Ментално* здраве 2021

Ментално* здраве 2021

Проблемът с пандемията е, че влияе на всички и по много повече начини, отколкото имахме време да помислим миналата година през март.

Един от проблемите е, че освен вирусна, в момента се намираме и в една друга пандемия – на ментално здраве. И честно казано, намирам това за добра новина, защото въпреки че през последните години започна да се говори по-открито за тези неща, никога не е било мейнстрийм тема. Докато сега всекидневно излизат статии и материали за справяне с последствията от изолацията, работата от вкъщи и стреса от пандемията.

Стрес

Ако преди сте били под стрес, миналата година със сигурност сте се сблъскали с нови негови форми. Най-вече нови предизвикателства, за които като че ли никой нямаше решение, поне в началото.

Мога само да си представям колко трудно е да жонглираш между онлайн обучения на деца, работа от вкъщи, финансовата несигурност и създаването на нови рутини в обстановка, в която нещата се променят ежедневно и постоянно получаваме нова информация или има промени в наредби и мерки. И всичко това насред лишаването от почти всички помощни системи, които са ни подкрепяли преди пандемията. Дори не смятам постоянното внимание и премисляне кое е безопасно, кое не, и какво да направим за да опазим себе си и близките си здрави.
Дори тези, за които работата от вкъщи не беше нещо ново (както съм аз), имаше значителни промени и предизвикателства.

Ако досега не сте се научили как да се справяте със стреса, сега това е наложително практически за всички.

Вижте и: Как да разпознаем кога сме стресирани

Изолация

Предполагам, че освен финансовите проблеми, най-голямото предизвикателство в дългосрочен план ще се окаже масовата изолация, в която живее голяма част от планетата в момента. Много хора се оказаха напълно сами в момента, в който започнаха да се взимат мерки, други имат съвсем ограничени контакти, в повечето случай онлайн, вместо на живо. Липсата на физическо докосване, на разговори и комуникация с различни хора влияе на всеки, а най-вероятно на децата ще повлияе още повече и тепърва ще разберем в какъв аспект, защото социалните контакти са от съществено значение за нормалното им развитие.

Но дори и възрастните не са имунизирани и все повече хора се чувстват самотни, дори откъснати от света и близките си. Липсата на физически контакт може да доведе и до развиване на симптоми на депресия. Напълно е вероятно когато нещата се нормализират много от нас да изпитват трудности със социалните събирания и контакти, а също и тревожност от събирането на повече хора на едно място.

Дори и сега много хора споделят изненадата си от това как реагират на тълпи, които виждат във филмите, които гледат, снимани преди 2020 г.

Някои неща, които помагат:

Ако сте чели романи за Дивия запад като деца със сигурност знаете добър начин да се опазите ментално ако сте напълно сами – досега с природата. И не само цветя вкъщи или разходка с парка, а колкото се може повече излизане сред природа, планини, гори и диви места. Не само че там е безопасно, но и нашето правителство тази година изглежда няма да допусне същата грешка от предната и ще ни позволи да ходим по диви места колкото искаме. Така че използвайте всяка възможност, дори и да е студено. Разбира се не забравяйте подходящото облекло, добрата екипировка и да предупредите къде отивате, кой маршрут ще вземете и кога очаквате да се приберете.

Връзката с природата помага при много ментални проблеми. Но например ако сте под стрес, можете да намерите някоя иглолистна гора, която намалява стреса, но също така ще подобри и имунитета, ще понижи тревожността и депресията, ще подобри настроението и съня.

И не забравяйте за вашата собствена градина/гора вкъщи: Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Също така имаме всекидневна нужда от дневна светлина. Не само очите ни имат нужда от нея, за да са здрави (и това в момента е още по-важно, заради всички екрани, които ползваме), но и мозъкът ни има нужда от нея, за да секретира нормално кличество хормони и да поддържа хормоналния баланс в организма. Без редовно излагане на дневна светлина е много вероятно да нарушите и режима си за спане, което е друг голям проблем, с който се сблъскват много хора откакто започна пандемията.

Вижте и: Грижа за себе си по време на пандемия в endometriosis.bg

Проблеми със съня

Проблемите със съня могат да се дължат на куп причини, но в момента има предпоставка за не малко от тях.

Стресът е един основните фактори за нарушаване на съня. Тревожността също може да попречи на заспиването. Използването на екрани до късно или силна светлина може да наруши секрецията на мелатонин и да наруши денонощния ни цикъл. Същото се случва и ако не сме видели достатъчно дневна светлина през деня.
При хора, които са били много активни преди пандемията, но сега работят от вкъщи и не се движат толкова много може да се получи и усещането, че не са достатъчно уморени вечер, за да заспят. При други пък има толкова много тревоги, напрежение и стрес, че изощно не успяват да се успокоят, за да заспят или се събуждат в странни часове през нощта.

При работата от вкъщи съществува едно голямо предизвикателство – разделянето на работа и почивка и трудности в това също могат да повлияят на съня.

Какво помага за добър сън

Важно е да излизате навън достатъчно в светлата част на денонощието. Можете да го направите в обедна почивка или да използвате времето, в което преди сте отивали на работа за да напазрувате за деня или да свършите някакви задачи. Важно е да знаете, че макар и излизането през почивните дни да помага, още по-важно е да си осигурите часове навън всеки ден.

Заспиването и събуждането в един и същи час (по възможност и през почивните дни) също е важна стъпка към подобряване на съня. Опитайте си осигурите оптимално време за сън всеки ден (обикновено е около 8 часа) и ако през уикенда си доспивате, опитайте да станете все пак най-много час по-късно от обикновеното време.

Някои релаксиращи техники също ще помогнат и в момента в интернет могат да се намерят много курсове и уроци за тях. (още положително нещо, за което можем да благодарим на пандемията).

Други проблеми

Фактът, че повечето от нас преминават през предизвикателства в момента.

Обикновено хората се сблъскват с някакви ментални проблеми, докато приятелите и близките им са добре. И те успяват в не малко случаи да окажат подкрепа, когато такава е необходима. В момента всеки има нужда от покрепа и много малко хора имат капацитета да окажат такава, което поставя още повече предизвикателства особено пред хора, които вече се борят с някакви проблеми.

Хубавото е, че в интернет просперира една огромна общност за взаимопомощ, която може да се окаже незаменима в такива моменти. Точно с такава цел създадох и групата Вглеждане в себе си – като място за взаимна подкрепа, но и напомняне какво е необходимо да запазим в рутината си ежедневно, за да се справим с предизвикателствата.

Също така все повече психолози предлагат услугите си онлайн и при това периодично има и кампании за безплатна психологическа помощ. В момента бих препоръчала психолозите, с които работим във фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ (всяка от тях предлага онлайн консултации), както и тези, с които работи Национална пациентска организация.

Някои групи са под по-голям риск от други. Първо се сещам за възрастни хора, които живеят сами, както и хроничноболни, които и преди пандемията се налага да се справят с редица предизвикателства. Всички с ментални проблеми преди пандемията са под още по-голям риск в момента. Също и тези, които са отделено от социалните си кръгове заради изолацията – най-често хора с различна ориентация, или пък с различни проблеми от тези около тях.

Тези, които имат симптоми дълго след като са преболедували Ковид-19 също са изправени пред риск от развитие на ментални проблеми. В обществото ни все още няма достатъчно разбиране към хората с хронични или продължителни заболявания и като цяло се очаква, че ако си преболедувал всичко е преминало и нямаш повече поводи за оплакване, което е още един начин за изолиране. На такива хора бих препоръчала ресурсите на общността от хронично болни, които търсят решения на тези проблеми отдавна, и вероятно са способни да провят повече разбиране.

И все пак има и положителни страни

Все пак, споменах и по-горе, пандемията донесе и някои добри неща, особено това, че говорим все повече и нормализираме разговорите за менталното здраве. Дори големите фирми създават програми за грижа за менталното здраве на работниците си.

Все повече се нормализира проявата на емпация и разговорите за проблемите, с които се сблъскваме и нашите затруднения да се справим с тях. Много хора се справят със собствените си притеснения като помагат на други – чувството да си полезен е едно от нещата, които помага в такива ситуации.

Също така имаме все по-голям избор от онлайн услуги в тази насока.

Също така някои хора се оказаха с достатъчно време за ново хоби. Хобитата и всички дейности, които правим за забавление подпомагат психическото ни здраве, някои особено много.

Най-хубавото е, че все по-често общественото здраве включва и разговори за менталното здраве.

Включете се в групата Endo me – вглеждане във вътрешното аз – от днес започва предизвикателство, свързано с темата!

В сайта ще откриете много статии и ресурси за менталното здраве – повечето са описани тук: Ментално здраве

*Защо използвам термина „Ментално здраве“? Защото реферира към мозъка – за мен химико-физиологичните процеси са неразривно свързани с психологията и го намирам за отговарящ на тази ми представа. Не мога да кажа дали е реален медицински термин в българската наука.

Photo by Polina Kovaleva from PexelsВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *