Лекарства, които могат да доведат до депресия

Лекарства, които могат да доведат до депресия

Статията е част от серията за Ментално здраве.

Откакто научих повече за тези неща, винаги, когато някой ми каже, че се почувства депресиран, напомням да провери каквое яли последно. Но също питам и какви лекарства взима в момента. Лично на мен депресиращо ми действат золадекс и логест в края на опаковката. И двете са хормонални препарати, така че това не е изненадващо. Но има доста лекарства, които могат да повлияят на мозъка без дори да си дадем сметка за това.

Днес споделям списък с такива, който открих в книгата „Тревожност и депресия for Dummies“ на д-р Лаура Л. Смит и д-р Чарлз Л. Елиът.

Ако имате симптоми на депресия и случайно взимате някакво лекарство, което попада в този списък, не бързайте да го спирате. Първо поговорете с доктора си за това. Под „поговорете“ имам предвид да споделите колко силни са депресивните състояния с доктора, който ви е изписал съответното лекраство, но също и да споменете това лекарство на терапевта, които ви помага за депресията, ако работите с такъв. Информацията е важна и за двамата и би трябвало да има координация между двете страни, за да можете да вземете най-доброто решение за собственото си здравословно състояние. В крайна сметка понякога се налага да преживеете негативните мисли, ако ще се отървете от възпаление на белите дробове, но пък ако взимате контрацептиви, можете да попитате за друг препарат, който може да не ви действа толкова зле. Или, въоръжени с тази информация, да вземете мерки да намалите страничните ефекти от лекарството. Информацията ни дава много повече възможности да действаме.

Все пак, не забравяйте и че доста други неща могат да причинят депресия и лекарствата в много случаи по-скоро я засилват, отколкото да изниква от нищото. Особено в случаите, в които симптомите не изчезват автоматично след като спрете съответното лекарство, имайте предвид, че това означава, че ви е нужна още помощ, за да се справите с депресията.

И все пак не забравяйте, че много болести (и лекарствата, с които се лекуват) утежняват депресията. А тя ги усложнява на свой ред, потиска имунната система, води до увеличаване на стресовите хормони в организма и сериозно намалява възможностите ни за оздравяване, така че в никакъв случай не трябва да я подценяваме.

Лекарства Здравословни проблеми, за които се изписват
Антабус Зависимост към алкохола
Антиконвулсанти Апоплектичен удар
Барбитурати Апоплектичен удар и (рядко) тревожност
Бензодиазепини Тревожност и безсъние
Бета-блокери Високо кръвно налягане и проблеми със сърцето
Калциеви блокери Високо кръвно налягане и проблеми със сърцето
Кортикостероиди Възпаления и хронични заболявания на белите дрбове
Хормони За контрацепция, при тежка менопауза, при заболявания на половата система
Интерферон Хепатит и някои видове рак
Леворопа, амантадин Паркинсон
Статини Висок холестерол
Зовиракс Херпес

А ако се борите с тревожност, погледнете и списъка с лекарства, които предизвикват тревожност.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *