ЛХБ ден 1: Вики Бент – Адренална умора и хронична болка

ЛХБ ден 1: Вики Бент – Адренална умора и хронична болка

Вики Бент е натуропат, който обръща особено внимание на надбъбречните жлези. На конференцията „Лечение на хроничната болка“ тя говори пространствено за тях и за така наречената адренална умора, която често е свързана и с болкови синдроми. Много е полезна за всички жени, които са живели под сериозен стрес дълго време и откриват, че вече нямат същия капацитет за справяне с проблеми. Но също така може да бъде полезна и на много мъже. При тях като че ли този проблем не се появява толкова бързо и толкова изведнъж, но също може да причини сериозни проблеми. 

Стресът

Хроничната болка увеличава нивата на стрес. А когато стресът нараства, надбъбречните жлези страдат и започват да се изтощават.

Разглеждам умората на надбъбречните жлези като хормонален проблем, защото хормоналната система на тялото е много тясно свързана и има разнообразни хормони, които работят заедно във всеки един момент. Поради това е много важно да не се вземат предвид само надбъбречните жлези, които причинят умората, но и другите свързани системи. Например нивата на инсулин, тъй като той регулира кръвната захар и може да доведе до дисбаланси в резултат на висок стрес. Има и женски и мъжки полови хормони, които излизат от баланс, когато тялото ви е подложено на високи нива на стрес, да не забравяме и имунната система.

Когато има хронична болка, има и високи нива на стрес, така че разбира се е важно бързо да се намали болката. Но проблемът с обезболяващите, които се продават без рецепта, е, че в дългосрочен план лишават тялото от основните хранителни вещества и минерали.

Тестостеронът може да увеличи способността на жените да се справят с болката. Така че ниските нива на тестостерон могат да увеличат болката.

По мое мнение надбъбречните жлези са основополагащ фактор за хормоналното ни здраве. Те управляват жлези като хипоталамуса и хипофизата в мозъка, така че контролират практически всички хормони в тялото. Отговарят и за реакцията бий се или бягай на тяло, нашият механизъм за оцеляване. Ако не са здрави, ще работят непрекъснато, а това ги изцежда. Така че можем да обясним адреналната умора, като не оптимална работа на надбъбречните жлези, след като винаги са в алармено състояние, като че ли ни атакува лъв.

Борба или бягство

Нашият защитен механизъм за оцеляване, който е позволил на вида ни да оцелее до днес, се изразява или в борба или в бягство. Когато вземате решение кое от двете неща да предприемете, в тялото ще се извършат различни промени, които да го подготвят за действие. Надбъбречните жлези ще секретират различни хормони на базата на решението, което вземате (и лъвът пред вас).

Първо, кръвта ще бъде пренасочена към различни части на тялото ви. Така ще има по-малко кръвен поток в тези части на мозъка, които отговарят да си спомняте какво се е случило преди 3 години. Дългосрочната памет намалява значително, защото в момента не е нужно да знаете нищо, все пак ще бъдете изядени от лъв след около две минути. По-важно е да знаете къде можете да се скриете и какви инструменти можете да използвате, за да атакувате лъва, така че това са предпочитаните части от паметта, до които имаме достъп.

Ето защо понякога, когато хората чувстват силен стрес, не помнят много неща от миналото и изглеждат разсеяни. В този момент тялото пренасочва ресурси. Също така се спира храносмилателна система, в храносмилателния тракт не навлиза достатъчно кръв. Все пак не е нужно да смиламе храната след като сме на път да се бием с лъва или да бягаме от него.

Имунната система

Същото се случва и с имунната система. Ако тя работи на пълни обороти, докато се движите през гората или в джунглата или където и да сте, ако имате драскотини и одрасквания и се блъскате в разни неща, няма време за имунен отговор, това е не е важно, защото просто забавя бягството. Болката може да ти коства живота. (моят личен праг на болка беше качен неимоверно много в годините, в които съм работила под постоянен стрес – почти не усещах болка от удари, а от драскотини изобщо и постоянно се разхождах със синини).

Всички тези механизми са съществени за оцеляването ни.

За съжаление днес нещата не са толкова прости, колкото в пещерните времена. Когато избягат или се скрият, хората обикновено са в безопасност. Лъвът вече е изчезнал и няма да атакува. Ако гледате филми на National Geographic или Animal Planet, ще видите, че тези животни, след като опасността вече е изчезнала, преминават през силно треперене. Това всъщност е начин да се отървем от излишните хормони, излишната енергия, която е била изпусната в системата, за да помогне с този проблем. Днес опасноста като че ли никога не изчезва.

В този режим за борба или бягство сърцето се увеличава, защото има по-голям кръвен поток към него. По-тревожни сме и дишаме по-бързо, защото мускулите имат нужда от повече кръв.

Хиляди малки лъвове

За съжаление в съвременното общество се занимаваме с малки лъвове, но си имаме хиляди от тях. Някои хора имат пет, при други са милиони. Това са малки опасности, така че не мислим за тях като за проблем. Но тези малки опасности са всъщност по-опасни за нас, защото в ума си никога не се отърваваме от тях.

Умственият и емоционален стрес е по-опасен при някои хора, отколкото физическият стрес. Те не могат да се освободят от стреса както животните го правят след преминаване на опасността. Нормално е нещо да се случи и да причини остър стрес, но когато свърши ние продължаваме, без да се отърсим от него. Знам, че сметките винаги чакат да бъдат платени, има проблеми с отношенията, здравословни проблеми, некачествен сън, недостатъчно енергия, болка, все неща, които не спират да ни занимават с себе си. И когато всички тези различни неща непрекъснато бомбардират тялото, то изчерпва надбъбречните резерви, за да може да се бори с всички опасности.

Когато сте в това постоянно тревожно състояние и чакате нещо да се случи, някои хора го осъзнават, но повечето не го правят. Те просто мислят, че „просто съм стресиран, аз съм просто преуморен“, но всъщност това е тревожно състояние. Постоянно поставяте тялото си в алармен режим, сякаш чакате нещо опасно да ви се случи, което изчерпва хормони като кортизола.

Кортизол

Кортизолът е основния хормон, който се отделя, когато тялото е подложено на какъвто и да било стрес. Най-простата форма на стрес в организма е дисбалансът на кръвната захар и затова храненето е толкова важно. Ако не се храните правилно или не приемате правилните количества храна в точното време, вие постоянно поставяте тялото си в режим на стрес, а това означава, че постоянно се изчерпвате и изтощавате. И когато сте в този режим, тялото не може да се лекува, защото имунната система страда и се потиска от кортизола. Кортизолът е естествен имуносупресор. И имаме нужда от този механизъм, защото имунната система може да реагира прекалено силно по различни начини, поради което хората имат алергии. Така че при хроничните случаи на умора хората имат понижена имунна система, която сега получава нареждания от надбъбречните жлези.

А когато хората не получат облекчение на хроничната болка, нивото на стреса им се увеличава и увеличава постоянно. Ако нещо друго се постави в този микс се почучава като пълна догоре кофа (с болка, емоционални проблеми, сметки), която и нещо съвсем мъничко може да накара да прелее.

Когато насреща ви има лъв, вие сте силно фокусирани върху това, което трябва да се направи в момента, върху оцеляването, не живеенето. Ето защо, когато хората са подложени на стрес, особено са в постоянна болка, губят способността да се съсредоточават върху твърде много други неща. Това на свой ред ги кара да не се грижат за себе си достатъчно добре, защото всичко се свежда до опита да оцелеят.

Подход към лечението

Причината

Първото и най-важно нещо в лечението е да разберем какво се случва, да открием основната причина за всичко.

Диагностичното тестване дава добра представа къде да започнете. Това може да бъде натуропатичен функционален тест (Вики Бент е натуропат), който е невероятно полезен. В конвенционалната система нямат достъп до такива тестове. Има също така слюнкови тестове за хормоните на надбъбречните жлези, както и 24-часово изследване на урина, за да можем да разберем колко добре тялото с справя с хормоните.

Грижа за цялото тяло

След това подходът ми ще бъде да се уверя, че се полагат основи грижи за тялото. Защото, ако хората не се хранят правилно, това ще върви срещу всичко, което ще правя за тях. Неправилното хранене ще пречи на опитите да намалим нивото на стрес. А това ще попречи на тялото да се лекува само и да се изцели от болката.

Нещото, което най-много помага за хормоналния баланс, защото е свързано с надбъбречната система, е рутината. Много е важно хората да развият определена рутина и да се придържат към нея възможно най-много. Така че ставайте по едно и също време всеки ден, закусвайте или не, но структурирайте деня си. Уверете се че ядете по едно и също време, за да може организма да се съсредоточи върху яденето и ефективното абсорбиране на хранителни вещества. Сънят е наистина важен, защото това е времето, в което трябва да се презаредим и възстановим. Това са прости неща, но са точно нещата, с които повечето хора имат проблеми.

Добавки

Що се отнася до добавките, рибените масла с в началото на моя списък.  Качествени рибени масла с ниско съдържание на живак и ниско съдържание на тежки метали. Това би позволило увеличаванета на противовъзпалителните химикали в организма, така че простагландините и противовъзпалителните цитокини трябва да поддържат възпалението ниско.

Когато изпитвате хронична болка, имате много възпаление. А възпалението не случайно го наричат ​​мълчалив убиец. То може да бъде причинено от толкова много различни неща в тялото ви, че е много трудно да се определи точно къде се задейства вашето възпаление.

Човек в състояние на надбъбречна умора няма никаква енергията, не спи правилно, разболява се често, настива, хваща грипове. Хормонита са разбалансирани, либидото е доста ниско.

Билки

Една от любимите ми билки за такива случаи е ашваганда (ashvaganda). Това е удивителна аюрведа билка, която всъщност е доста безопасна. Тя е модулатор. Може да помогне на някой, който е в по-стресирани състояние или в по-изтощено състояние, така че всъщност е доста безопасно за повечето хора да я взимат ако се сравнява с някои от специализираните билки. Например аз лично мисля, че човек трябва да бъдете внимателни с B витамините ако са в етап 2 на надбъбречна недостатъчност (когато мислят, че имат енергия за всичко). Ако току-що се измъквате от този етап, влизате в състояние на изтощение и ако започнете да взимате витамин B много бързо се връщате в състоянието, в което се смятате за непобедими. Все едно давате допълнителна енергия, която ще доведе до още по-тежко изтощение в следващата фаза. Вместо това трябва да бъдем много внимателни, за да не прекалим.

Хормони

Биоидентичната хормонална терапия е идеална за всички хора, които имат ниски нива на хормоните, които се откриват при лабораторни тестове. Ето защо е важно да знаете какъв е вашият проблем. Ако проблемът е нисък прогестерон или нисък тестостерон, едно допълване с тях, ще променят живота ви драстично. Когато половите хормони са на по-ниски нива, това влиея на надбъбречните жлези, тъй като надбъбречната система произвежда 3 различни вида хормони. Първият вид е основно отговорен за регулирането на кръвната захар – това са ​​глюкокортикоидите (част от които е кортизола), вторият вид отговаря за кръвното налягане, минерал-кортикоидите, от които специфичен хормон е алдостеронът, чието главно действие е върху нивата на солта (натрият) и водния баланс в кръвта.

Третият вид, за който повечето хора не се сещат, е половите хормони. Надбъбречните жлези произвеждат голяма част от тях (не само яйчниците и тестисите), достатъчно, за да забележите промени в тялото ако не функционират правилно.

Обикновено мастните молекули, които се поглъщат с храната, преминават през различни пътища, където се произвеждат прогестерон, естроген, тестостерон, кортизол и глюкокортикоиди и всичко функционира идеално. Но когато попаднем в хронично стресово състояние, отнемаме от тези други пътища и се съсредоточаваме върху кортизола и промените в нивата на кръвната захар. А тяло не се чувства добре, защото мозъкът има нужда от глюкоза и захари да функционира, това е основеният му източник на гориво.

Мелатонинът също се смята за хормон в тялото и също е антиоксидант, всъщност е един от най-мощните природни антиоксиданти, които има в човешкото тяло. При хора, които спят на светло, светлина намалява количеството мелатонин, което се отделя през деня. Защото е светло през деня. Слънчевите очила намаляват количеството светлина, което попада в очите. А ако не получите достатъчно светлина през деня, не освобождавате достатъчно мелатонин.

Също така колкото по-висок е тестостеронът ви, толкова повече можете да търпите болка. Прагът на болката се увеличава, когато имате високо количество тестостерон. Но ако вземате опиоиди, за да намалите болката ще намалите нивата на тестостерон, съответно и способността ви да се справяте с болка, което означава, че започвате чувствате болката повече, въпреки че ги приемате, за да намалите болката. Това е точно обратното на инутитивната логика. Но след като започнете влизате в безкраен цикъл, защото не можете да издържате толкова много болка и се налага да вземете по-голяма доза.  А лекарствата имат и други странични ефекти и съответно добавят нови проблеми, с които трябва да се справите.

Всичко това са отделни парчета от пъзела. Много различни неща, които можем да направим, за да помогнем на хората.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *