Излекувай тялото си – утвърждения от Луиз Хей

Излекувай тялото си – утвърждения от Луиз Хей

Photo by Lesly Juarez on Unsplash

Още книги за психосоматика тук

Луиз Хей е от онези имена, които са станали нарицателни в сферата, в която пише. Тя практически е първият автор, който става световно известен твърдейки, че болестите могат да се излекуват, дори и да се водят нелечими.

На мен лично винаги ми се е струвала малко прекалено ню ейдж – с такова мнение бях останала като тийнейджър, когато за първи път попаднах на нейна книга. Наскоро обаче я преоткрих и четейки вече с друга нагласа и с търсене на алтернативи за себе си, установявам, че има много какво да се научи от книгите ѝ. Най-много бих препоръчала „Излекувай тялото си“, особено за тези, които нямат много време да четат, а и се чувстват съвсем съвсем здрави. Аз си я взех, за да видя две неща вътре, а се оказах преписваща половината книга и постоянно кимаща глава в съгласие. Сега работя по утвържденията ѝ, малко по-малкоедно по-едно, но постоянно, почти всеки ден и не се отказвам, защото смятам че ввършат работа. И може би все пак нямаше да им хвана вяра (скептична съм си все пак), ако не бях открила и проблеми, с които вече съм се справила, за които старите ми и новите ми убеждения съвпадаха едно към едно с това, което тя пише. Това ме подтикна да възприема и всичко останало като чиста монета и да реша да поработя по тези въпроси.

Photo by Alexandra Kirr on Unsplash

Но това е едно от тези неща, които всеки трябва да провери и осмисли сам за себе си и да прецени дали би ги приел или не. Така че вземете си книжката (кратка е – аз я прегледах за половин час и малко повече си преписвах неща от нея) и си потърсете своите болки и проблемчета, които можете да решите. Аз примерно се зачетох в неща като възпалени венци, акне, безпокойство, апатия, депресия и т.н. Или погледнете таблицата по-долу, в която извадих някои от проблемите, които ми се струва че пасват на повечето жени с ендометриоза.

Идеята на книжката е да обърнем внимание на проблема, да установим вероятната причина (негативна умствена нагласа) за него и след това да си създадем нов, положителен мисловен модел. Аз съм сигурна, че си вредя много с моите безпокойства и притеснения, така че дори и само да ги спра ще е добре, но Луиз Хей твърди, че съчетани с правилната грижа за тялото, тези утвърждения и лекуват. И в това има логика – ако си вредиш с негативните мисли, положителните пък би трябвало да лекуват, нали?

Колоните са три – проблем, причина, решение. Изберете си само тези проблеми, които смятате, че имате. Ако някое обяснение не ви пасва, а имате проблема, помислете какво отрицателно вярване би могло да го причини и как можете да промените този модел в положителна посока. При мен пасва почти всичко, с малки детайли, които се разминават, но това значи единствено, че съм със средностатистически мисловни модели, напълно възможно е да има отклонения. Важен е принципа – да открием негативното и да го заменим с позитивен мисловен модел.

Photo by Ariel Lustre on Unsplash

 

Утвърждения от Луиз Хей

 
Проблем Вероятна причина Нов мисловен модел
Безплодие Страх и противопоставяне на жизнения процес. ИЛИ липса на нужда да се премине през родителство. Имам вяра в жизнения процес. Винаги се намирам на подходящо място и върша подходящи неща в подходящия момент. Обичам и одобрявам себе си.
Болка (тъпа и продължителна) Копнеж за любов. Копнеж за прегръдка. Обичам и одобрявам себе си. Аз съм любяща и привлекателна.
Болка (остра) Чувство за вина. То винаги се стреми към наказание. С любов се освобождавам от миналото. Те са свободни, аз също. Сега в моето сърце всичко е наред.
Възпалителни процеси Страх, гняв, дразнещи мисли. Моите мисли са мирни, спокойни, съсредоточени
Ендометриоза Чувство за несигурност, разочарование и безсилие. Заменяте любовта към себе си със захар. Обвинявате другите хора Аз съм силна и желана. Прекрасно е да си жена. Обичам себе си и съм доволна.

Дисменорея

 

 

Кандидоза

 

 

Гъбични инфекции

Насочен към себе си гняв. Омраза към тялото или към жените.

 

Силно усещане за разпиляност. Голяма неудовлетвореност и гняв. Прекалени изисквания и недоверчивост  в интимните връзки. Ненаситност.

 

Отричате си онова, което ви е необходимо. Не подкрепяте самата себе си. 

Обичам тялото си. Обичам себе си. Обичам всички мои цикли. Всичко е наред.

 

Разрешавам си да бъда всичко, на което съм способна, и заслужавам най-доброто в живота. Обичам и ценя високо и себе си и другите. 

 

Сега избирам да се подкрепям по изпълнени с любов и радост начини. 

 

Кисти Отново гледате стария мъчителен филм. Обръщате особено внимание на оскърбления. Мним разстеж Филмите в моя ум са прекрасни, защото аз предпочитам  те да са такива. Обичам себе си.
Матка Представлява база на съзидателност Моето тяло е мой дом
Неизлечими болести На този етап лечението не може да се осъществи чрез външни средства. Трябва да „навлезем навътре“, за да постигнем успех. Болестта идва незнайно откъде и ще се върне отново там. Всеки ден стават чудеса. Навлизам в себе си, за да се освободя от нагласата, която причинява това състояние и възприемам Божественото лечение. Тъй да бъде!

 

 

Хронични болести Отхвърляне на промяната. Страх от бъдещето. Липса на сигурност Желая да се променя и да израсна. Сега си създавам ново, безопасно бъдеще.
Яйчници Представляват центрове на съзиданието. Творчество.

Потокът на моята съзидателна дейност е уравновесен.

Как точно се използват тези утвърждения? Могат да се повтарят (поне месец) всеки ден, на ум или на глас (което е по-силно), могат да се записват, както правя аз, в тефтер, дневник, органайзер (само електронния вариант няма кой знае каква сила, защото сме някак дистанцирани от писането на клавиатура). Добре е да се мисли по тях и да се чувстват и превръщат в убеждения поне месец, а за особено големи и значителни неща определено се налага и доста по-дълго време. За някои и говоренето пред огледалото вършу чудесна работа, но е много странно в началото!

Не е лесно да скъсаш със старите си убеждения, но се отблагодарява истински, когато успееш. Така че ви пожелавам успех!

Книжката можете да си купите за 10 лв. от store.bg.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *