Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

Тази година кестените на нашата улица си отиват и това ме натъжава. Вече видях други кестени, които изсъхнаха миналата годинав други части на града. Остава много празно и самотно след тях. А освен тях, ремонтите наоколо успяха да унищожат и някои съвсем здрави дървета.

Освен че ще ми липсва зеленото, ставам все по-притеснена за въздуха, особено като се сетя какво беше миналата зима и видя прахоляците, които се разнасят и сега. При това съм почти сигурна, че София дори не е градът с най-замърсен въздух у нас.

Не мога да направя нищо за дърветата навън, но за сметка на това саксиите в къщи цяло лято се множат и напоследък имам усещането, че въздухът вътре е започнал да се подобрява. Вече е далеч по-малко мръсно и не чак толкова сухо, колкото когато се нанесох. В началото нямах нито едно растение и имах постоянна сухота в гърлото заради праха и сухия въдух.

Междувременно успях да уморя няколко саксии с билки и няколко мини-розички, но пък накрая се захванах сериозно и започнах да се сдобивам с растения, които доказано подобряват качеството на въздуха вкъщи.

Вече има не малко изследвания, според които въздухът в домовете ни е в пъти по-мръсен от този навън. Заради това, че проветряваме все по-малко, но също и заради всички вещества, които се отделят от килими и мебели, ароматизатори и настилки и мазилки. Вредни вещества, които се задържат вътре в големи концентрации и ни влияят зле. Прибавете към тях и множеството електроуреди и пластмасата и можете да сте сигурни, че домът ви съвсем не е безопасно място за живот, освен ако не живеете някъде високо в планината и сте си направили къща с местни материали.

Ето защо растенията вкъщи са важни. Те не само радват окото и душата, но се грижат и за здравето ни. И макар че всички можем да го усетим, учените в НАСА са се постарали и да го докажат научно в едно известно изследване, проведено през 1989 г. с цел да открият как да пречистват въздуха в космическите станции (NASA Clean Air Study). Тогава са търсили начин да се справят със „синдрома на разболяващата сграда„, което е реално заболяване със симптоми, които се задълбочават, когато се стои по-дълго време вътре. Най-често се случва в сгради с проблем с вентилацията или такива с влага и мухъл. Напоследък и при нас в офисните сгради има оплаквания, които често се дължат на недобра поддръжка на вентилационната система и нередовното почистване на филтрите. Но същото може да се случи и с климатика вкъщи. Или дори само заради нещата, които имаме вкъщи или мебелите, които използваме.

Някои особено опасни вещества във въздуха на закрито са:

Трихлоретилен – съдържа се в бои, лакове и лепила, а също и в разтворители. Този химикал е канцерогенен за бъбреците, има токсичен ефект върху черния дроб и сериозно вреди на централната нервна система, може да доведе и до сърдечни проблеми.

Формалдехид – има го практически навсякъде в жилищата ни. Съдържа се в общо взето всички строителни материали, както и в плоскостите, от които се правят повечето мебели. Има го и в много опаковачни материали, както и изолации. Има го във всички синтетични тъкани и дори и в хартиени кърпи и торби. По принцип се говореше, че ще бъде забравнен в Европа, но дори и да се случи, в жилищата си имаме огромно количество предмети, които съдържат точно този вид химикал. Формалдехидите са тясно свързани с детската астма, трудности в дишането и рак в областта на носа, синусите и фаринкса, миелоидна левкемия. Най-опасните случаи са свързани с индустриите, в които се използва формалдехид. Но по-малки дози могат да доведат до алергии, обриви по кожата и дерматит. Вдишването на формалдехид причинавя оксидативен стрес и възпалителни процеси в организма.

Бензенксилен (диметилбензен) и др. – намират се в пластмаси, синтетични тъкани, гумени уплътнения, бои, разтворители, пестициди, лакове за мебели. В цигарения дим и в дима от изгорели газове на автомобилите. И много други. Бензенът уврежда кръвотворните органи и централната нервна система, също така е силен канцероген, свързан най-вече с левкемии и апластична анемия. При това и най-малкото излагане на бензен може да бъде опасно и няма допустими концентрации. Уврежда черния дроб, бъбреците, белите дробове, сърцето и мозъка и може да причини промени в ДНК и хромозомни увреждания.

(*линковете са към английската уикипедия, където има подробна информация за всяко от веществата, за бензен е на български)

И ако още не сте се стреснали, нека допълня, че освен в мебелите, настилките и козметиката, в почти всички ароматизатори, ароматизирани свещи и почистващи препарати също съдържат опасни вещества. Често информация за тях не е изписана на опаковките, както се случва с ароматизираните свещи, или е написана твърде ситно или смятаме, че няма други почистващи препарати.

Истината е, че трудно можем да избягаме от всички тези вещества. Но ако се постараем, можем да ги намалим значително. А ако всички започнем да се стремим към по-чиста среда, в крайна сметка ще намерим начин и да я направим такава.

Все пак колкото и безкомпромисни да сме, винаги има неща, на които не можем или ни е трудно и скъпо да намерим алтернатива. И тук идва мястото на растенията, които имат невероятните свойства да пречистват въздуха вкъщи и да го правят много по-здравословен за дишане.

Според НАСА е нужно поне едно растение на всеки 9 кв. м. за да пречисти достатъчно ефективно въздуха в офис или жилище. Това означава, че са ви нужни поне 7 за апартамент от 60 кв. м и поне три за помещение от 25 кв. като дневна например. В горния линк към Clean Air Study ще откриете информация кои растения какво пречистват, но искам да ви запозная със списъка, който най-масово се разпространява. Сигурна съм, че ще откриете много познати растения и вероятно имате не малко от тях вкъщи. Може би ще ги оцените по нов начин, благодарение на тази статия.

Още по-хубаво ще е да имате такива растения и в офиса. Сложете ги на бюрото си, но ако има възможност убедете всички в офиса и следвайте правилото минимум едно растение на 9 кв. м. Не само ще пречистят въздуха, но ще помогнат и за концентрацията, а с зеленото очите си почиват от продължителната работа на компютър. Всъщност най-добре ще е да има растения навсякъде, където хората прекарват дълго време вътре. Като кафенета, ресторанти, банки, училища и университети и т.н. Надявам се скоро и това да се случи, вече виждам такива тенденции.

Ето и списъка (линковете водят към снимки на растенията):

  1. Спатифилум
  2. Дяволски бръшлян
  3. Обикновен бръшлян
  4. Хризантема
  5. Гербер
  6. Сесевиера (индийски меч)
  7. Хамедорея (планинска палма)
  8. Азалия
  9. Драцена маргината
  10. Хлорофитум (зелена лилия)

 

Какво още можем да добавим? Разстения като орхидеята, бамбука, вечнозелените (ако температурата го позволява), сукулентите, фикусите (вкл. бенджамина). Всички лесни за гледане, но също много полезни за качеството на атмосферата вкъщи.

Едно от най-хубавите неща в този списък е, че повечето растения в него се гледат много лесно. Азалията изисква повече влага и специално на мен ми се налага да я поливам всекидневно, но останалите са доста непретенциозни растения, които не изискват много грижи.

Следвам списъка от книгата Шинрин-йоку, за която писах наскоро в Положителните ефекти на горското къпане.

Другите предимства на растенията вкъщи и градинарстването са:

Намаляване на стреса

Подобряване на настроението

Подсилване на продуктивността

Намаляване на кръвното налягане

Увеличаване на поносимостта на болка

Накрая искам да добавя за собствениците на домашни любимци, че някои от растенията са отровни и трябва да пазите котките и кучетата да не ги поглъщат (тези, които имат достатъчно досег с природата обикновено разпознават опасните растения, но далеч не са всички) или да изберете тези, които няма да са опасни за тях. 

Снимките са на някои от собствените ми растения. Споделете и вашите с 

Още по темата:

Инфографика с информация от изследането на НАСА;

Изследването в pdf (на английски);

Информация за влиянието на бензена (American Cancer Society);

Статия по същата тема в Cactus Lab с конкретна имформация за растенията;

Положителните ефекти на горското къпане;

Легенда за спатифилума.

И накрая първия ми опит за инфо видео със снимки от стайните ми растения и информация за въздействието им от инфографиката на НАСА:Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *