7 стъпки за освобождаване от хроничната болка

7 стъпки за освобождаване от хроничната болка

В продължени на нещата, които писах в Механизмът на болката, Видовете болки и Холистичния подход, днес ще се опитам да направя едно обощение и да синтезирам стъпките, които да се предприемат за освобождаването от хроничната болка или поне нейното значително намаляване.

Нека първо напомня, че всички сме уникални и съответно нещата, които ще помогнат на един, може да не помогнат на друг. Както казва д-р Джесика Дърмонд, която  се занимава именно с облекчение на болките, „рецептата“ за лечение на всеки човек е уникална“.

„рецептата“ за лечение на всеки човек е уникална

 

Болката може да зависи от преживени физически травми. Но също така да се повлияе от психически, стрес, начин на хранене, заболявания или комбинация от заболявания, състояние на имунната система, на храносмилателната, на ендокринната и на нервната система. Операции или медикаменти, които се взимат, също могат да окажат съществено значение.

И така, да започнем:

1. История и умствена нагласа

Добро начало е да се върнем назад и да обърнем внимание кога започва болката. Да намерим отговор на въпроса „защо“. И дали освен основната функция – да показва, че има някакъв проблем, болката не играе и друга роля в живота ни. Например да не позволява да ходим на работа, която не обичаме, или пък да имаме извинение ако не се справим с нещо. Много е трудно да мислим сами по тези въпроси, защото обикновено истинските причини си остават дълбоко в подсъзнанието ни или ни е неприятно да ги признаем дори пред себе си. Писането в дневник помага, както и разговорът с подготвен човек, който ще се опита да помогне изнамирането на моделите и извеждането на изводи от тях. Много е важно да се запитате и дали сте имали възможност да се изявите напълно досега, дали са ви слушали достъчно и са ви разбирали. Както и дали нямате стара травма, на която не сте отдавали внимание досега. Или пък живеете в стрес, на който също често не обръщаме достатъчно внимание.

2. Хранене

Начинът на хранене е директно свързан с все повече състояния и вероятно скоро ще е доказано, че оказва влияние на всички. Има много диети, които са специално разработени за облекчаване на болкови симптоми и конкретни състояния. Такива са ендодиетата, ФОДМАП диетата, кето-диета, автоимунния протокол и др. Общото при всички е, че се обръщат към конкретния проблем и се съобразяват с него. Но още по-добре ще е ако откриете собствените си храителни непоносимости, защото тези диети могат да се окажат и твърде стриктни, понякога дори ненужно стриктни. Можете да направите елиминационна диета, или да направите изследвания (генетични и за IgG антитела) и да съобразите нещата, които ядете с резултатите. Идеята е да не стресирате организма и храносмилането си с продукти, които не усвоявате добре и водят до възпалителни процеси.

Обърнете внимание и на кръвната си захар и дали имате пикове и спадове в енергията си през деня.

Разследвайте подробно и навиците си на хранене. Хапвате ли бързо и на крак? Или ядете бавно, дъвчите всичко и изпитвате удоволствие от храненето? Начинът, по който се храним, играе съществена роля за това, което усвояваме, както и как го усвояваме.

Запознайте се и с всички симптоми на лошото храносмилане – киселини, подут корем, тежест, различни обриви и т.н., за можете да следите тялото си по-добре и да знаете кога се храните добре и кога не и да можете да внесете навременни поправки в диетата си.

3.  Състояние на имунната и храносмилателна система

Имунната система играе сериозна роля при всички видове заболявания и проблеми в организма. Все повече изследвания показват, тя е неразривно свързана със здравето на храносмилателната система. Затова освен всички нови навици, които развивате по отношение на храненето, е добре да проверите дали имате недостици на микронутриенти, дали стените на червата са пропускливи, дали имате достатъчно стомашна киселина и храносмилателни ензими.

Много важно е също микробният баланс в червата и вагината да са нормални, тоест да се отървете от всякакви инфекции, които имате.

А най-важното е да проведете разследване дали имате възпалителни или автоимунни проблеми и най-вече ако имате повече от едно заболяване как двете си влияят едно на друго.

4. Правилна структура на таза, свободно движение на всички органи в него, сила, възможност за отпускане

Ако имате каквито и да е болки в тазовата област, задължително отидете да ви направят подробен преглед. Физиотерапевтът ще провери стойката и дали имате стари травми. За много травми дори не си даваме сметка, но понякога дори леко изкълчен глезен може след време да доведе до сериозни болки в кръста. Ще провери и за изкривявания. А физиотерапевт, който има опит с тазови болки ще провери и възможностите ви за движения в тази област. Или вие можете да му напомните да го направи.

Ако сте раждали, физиотерапевтът ще провери дали тазът си е възвърнал позицията и дали няма някакви изкривявания, причинени от самото раждане. Много често болките в кръста са вследствие от непълно възстановяване след раждане. Ще провери стойката и гърба ви, както и възможностите да опуснете мускулите в тазовата област и всички други мускули, предвид, че всичко в тялото е свързано. Ще ви помогне да се научите да се отпускате, ако не го правите в момента. Постоянното свиване на мускулите в тазовата област е както следствие от изпитването на хранична болка, така и причина за нея.

Освен терапия или масаж, може да се окаже, че има подходящи упражнения, които ще ви помогнат да възвърнете подвижността си и да облекчите болките. Най-често това са йога упражения. Съществува също така терапевтична йога, при която специализиран йога инструктор може да създаде индивидуална програма, която да изпълнявате вкъщи и да отговаря директно на вашите проблеми и възможности.

А преглед с ехограф, (или мануален преглед от опител лекар), могат да потвърдят дали тазовите ви органи се движат самостоятелно или не. така ще разберете имате ли сраствания или размествания, които пречат на нормалните функции на органите. Размествания се получават понякога при бременности, а срастванията са много често следствие след операции, включително секции, както и при жени, които страдат от ендометриоза.

5. Успокояване на нервната система

Хроничната болка води до постоянно стимулиране на нервната система до момент, в който тя е пренаситена и вече не реагира правилно. Писах за претоварването в Механизмът на болката и колко лоши последствия може да има то. Ето защо поработете над отпускането, особено ако изпитвате болка от по-дълго време. Упражнения за релаксация на тазовото дъно, терапевтичната йога и дихателни упражения могат да свършат чудеса за успокояването на нервната система. Ще се опитам скоро да споделя повече информация и за тях. Но и сега можете да потърсите в интернет за такива или да попитате специалисти около вас.

Друго важно нещо е да успокоите централнатата нервна система, мозъка, който регулира възприятието за болка. Това става с медитации, практики за осъзнатост (майндфулнес), смях и хумор, когнитично-поведенчески терапии.

Открийте дали се чувствате сигурни – в живота си, работата си, взаимоотношенията, с докторите си. При мен лично страхът от хирурзи е доста силно изявен и ми се налага да работя много, за да го преодолявам. Покрепата и разбирането от близките също помага да се намали стреса и да се отпуснете ментално.

Обърнете внимание на всички физиологически въздействия върху мозъка ви. Следете дали пиете достатъчно вода и правите ли възпалителни процеси, които влияят на настроенията ви. Проверете имате ли всички необходими мазнини и минерал и взимате ли някакви лекарства, които могат да създадат тревожност или напрежение. Проверете и как ви влияе средата, в която живеете и работите и открийте начини да я подобрите.

6. Хормони

Много от заболяванията днес са свързани с дисбаланси в ендокринната система. Тоест имаме недостиг на някои хормони и излишък на други. Ето защо е добре да следите инсулина и стресовите си хормони, както и тези на щитовидната жлеза. При възможност им направете изследвания. Всеки от тези хормони в ненормални количества може да доведе до дисбаланс и на другите, нарушения в жлезите, които ги секретират и реди други последствия. Ако не се погрижим за тях може да попречим на цялостното си излекуване.

Имате ли нормален циркаден ритъм? Ако не (което е много често срещано в градовете), опитайте се да направите промени в посока по-здравословен сън. Това се отнася както до продължителността на съня, така и до качеството му, както и нивата на бодрост през деня.

Имате ли редовен цикъл? Изпитвате ли някакви сериозни симптоми, свръзани с него? Ако имате ендометриоза, съм сигурна, че болките ви са тясно свързани с цикъла. В много други случаи обаче връзката не е чак толкова очевидна. Но ако цикълът ви не е редовен, проверете на какво се дължи това. А дори и всичко да изглежда наред, проследете симптомите и цикъла си поне за месец, за да проверите няма ли някаква връзка с болките. За целта можете да водите и дневник, какъвто съм описала в Ендо-диетата. А Надя Петрова наскоро публикува подробна статия за хормоналните промени по време на цикъл, която може да даде подробна информация по въпроса – 4-те фази на месечния цикъл.

7. Допълнителна помощ

И какво винаги като приключвам статия, си давам сметка, че всичко това може да звучи твърде много и твърде сложно и трудно приложимо. Ето защо искам да напомня любимото си мото – опитвайте нещата едно по едно, вместо да се впускате във всичко изведнъж. Записала съм ги в реда, който ми се струва най-логичен и в който започвам да задавам въпростите си в момента, към жени, които се опитват да се справят с болка. Но и аз самата започнах храната и умствената си настройка преди да открия че има и други начини и ефектът въпреки това беше положителен. Така че не проблем да започнете с това, което ви се вижда осъществимо в момента.

Освен това не пренебрегвайте и помощта, която можете да получите от другите. Това може да е емоционална подкрепа от близките. Или тяхната подкрепа в променянето на вредни навици или начин на хранене, който не е благоприятен за вас. Консултация в нутриционист, лекар, терапевт, физиотерапевт и каквато друга помощ имате нужда също ще помогне. Аз използвах книгите, дневниците и приятелите си вместо коуч и терапевт, но това е само защото не обичам да слушам съвети 🙂 Понякога най-лесно може да се окаже да проведете един по-сериозен разговор с терапевт или коуч. В друси ситуации физиотерапията може да се окаже панацея. В трети да се наложат лекарства или операции. Понякога може да се окаже, че е необходимо да промените начина си на живот, друг път, че е необходимо да промените единствено нагласата си към проблемите в работата.

Всеки случай е уникален, най-важното е да намерите собствената си „рецепта“ за лечение и да я приложите.

 

Тази статия е част от поредицата за болката. Списъкът с всички статии можете да открите тук – БолкатаВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *