Как да разпознаем кога сме стресирани

Как да разпознаем кога сме стресирани

Преди да изпитам върху себе си последствията от постоянното излагане на твърде сериозен стрес, нямах много ясна представа как да разпозная стресиран човек и сега си двам сметка колко такива е имало около мен да разбирам за състоянието им. По този повод съставих един списък, който вероятно съвсем не е пълен, но дава представа за някои от по-видните признаци, че даден човек е подложен на стрес. Може да помогне, ако имате работа или отношения с такъв човек, но също така помага и ако наблюдавате себе си. Разпознавато на проблема е първата крачка към намирането на решение за него.

Ето някои признаци, които показват, че сте подложени на сериозен стрес:

Да изпадаш лесно в лоши настроения

Отчаянието, ядосването, разочарованието, мрачното настроение, особено когато се появяват много лесно или за много незначителен повод, са признак за стрес.

Да се чувстваш претоварена и сякаш нещата се изплъзват от контрола ти

Или да имаш нужда да държиш всичко под контрол. Или
усещането постоянно да не ти стига времето.

Да изпитваш трудност да успокоиш мозъка си

Да чуваш постоянен разговор в себе си и да ти е невъзможно да го прекъснеш често е признак на претовареност и неспособност да се успокояваш и отпускаш.

Да се чувстваш зле или да избягваш хората

Депресивни сътояния, ниско самочувствие, притеснения, чувство за самотност може да са вследствие от стрес.

Липса на търпение

Много лесно за разпознаване от страни – хората под напрежение определено губят търпението си към всичко и всички, които не отговарят на техните представи как и колко бързо и кога трябва да се случат нещата.

Липса на енергия

Продължителния стрес първоначално може да създаде усещането за постоянно правене на нещо и за много енергия, но след това батериите буквално се изключват – започва със сериозна умора вечер след работа и може да стигне до хронична умора, която е почти постоянна.

Главоболия

Честите главоболия може да се резултат от дехидратация, претоварване на очите, лоша стойка и претоварване на вратните мускули, претоварване, хормонални проблеми и какво ли още не. Почти всички от тях могат да се свържат по един или друг начин с изпитването на стрес.

Хранителни разстройства проблеми с храносмилателната система

Някои хора развиват хранителни разстройства, други са по-леки случаи и просто губят апетит или пък ядат твърде много и без мисъл и усещане, че го правят. Храненето в сранни часове също е част от тези признаци – например среднощните разходки до хладилника. Дори да няма разстройства храносмилателната система пак може да страда и признаците могат да са от всякакво естество – запек, диария, повдигане, чувствителен стомах, киселини и др.

Изчезване на либидото

И при мъжете и при жените има нужда от релакс и отпускане, за да се появи сексуално желание и ако напоследък не можете да си спомните кога последно сте имали такива желания (и не сте на някое лекарство, което ги подтиска), то вероятно стресът е твърде много и трябва да се направи нещо.

Болки, включително в гърдите и сърцебиене

Болезнени мускули и схващания обикновено се случват от пренапрежение на тялото, което правим често под стрес. При всеки е различно, но врата и горната част на гърба е една от често срещаните стегнати и схванати области. Свиването и болките в гърдите и сърцебиенето също може да са признак на стрес.

Гризане или чоплене на ноктите

Понякога дори до кръв и много често съвсем несъзнателно. Още един признак за сериозен стрес.

Невъзможност за стоене на едно място

Постоянното нервничене и търчане напред-назад и невъзможността да си намериш място са типични за човек, който е под стрес. Оглеждайте се за нервни потропвания с крак или почукване с пръсти, люлеене на краката и др. подобни движения и тикове.

Скърцане със зъби

Ако чуете някой да скърца със зъби, в съня си или на живо, имайте предвид, че вероятно е подложен на сериозен стрес. Силно стиснатата челюст също е свързана със стрес.

Проблеми със съня

Трудно заспиване или направо инсомния е сред най-честите симптоми за стрес.

Чести настинки и инфекции

Подлагането на стрес подтиска имунната система и много често се оказваме с настинки и инфекции, които се появяват едва когато излезем в почивка и имунната система най-накрая има възможност да се захване с работата си.

Студени и потни ръце и крака

Повишена консумация на алкохол, кафе, цигари, наркотични вещества

Трудности при съсредоточаване

Забравяне

И др.

Малко стрес за кратко, ако знаем как да се справим с него, не е вреден, но постоянният стрес може да бъде много опасен. Важно е не само какво се случва – често не можем да повлияят на събитията, но и как реагираме на него. А за второто има доста начини, техники и възможности да се реагира и да се подобрят нещата.

Ето някои статии, които ще ви помогнат по пътя към по-спокоен живот:

Как да се успокояваме с дишане

Положителните ефекти на горското къпане

17 причини защо съвременните жени се претоварват

Вики Бент: Адренална умора и хронична болка

Photo by Joel Filipe on Unsplash1 thought on “Как да разпознаем кога сме стресирани”

  • Скърцането със зъби е основен симптом на нездрав сън и стрес в ежедневието.
    На по-късен етап, скърцането със зъби води до стоматологични усложнения – изтрити зъби. Изтрива се емайла на кътниците и зъбите преди тях – тези, които се търкат един друг при скърцането. Следствие на това захапката се променя, възможно е да се появят проблеми и с пародонта!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *