Библиотека: Промени своя мозък, промени живота си – д-р Даниъл Еймън

Библиотека: Промени своя мозък, промени живота си – д-р Даниъл Еймън

Статията е част от сериите Библиотека и  Ментално здраве.

Още книги за мозъка тук.

Описвайки преживелиците си с ендо, в разказа по повод месеца на ендометриозата, споменах накратко и за преживяванията ми с депресията. И най-вече за една конкретна книга, която задвижи възстановяването и излизането ми от нея. Книгата е „Промени своя мозък, промени живота си“ на Даниъл Еймън. Откакто я прочетох, приложих на практика някои от съветите, които открих в нея, и видях колко много ми помагат, дори и да не решиха моментално всичките ми проблеми, вече я препоръчвам общо взето на всички, които си мисля, че биха имали полза от нея.

Травми на мозъка

Докато четях в началото изпитах малко страх, когато се сетих за всички удари по главата, които съм преживяла. В списъка ми влизат няколко сериозни падания със ски и сноуборд, включително едно съвсем наскоро, което включваше и камшичен удар; не малко удари с топки в детството, включително с баскетболни топки и такива, от които ми е причернявало; едно пукане на глава в радиатор, което май беше често явление преди 90-та, защото имам много приятели с подобни преживявания; едно удряне в стъклена врата, от което загубих зрение за няколко минути; няколко леки катастрофи… и това са само по-запомнящите се. Почти бях решила, че нямам никакъв шанс, но се радвам, че продължих да чета нататък. Защото книгата не е за това какво може да разруши мозъка, а какво може да помогне той да се възстанови. Или по-точно казано, най-големият извод е, че не сме заседнали с мозъка, който имаме. Можем да го променим. И тази книга е за начините, по които можем да го направим.

Като всяка книга, в която се описват симптоми на болести и различни състояния, лесно можеш да развиеш синдрома на студента по медицина и да решиш, че си болен от всичко, за което четеш. Държа да предупредя за тази опасност, преди да решите да прочетете книгата! И все пак, това е нещо, което лесно минава веднъж щом стигнете до тази част, която ви касае лично. А съм сигурна, че не бихте се захванали с толкова дебел том (442 стр.) ако няма нещо конкретно, което да ви мъчи.

СПЕКТ изображения

Книгата започва с обяснения на метода на сканиране на мозъка, който използва д-р Еймън за диагностика в работата си. Това са СПЕКТ изображения – вид ядрено-медицински изследвания, които измерват кръвния поток и нивата на активност в мозъка. Те показват какво става в различни части на мозъка, когато се опитваме да ги активираме. Тоест дават възможност да се открият прекомерното или прекалено слабото функциониране на различни части от мозъка и съответно да се открие връзката им с неестествено поведение в пациентите. Книгата е писана основно върху големия клиничен опит на д-р Еймън и огромния брой изследвания, които е извършил.

По-долу споделям една презентация, в която д-р Еймън показва такива изображения и как точно ги интерпретира. 

Един от най-ценните му изводи е, че дори и симптомите да са еднакви при различни хора, това не означава задължително, че проблемът в мозъкът е един и същ. При някои се дължат на по-силна активност в някои части от мозъка, при други на занижена активност, при някои се дължат на травми, при други на злоупотреба с лекарства, а има и такива, които експериментират с наркотици именно защото имат проблем, който се опитват да решат. Методът на диагностика с изображения дава много ясна представа не само какъв е проблемът, но и какво може да се направи за него, и освен това дават и визуална идея на болния какво се случва с мозъка му и съответно и нагледно изображение какво би искал да постигне, за да се чувства добре.

Съдържание

Книгата е разделена на глави според основните области в мозъка и проблемите, които са свързани с техните функции. Всяка такава глава е следвана от друга, в която има рецепти за балансиране и лекуване на тези проблеми. Това са:

  • Дълбоката лимбична система (свързана с депресията)
  • Базалните ганглии (страх и тревожност)
  • Префронталният кортекс (разсеяност и импулсивност)
  • Цингуларната система (безпокойство и обсесии)
  • Темпорални лобове (памет и темперамент)

Има и отделни глави за наркотиците, алкохола и насилието. Както и най-ценното – множество препоръки как да оптимизираме работата на мозъка (подходящи и за напълно здрави хора), и спрем лошите навици.

Методи за лечение

Методите и рецептите му включват работа с лошите мисли, които Еймън нарича много подходящо МРАВКИ (и преди се опитвах да се справя с тях, неговият метод обаче работи забележително добре), медитации, дишане, практики за справяне с конкретно нежелано поведение от когнитивната терапия, препоръки за подходящи навици, спорт и упражения, както и подходящите диети за всеки вид проблем, който описва. Често се споменават сравнително малко разпространени терапии като тази с музика, или аудио-визуални стимулации, а лекарствата са оставени едва за крайните случаи.

Накрая има и полезна информация как да се открие подходящия специалист и как да се работи с него. Както и таблици с медикаментите, които д-р Еймън използва в практиката си.

Ценното за мен

За мен най-ценното в книгата беше осъзнаването, че мозъкът не е черна кутия, в която се случва нещо, над което нямам никакъв контрол. Напротив, информацията и разбираемото обяснение как работят различните части на мозъка ми помогна да си обясня много от проблемите с моя собствен мозък. Дадох си сметка, че още тийнейджърските ми излияния в дневника ми как искам да накарам мозъка си да спре да работи са проява на склонност към прекалено много мислене, тревожност,  негативни мисли, невъзможност за спиране на потока от мисли, за която не съм си давала сметка, че не е съвсем нормална.

Освен това разбрах защо всички жени в семейството ми са някак обсебени от чистота и подреждане, докато аз с времето ставах все по-разхвърляна и все по-депресирана. Най-ценото обаче беше, че се убедих, че всичко това може да бъде променени с прости ежедневни навици, които мога да развия (или да си възвърна) при това съвсем сама и без чужда помощ. И най-вече ценното беше, че още първите промени, които предприех, оказаха осезаема промяна, която ме амбицира да продължа.

Невропластичността на мозъка

Другото, в което лично се убедих благодарение на тази книга, е че невропластичността наистина съществува. В продължение на доста години изпитвах сериозни проблеми с паметта, концентрацията, извикването на подходящи думи (не ми се ще да си спомням колко пъти съм обяснявала на клиенти как механизма за плъзгащата врата на масата е най-здравия на нашия пазар, докато отварям вратите на гардероб), губенето на думи, на цели изречения, на мисълта, забравянето какво съм правила преди пет минути, дори през целия ден, неща, които сериозно конкурираха спорадичното забравяне, заради което гонещата 80 години моя баба се отчайваше от възрастта си по това време.

Израснала съм със знанието, че мозъкът на възрастния човек не расте и не се променя и всички тези проблеми с паметта (дълго време забелязвах само тях) ме изпълваха със сериозен страх. Най-вече защото свързвам личността си най-много със силата на ума си. А след като започнах да си давам сметка, че имам депресия, изследванията, които доказват, че мозъкът практически се свива, когато си в депресия, и губи част от способностите си, още повече ме отчаяха.

Но благодарение на информацията от тази книга (и тези, които прочетох след нея), се убедих, че невропластичността на мозъка е напълно реално явление и той действително се променя постоянно в зависимост от това, което правим.

Все още имам склонност да разбърквам буквите, когато пиша (сигурно сте забелязали, понякога и след 5 редакции остават грешки, които съм пропуснала да забележа). Все още ми е трудно да взимам бързо множество решения едновременно, което за мен беше ежедневие преди. Но повечето други симптоми са изчезнали или сведени до минимум. Все още ми се случва да изпадам в депресивни епизоди и със сигурност не съм си възвърнала предишната способност за дългосрочно съсредоточаване над една единствена дейност. Но все по-нарядко усещам проблеми и съм амбицирана скоро да успея да се справя с тях напълно, както и да спирам повторната им поява в момента, в който усетя, че има такава опасност.

Вече знам, че ако усетя нещо нетипично или поведение, което не е съвсем нормално, мога да направя нещо по въпроса дори и сама, което ми дава много сила и увереност и още повече помага да държа депресията настрана.

Както казах в началото, често споменавам и препоръчвам тази книга, основно на хора, които твърдят, че са си такива и, макар че не харесват поведението и мислите си, и то ги измъчва, нищо не може да се направи по въпроса. Иска ми се да успея да им кажа, че нищо не е невъзможно. Въпреки убеждението ми, че точно това, в което вярваш, се превръща в истина. Все пак, д-р Еймън предлага научни доказателства, че нещата могат да се променят. 

Наскоро слушах лекция на д-р Еймън за конференцията „Лечение на хронична болка“. Резюмето можете да прочетете тук. Покрай нещата, за които говореше в тази лекция, реших да проверя какви терапии се предлагат в клиниката му, Amen Clinics, и открих, че методите му са наистина разнообразни – през медикаменти и хормони, до коучинг, натуропатия и нутриционистика. За някои от тях говори и в споменатата лекция. И той, както все повече учени и водещи лекари, се ориентира към комплексния подход в лечението.

Следват две TEDx презентации, които Еймън изнася в Orange Coast. В тях разказва за метода си на работа и изводите, до които е стигнал след години изследвания и практика. Отновно няма възможност за добавяне на субтитри, иначе бих се наела да ги преведа, защото са ценни, но можете да откриете такива на доста други разпространени езици освен английски, като френски, немски, руски, испански, а втората има дори и на хърватски. Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *