това, които ви действа добре и взимайте именно него и никое друго. Следете внимателно за страничните ефекти, както и за периода, в който е допустимо да се взима. Правете нужните почивки.

Хормоналните лекарства често спират менструалните болки, но те действат само за периода, в който се приемат. В този смисъл не са дългосрочна стратегия за справяне с болката, но могат да дадат така необходимата почивка от болка, за да успеете да внесете други промени в живота си. В някои случаи помагат и за поддържането на хормоналния баланс, но това се получава единствено с опитен в тяхното действие лекар.

Золадекс например, който се предписва при ендометриоза и аденомиоза, не може да се взима за повече от 6 месеца заради сериозните странични ефекти и повишения риск от остеопороза особено при жени над 35 г. Все пак, много жени със силни болки от ендометриоза казват, че единствено по време на приема на золадекс са имали период без болки. За съжаление все още нямаме достатъчно статистика за да обвържем тези резултати с други фактори. При всички положения, дори да решите да приемате този препарат, имайте предвид, че действието му е максимум половин година и все пак ще имате нужда от стратегия за справяне с болката след това или най-малкото със стратегия, която да държи болката далеч след спирането на лечението.

 

 

За справянето с болката няма панацея. Механизмът на болката, дори и да се обяснява все по-добре от учените, все още не е напълно ясен и много от решенията за справяне с нея се дължат на налучкване, предположения и късмет. Но този късмет всъщност се дължи на целенасочени усилия за балансиране и регулиране на процесите в организма и настройване на тялото към здравословен живот. Тук описвам единствено стратегия за тези действия така, както аз си я представям въз основа на собствения си опит. Може да не е изчерпателна, може и да не е точната за вас. Но ви призовавам да започнете да опитвате неща и да не се отказвате само защото едно не е подействало.

Понякога наистина трябва да направим повече от едно нещо, за да решим един проблем. А справянето с болката си заслужава положението усилия. 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *