7 полезни умения, които да развивате през 2018 г.

7 полезни умения, които да развивате през 2018 г.

Струва ми се, че празниците са чудесно време да останем насаме със себе си за малко и да решим какво искаме да постигнем през следващата година.

Не говоря за новогодишните обещания, аз лично никога не ги спазвам и в един момент се отказах от тях. Говоря за целите и нещата, които искаме да постогнем по принцип. Те не зависят от календара, но през останалата част от годината рядко ни остава да спред и да се замислим за тях. Знаете ли какви са вашите цели в момента?

След като ги формулирате, следвата стъпка е да започнете да развивате и усъвършенствате уменията, които ще ви помогнат да ги осъществите.

През последните години имаше няколко умения, които ми бяха много полезни и възнамерям да продължа да ги развивам и тази година, за да постигна още повече неща през 2018. В крайна сметка и целите започнаха да стават малко по-големи от преди :).Сигурна съм, че не малко от нещата в списъка ги практикувате и сега. Но със сигурност има още, които могат да отворят нови врати и да направят живота ви още по-добър от миналата година (или много по-добър  А и усъвъшенстването само ще помогне още – например малко практика може да ви спести време в четенето (и така да успеете да прочетете повече книги) или пък ново творческо хоби да развие още повече творческото ви мислене.

И така, няколко полезни умения, които си струва да развиваме през тази година:

1. Четенето на книги

И по-точно – целенасоченото четене с цел да научите и прилагате конкретни знания от тях в живота си. Нали се сещате как всички говорят за това, че в днешно време трябва да учиш постоянно? Е, най-лесния начин според мен все още е чрез книги. За тази цел ще е добре да се научите да четете ефективно разбира се, ако все още не можете, но гарантирам, че можете да постигнете много ако започнете да развивате това си умение!

2. Творчеството

Каквото и да е творческа дейност, дори и само като хоби, което не искате да покажете на никой, може да повлияе на мозъка в посока творческо мислене дори и в толкова далечни наглед дейности като счетоводство и финанси например. Рисуване, оцветяване дори, свирене, или каквото друго решите да опитате, са все дейности, които стимулират другата, по-интуитивно настроена част от мозъка, която всъщност прави големите връзки между нещата дори преди да сте успели да ги видите съзнателно. А това е много много ценно умение. Ако не вярвате – питайте Ричард Брансън, който е изградил и управлява цялата си империя интуитивно.

3. Грижата за себе си

Най-голямата промяна в моя живот настъпи, когато най-накрая си позволих да се погрижа за себе си без никакви притеснения и гузна съвест, че губя ценно време за нещо, което не е задължително. Беше ми трудно отначало, защото отдавна бях забравила да го правя. Но скоро осъзнах, че не само се чувствам по-добре, но дори имам повече знания, сила, умения и енергия да помагам и на други. Така че – спортувайте, яжте здравословно, вземете си час само за вас ако трябва, направете грижата за себе си част от ежедневието си вместо лукс, който рядко си позволявате!

4. Комуникацията с хора

Това уж всички го умеем. Докато не се окаже, че всъщност хич не ни бива и започнем да се учим на комуникационни умения. Всеки минал по този път, в един момент установява колко много неща не е чувал или забелязвал преди. Както и колко много недоразумения са били повод за конфликти и напрежение единствено заради недостатъчно внимание.

Има и силно интуитивни хора, които въприемат безпогрешно всичко и едва ли имат нужда от работа в тази насока. Но дори те биха могли да развият повече говоренето си, за да постигат повече успехи в работата и личния си живот. А за тези като мен, които редовно получават миксирани сигнали – виждайки едни жестове и чувайки съвсем различни думи – предупреждавам, че може да се окажете още по-объркани в началото, но в крайна сметка е доста полезно да разпознаеш дали някой не е откровен за нещо още преди да е казал самото нещо! А когато се научите наистина да внимавате в разговора, започват да стават изненадващи неща. Изникват идеи, нови начинания, откривате неща за себе си, за които не сте и подозирали, дори започвате да виждате света по различен начин.

5. Писането

Писането е полезно на много различни нива. Дали ще е работен имейл, презентация за нов продукт, статия за това, с което се занимавате, блог (!), коледна картичка или просто писане на дневник, умението да пишеш добре намира приложение в много сфери от живота ни и винаги може да се усъвършенства още повече. А кой знае, може пък след години да решите да напишете мемоари и вместо тепърва да се учите как да пишете добре, вече ще сте развили точно това си умение!

6. Медитиране и осъзнатост

И двете могат да променят живота ви – помагат за по-лесно съсредоточаване, мотивация, справяне с тревожност и депресии, намиране на цел и много други ползи, които и аз самата тепърва откривам. Аз лично смятам осъзнатостта за форма на медитация, затова и реших да ги впиша заедно. Актът на присъствие тук и сега докарва мозъка до състояние, близко до медитацията. А съзнанието се изчиства от натрапчиви мисли и тревоги точно както и при медитиране.

И за двете има прости и лесни стъпки, с които можете да започнете, така че не се притеснявайте, ако ви се виждат като нещо непосилно или неразбираемо. Скоро ще публикувам няколко съвета как да започнете, но дотогава можете да потърсите информация в гугъл, разбира се. Само помнете едно – няма грешни начини за медитиране и това, че не се е получило точно както сте искали първия път, съвсем не значи, че не можете да го правите!

7. Умението да си създавате полезни навици

Често се съсредоточаваме върху спирането на вредните навици – кой ли не се опитва да спре цигарите, да намали кафето или да спре да си хапва още веднъж след вечеря. Според мен обаче много по-голям ефект има когато се съсредоточим върху създаването на нови полезни навици. А интересното е, че колкото повече такива навици започнем да си създаваме, толкова по-лесно става, така че умението наистина може да се развива с практика. И така, какъв нов навик искате да си създадете тази година? Започнете да работите над него още днес!

Дано съм била полезна с този списък! Имате ли някакви умения, които смятате, че трябва да влязат в него? Пишете ми!

Ако се интересувате от повече информация как да развиете тези умения – аз съм насреща, пишете ми във фейсбук или оставете коментар, ще се опитам да помогна!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *