Първото ендо събитие – на Благовещение, 25 март

Първото ендо събитие – на Благовещение, 25 март

Много съм щастлива да споделя, че тази неделя на Благовещение успяхме да организираме първото си събитие, което е свързано с информираност относно ендометриоза. Държахме да бъде в рамките на месец март, за да се включим в международната кампания, но също така вече бяхме убедени, че тези неща не търпят отлагане. Главната ни цел беше да засегнем някои от основните теми и проблеми, с които се сблъскват всички жени с ендометриоза. Те са твърде много, за да успеем да ги съберем в толкова кратко време (много сме благодарни на екипа на Сохо за това, че ни позволиха да ползваме залата почти час повече от предвиденото). Всъщност списъкът с теми за бъдещи събития вече е доста сериозен и вероятно няма да можем да го покрием в едно или две. Но важното е да можем да споделим с възможно най-много хора какви начини и методи има, за да може всеки да открие за себе си какво точно работи и какво не и да може да взима по-информирани решения за здравето си.

Грациела Щерева беше нашата първа презентаторка. Тя обясни и разказа кои сме, какво правим, най-вече защо го правим и каква мисия сме поели. Понякога си мисля, че няма нужда да обясняваме защо всички смятаме разпространяването на информация по темата за основния ни приоритет, понеже почти всички жени се сблъскват с неяснота какво следва след като получат диагноза. Но хубавото е, че все пак вече има лекари, които дават по-сериозна информация от дежурното „Раждай“ или „Живей си живота“ и дават възможност на момичетата да се погрижат по-адекватно за себе си. Точно към това се стремим с организацията, за чието регистриране работим в момента. 

Следващият ни презентатор беше Мария Георгиева, която говори за ролята на здравословното хранене при ендометриоза и какво представлява противовъзпалителната диета, която всички се опитваме да следваме. Мария има сериозен опит в здравословното хранене, както и подходящите детокси. Освен това е хомеопат и има и по-задълбочени знания относно процесите в тялото, отколкото аз мога да споделя с рецептите и преводите, които правя в този блог. Тя също ме консултира при преводите на медицински термини, които не познавам. 

След нея Ирина Николова продължи с обща информация относно някои от най-използваните при ендометриоза хранителни добавки, като сподели и собствения си опит с някои от тях. Всички ние буквално експериментираме върху себе си, но за сметка на това имаме доста точни наблюдения кое как действа 🙂 Все пак напомняме, че не сме лекари и споделяме информация и лични наблюдения с цел да научат повече жени какво да прочуват и на какво да обръщат внимание. За съжаление панацея няма, но пък сигурност има начини да подобрим значително живота си. 

След Ирина говорих аз, и като единствена от екипа, която в момента няма болки, говорих именно на тази тема. Живяла съм със сериозни болки не малко време, но имах късмета малко по малко да се отърва от почти всички тях и да сведа останалите до минимум. И макар да съм сигурна, че моят опит не е универсален, всяко от нещата, които пробвах през последните две години може да доведе до някакво облекчение, така че през следващия месец ще се постарая и да опиша някои от методите по-подробно в отделни статии.

След мен говори Елена Дражева, която е и психолог, освен че е част от нашата ендо-общност. Нейната тема е за връзката между психиката и тялото. Психосоматиката е сериозна тема, която за съжаление често се пренебрегва. Кратката презентация не е достатъчна да обхване всичките ѝ аспекти, но намерението ни е скоро да организираме специални събития по темата, така че следете за новини.

Накрая Стилияна Стаменова говори съвсем накратко (защото изобщо не ѝ оставихме време, аз особено…), за съпътстващие заболявания и в частност автоимунните заболявания, които са доста често свързани с ендометриоза, както и проблемите с откриването на точната диагноза. Стилияна по неволя се е превърнала в експерт по медикаменти, кръвни изследвания, разнообразни болести и всякакви интервенции, защото преди да стигне до своята диагноза се е сблъскала с не малко други. В момента е нашата ходеща енциклопедия що се отнася до разчитане на резултати от изследвания (особено ако лекарят не ни е обяснил подробно наред ли са ни стойностите) и кое в кой момент от месеца се изследва.

Макар и с разнообразен опит и знания, всички се водим от принципа, че пътят към здравето е в комбинирания холистичен подход и се надяваме да предадем знанията, които сме събрали, докато го прилагаме за себе си, на възможно повече жени, като им дадем възможност да помогнат и подкрепят резултатите от различните терапии, да постигнат повече успехи в тази насока и да имат възможност да взимат информирани решения за себе си и здравето си.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *