Моите здравословни цели за 2018-та година

Моите здравословни цели за 2018-та година

За първа година съм решила да записвам и да си поставям цели. Честно казано, много дълго време или не смеех да го правя или не смятах, че има смисъл. През миналата година обаче се убедих, че ако човек знае какво прави и следва стъпка по стъпка това, което си е наумил, целите наистина се постигат. Така че реших да продължа в този дух и новата година. Разбира се, поставила съм си разнообразни цели, но голяма част от тях, или поне основните, са посветени на здравето, защото не смятам, че ако имам проблеми там, ще мога да постигна нещо от другите неща, които ми се иска да постигна.

Моите здравословни цели тази година 

Да си възстановя чревния баланс

През март миналата година ми правиха лапароскопия. Антибиотиците, които са ми преливали в болницата успели да убият общо взето всички нормални микроби в мен. Благодарение на това се оказах отново с гъбична инфекция, този път много по-сериозна от всичко досега, макар и със значително по-малко симптоми. Имах силни болки в червата и трудности да усвоявам храна. Отново. Наложи се да направя нови изследвания и открих огромно количество нови непоносимости. Освен това установих, че само пробиотиците не са достатъчни да ми помогнат този път.

С цената на много четене, консултации с приятели, диетолози и жени, които са минали през същото, съставих диета, която едновременно изключва всичко, което ми прави проблем, но и в същото време ми помага да се възстановя. (Мария, специално благодаря за помощта!). Намерих и добавките, които ще ми помогнат! Разбира се, наруших я доста по празниците… Но виждам голям ефект от нея и сега правя всичко възможно да я следвам. Вероятно ще се наложи да го правя още няколко месеца преди да съм сигурна, че всичко е наред. А някои от храните ще се наложи да избягвам сигурно и до края на годината. А за това се иска решителност. Но имам стимул, защото след това ще мога да си хапвам спокойно много от нещата, които обичам, а сега отбягвам.

Ето затова си поставям тази цел като основна за тази година – да успея да възстановя изцяло червата си и чревния баланса и да се оправя от всички храносмилателни проблеми, които успях да развия покрай лечението на ендометриозата. Знаете ли, след тази диета, ендо-диетата ми се струва направо глезотия и нямам търпение скоро да мога отново да мина на нея или поне на нещо по-малко рестриктивно?

Да продължа да търся и опитвам разнообразни допълнителни терапии и методи

Вече съм убедена, че конвенционалната медицина върши работа, но не е достатъчна, за да се почувствам наистина добре. На запад диетата, акупунктурата и няколко други допълнителни терапии може и да влизат в конвенционалния подход за лечение на ендо, но у нас нещата се свеждат основно до золадекс и операции, а това съвсем не е достатъчно според мен. Всички неща, които изпробвах през последните две години спомогнаха много да се чувствам значително по-добре и с по-малко симптоми. Ето защо ще продължа да ги прилагам.

Да следя за всичко ново, което излиза по темата

Мисля, че една от най-големите разлики между това, което правех преди 10 години (когато получих диагноза) и сега, е информацията, с която разполагам в момента. Отнема значително време, но си заслужава, защото ми помага да взимам много по-информирани решения за здравето си, както и да не се притеснявам, когато няма нужда, но и да вземам мерки, ако има нужда.

Да продължа да поддържам връзка с други жени, които се изправят пред същите проблеми като мен

Едно от нещата, които наистина много ми помогнаха да се придобия малко повече увереност, да се отърся от страха да говоря за това, а и да науча страшно много нови неща и да почерпя от опита на другите, бе именно фактът, че през 2017-та открих няколко групи, в които се запознах с много други жени, които имат ендометриоза. Това ми помогна да осъзная, че нещата, през които минавам изобщо не са уникални – че тези всекидневни битки ги водят много жени и всяка успява да намери по нещо, което работи. А споделянето е направо чудодейно в някои моменти. Съзадаването на този блог започна именно от такава група и поддръжката му е едно от нещата, които възнамерявам да продължа и развия през 2018-та година именно заради това.

Позитивната настройка на ума

Не е точно позитивно мислене, а по-скоро мислене от сорта на – има проблем, значи трябва да намерим решение за него. Откакто практикувам това, вече не се отчайвам, когато науча за някакъв нов проблем (в случая имам предвид здравословен, но работи за всичко), а вместо това се втурвам към книжарницата или влизам в интернет и изкопавам всичката налична информация за него, а след това се захващам да го решавам. Има ефект, но най-важното е, че вече не прекарвам с дни вкъщи, отчаяна от живота! Е, библиотеката ми отново започна да расте със зашеметяваща скорост, но какво пък 🙂

Другото нещо, свързано с положителната настройка е, че искам да отделям повече енергия на добрите неща, които ми се случват – например колко по-добре се чувствам последно време, вместо на проблемите, които ми се случват, и най-вече на трудностите ми с комуникацията с доктори. Всички имаме неприятни истории с доктори и смятам в един момент да направя проект по този въпрос, не трябва да остават скрити и покрити, но смятам, че благодарността за добрите неща има нужда от повече внимание.

Да бъда още по-стриктна в ограничаването на всякакви вредни неща

Когато започнах с тази идея, не бях пипвала пластмасова бутилка или опаковка в продължение на месеци. Последно време откривам, че вече не съм чак толкова стриктна. Освен това все още не съм се отказала от някои от онези пълни с химикали почистващи препарати, които и преди използвах, макар че съм ги свела до минимум. И се каня да си инсталирам филтър за вода твърде дълго. Но тази година ще продължа да работя и в тази насока, независимо че отнема време и планиране.

Да продължа с йогата и да започна да правя и други физически дейности

Йога класовете два пъти седмично са едно от нещата, които наистина ми помогнаха да се взема в ръце. В момента вече имам доста повече енергия отколкото преди, така че смятам да увелича движението и спорта в най-скоро време. Също така искам да прекарвам навън още повече време тази година.

 

Вие имате ли здравословни цели за годината? Какви са те? Как смятате да се придържате към изпълнението им? Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *