Видове женски болки

Видове женски болки

Тази статия е написана въз основа на темата ми за събитието, което проведохме на 25 март в Сохо. Освен това е част от темата за болката, над която съм се фокусирала последния месец. Част е от серията за Болката.

В статията става дума за болки при цикъл, които може да се изпитат от много жени, но аз все пак се фокусирам върху тези, които са характерни за жени с ендометриоза (и аденомиоза), защото именно при тях болките са най-сериозни и разнообразни. И защото с това имам опит все пак 🙂 Списъкът в никакъв случай не е изчерпателен, но дава идея как можете да подходите към търсенето на причината и намиране на лек за болката. Този подход към болката вече прилагам за всичко – включително за ежедневни неща като главоболия и схващания и досега работи безотказно.

Както вече няколко пъти съм споменавала, макар в началото да нямах болки, въпреки диагнозата ми с ендометриоза, след 2014 г. започнах да живея практически постоянно с болка. Фактът, че нищо не я успокояваше, и че докторът ми смяташе, че всичко е нормално, не ми остави кой знае какъв избор, освен да я търпя и да търся начин да живея до колкото ми е възможно нормално с нея.

Беше трудно, а и аз самата допринесох много, защото съм настроена да търпя, вместо да взимам мерки. Но цялото кошмарно приключение имаше една огромна полза – научих се да наблюдавам и изучавам болките си. Това се случи най-вече защото лекарствата вече не ми помагаха и аз нямах възможност да правя каквото и да е друго освен да изучавам това, което ми се случва, докато съм в криза.

Ползата е, че научих много за себе си, за това как функционира тялото ми и за това какво как му действа – благотворно или не.

Когато целият ви живот се върти около болката, изведнъж започвате да виждате връзки там, където преди е нямало никакви. Храните, които сте яли преди три дни, изведнъж оказват влияние на това как се чувствате в момента, кафето, месото, сиренето стават опасни, а хранителният и менструалният дневник стават най-добрите ви приятели.

Какво научих? Че почти всичко обясняваме с ендометриозните лезии или казваме, че е нормално да боли при цикъл, но най-често болката, която изпитваме, дори не е една, а комбинация от най-различни болки, които взаимно се допълват и дори усилват.

От опита ми досега съдя, че болките от кървенето на лезиите и възпалението, което предизвикват по-скоро извикват и други видове болки и се получава каскаден ефект, който ни докарва до тези състояния на непоносима болка, която не реагира на повечето видове обезболяващи.

Следвайки този извод, който си извадих още в началото на търсенията ми,  малко по малко стигнах и до подхода, който ме доведе до почти нормален цикъл още преди втората ми операция (подробности в тази история). Основното правило в него е:

Открийте видовете болки, които имате, и се погрижете за тях една по една като намерите най-подходящия начин да ги третирате поотделно.

Както писах и в предната статия, вече гледам на болката по-скоро като на симптом, че нещо не е наред. И веднъж като обърнах мисленето си от „Защо ме боли толкова много!“ на „Точно тази болка какво означава? Кое не е наред?“ нещата започнаха да се подбряват бавно, но осезателно.

Холистичният подход е бързодействащ и магически решаващ всички проблеми. Но гарантирам, че има дълготрайни ефекти.

Ето и списък с различни болки, които може би ще разпознаете и при себе си, както и начини за справяне с тях:

(и е възможно да допълня в някакъв момент, защото все пак се базира на това, което аз съм изпитвала, а слава богу не съм преминала през всички възможни болки!)

Основни видове болки по време на менструация, които разпознавам са:

 

Болки от сраствания

Срастванията ограничават нормалното движение на органите в таза, които иначе са разположени така, че лесно да променят позицията си един спрямо друг. Ако усещате болки при определени движения на тялото, при сексуален контакт, при движения в червата, при ходене до тоалетна, това най-вероятно са болки, причинени от разтягането и дърпането на срасналите органи.

Тук лапароскопиите могат да помогнат много защото се премахват самите сраствания, когато това е възможно. Някои упражнения от йога и пилатес помагат за движението на органите в тазовата област, а отскоро изпробвам и действието на ензимите натокиназа и серапептаза, които разграждат фиброзната тъкан, която съединява органите. Тепърва ще разбера дали действат, но има доста добри отвизи от жени, които са минавали дълги курсове с тях.

Добре е да обърнете внимание и на конкретното срастване. Ако например имате срастване на дебелото черво е от особено значение да следите за редовната му работа и да не позволявате никакво забавяне в храносмилателния процес, което би могло да причини излишни болки. Тоест правите всичко възможно да нямате запек.

Ако е пикочния мехур, следите да не се сдържате и да ходите до тоалетната абсолютно навреме. Също така е добре да се проверите за всякакви инфекции, които може да се пропуснат с обикновените изследвания – в много случаи те засилват значително болките при уриниране.

Болки от възпаление

Моят корем става твърд, леко подут, и усещането е за гореща болка равномерно по цялата долна част на корема.

Противовъзпалителната диета, за която Мария говори подробно на ендо-събитието, помага за редуциране на възпаленията, което гарантирано води до много по-леки болки в корема в края на месеца.

За мен това беше най-голямото облекчение, когато започнах първите си стъпки в тази посока. Доста време водех хранителен дневник, в който отбелязвах и нивата на болка, които изпитвам при цикъл, преди да открия какво ми влияе добре и какво не. Най-често кофеин, алкохол, млечни, месо в големи количества (поне при мен), глутен и редица други неща биха могли да засилят болките. Повече за диетата има в тази статия (специално описана за ендометриоза, в момента, в който ми остане време, ще напиша и отделна статия за принципите на противовъзпалителните диети, които са полезни практически за всички), а още по-подробно и в 7-дневното меню, което направих специално по повод месец март (включва рецепти, които си готвя за мен и е по-скоро примерно, за да даде представа какво може да представлява такава диета).

Имам близка приятелка, която посещава акупуктурист, който ѝ помага много и с храносмилането и с болките. Ако не ви е страх от игли, опитайте. Аз съм правила два курса преди време и се почувствах много добре, но бяха част от цялостна програма и доста след като се отървах от сериозните болки, така че не мога дам мнение от първа ръка доколко помага.

Болки в яйчниците

Струва ми се, че повечето жени различават тези болки сравнително лесно. Могат да се появят ако яйчника е срастнал, ако тръбите са непроходими или ако има възпалителен процес в самия яйчник. И разбира се, ако се спука киста. Моите болки са остри и ясно локализирани, но известно време не ги свързвах с яйчниците, особено в ляво, защото съвсем не се сещах, че след като яйчника ми е изместен, е логично и болката от него да усещам на друго място. Което означава, че е добре да се интересуваме кое къде се намира и да искаме подробна информация от лекарите. Не всеки е обучен да чете ехогафски снимки, а информацията от тях е много ценна.

При мен тези болки се влияят силно от емоционалното ми състояние – случва се да усетя пронизваща болка в моменти, в които съм под сериозен стрес, преуморена или силно нервирана, затова работя над емоционалните си проблеми и не се преуморявам, било то и с упражнения, които иначе са полезни. Дълги години имах и работа, която включваше ежедневно пренасяне на тежки неща и доста преди да имам болезнен цикъл се случваше да се свивам от пронизваща болка в яйчниците ако се случи да се претоваря и се съчетае с малко по-хладно или влажно време. Тогава не ми е хрумвало да проверя дали са се появявали в определено време от месеца тези болки, но подозирам, че и тогава е имало връзка с цикъла.

Болка в матката

Понеже имам и аденомиоза и правя възли по матката, не съм сигурна дали този вид болки са специфични за ендометриоза. Болките са два вида – ниско долу в корема тъпа и пулсираща болка, и остра обездвижваща болка отзад в долната част на гърба, под кръста.

Противовъзпалителната диета облекчи тази болка много, а след операцията, при която ми махнаха един възел на матката, нещата се подобриха още. Но продължавам да имам проблем ако съм била по-дълго време обездвижена. Откривам, че някои йога пози и енергийни практики ми помагат значително, буквално съм усещала сякаш развръзвам възли там, но може би най-много ми влияят депресията и нервните кризи, които правя понякога. След тях болките са значителни, докато ако съм била спокойна нямам проблем. Освен това при някои сраствания се получава притискане на органите към задната стена на таза, точно там, където е основата на гръбнака, така че ако чувствате напрежение там може да се дължи и това.

Болка в кръста и по краката

При мен най-силна и най-нетърпима беше болката в кръста. Когато започнах да работя над нея открих, че не се дължи на едно единствено нещо. Получава се от болка в матката, което описах по-горе. Освен това много ми влияе обездвижването. Особено след като съм прекарала два-три дни на легло заради болките, болката в кръста ставаше толкова силна, че не ми позволяваше да си мърдам краката нормално.

Третото, което влияе, е когато гърбът ми не е наред. Работя на компютър по цял ден, а и стойката ми не е съвсем права, така че често се изгърбвам или изкривявам, което веднага се отразява и ниско долу в таза. През месеца го усещам просто като напрежение, но по време на цикъл се превръща в сериозна болка.

Много жени имат и проблем с болка, която върви по горната част на краката. Аз съм я имала, но не много силна. Може да се дължи на лоша стойка, напрежение в тазовата област, изкривяване, също най-често се изпитва от жени, които са раждали, така че е свързана и с разместване на тазовите кости, както и с рязко вдигане на теглото, което също оказва напрежение върху тазовите кости. Някое от тези неща може дори да засегне нерв и това да се превърне в най-силната болка, която изпитвате, така че изобщо не е за пренебрегване. Ако се оставят нетретирани, тези проблеми с времето се задълбочават. За нервите помагат много масажи, нагревки и движение. Но за първопричината най-добре е да се направи наместване от специалист и след това да се практикуват подходящи упражнения (ако ги правите преди наместването, както съветват много фитнес инструктури, рискувате да задълбочите проблема – костите реагират на натоварването, на което ги подлагаме и дори стават по-здрави след упражения, но това прави изкривяванията и разместванията още по-сериозни). Личното ми мнение е, че в този случай най-подходяща е терапията на опорно-двигателния апарат.

Други видове болки

Напълно е възможно, особено ако имате ендометриоза, но и не само, цикълът ви да усили или събуди други проблеми, които традиционно не смятаме за гинекологични. Инфекции в други органи като бъбреците или пикочния мехур, далака, черния дроб, изобщо всички органи в тазовата кухина могат да болят и често имаме навика да си обясняваме тези болки като просто ги пришиваме към останалите менструални болки. А те биха могли да са ранни симптоми, че трябва да спрете да натоварвате черния си дроб или адреналните си жлези толкова много, или пък че сте си направили бъбречна инфекция, която след седмица-две може да доведе до висока температура и други проблеми. Както казах, болките са чудесна индикация, стига да им обръщаме внимание.

Депресивни и тревожни състояния

Определено не говоря за клинични случаи, но личните ми наблюдения са, че много жени с болезнен цикъл са податливни на негативни мисли, депресия или тревожност. Всички те доказано засилват усещането за болка, а и самата болка допринася много за засилването на депресии и тревожност и така се получава един затворен кръг, от който трудно виждаме изход, когато се намираме вътре в него. Тук действа много добре моя принцип да правим по нещо малко, което да повлияе на един от проблемите – например да проверим дали нивата на витамин D са в норма, също и на витамин B12, да започнем да се движим повече и да прекарваме повече време на дневна светлина. Тези състояния вдигат нивата на стресовите хормони в мозъка, така че всичко, което помага за релаксация, е добре дошло в случая. Когато организмът е в състояние на стрес, се подтискат всички второстепенни функции като оздравителни процеси или храносмилане, които са много важни за цялостното ни здравословно състояние.

Не на последно място – не се преуморявайте, не се претоварвайте, пазете се от настинки (защото отслабват допълнително организма и влияят на нервите), пийте много вода (дехидратацията усилва усещането за болка), пазете се от стрес и се стремете да мислите положително.

Когато дойде цикълът всяко нещо, което преди е било единствено леко неразположение като че ли се събужда и се превръща от незначително в нещо силно и трудно за пренебрегване. Цикълът като че ли отключва или засилва всички болежки, които иначе наричаме нормални и отдаваме на възраст или начин на живот. Ето защо вече обръщам внимание на всяко нередно нещо в тялото си по възможност още щом го усетя и търся начин за оправяне още преди да ми дойде цикъла.

Това в момента за мен това означава правилно хранене, избягване на алкохол и кафе, йога, юмейхо масажи когато усетя, че гърбът ми не е добре, хранителни добавки, много ходене и минимум притеснения. Ако такива изникнат, правя всичко възможно да ги реша веднага, вместо да ги крия в себе си и да се чудя след това защо ме боли.

Последно искам да добавя, че в момента нямам никакви болки по време на цикъл освен лека умора и склонност да се залежавам малко повече. Това е откакто взимам Логест от ноември миналата година. Преди това понякога имах леки болки, но основно зависеха от емоционалното ми състояние. Режимът, описан по-горе следвам още преди да се оперирам (с изключение на кафето и юмейхо терапията). Именно този режим ми помогна да редуцирам болките от непоносими до нещо, което преминава за два-три дни и дори успявах да преживея без обезболяващи, и ми даде възможност да отложа операцията с цяла година и да се подложа на нея в момент, в който вече се чувствах физически и психически силна и способна да се възстановя бързо след това.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *