Практикуване и култивиране на любов към себе си

Практикуване и култивиране на любов към себе си

Да, знам че това заглавие звучи много нюейдж, но няма да ви предлагам да се гледате в огледалото и да си казвате колко се обичате (макар че ако мисълта за това ви влече, задължително опитайте). Искам да напомня за някои по-простички ежедневни неща, които много лесно забравяме. За ежедневната простичка грижа за себе си любов към тялото, с което сме дошли на земята. Особено ако се окажем по-заети от обикновено или ако не харесваме нещо в себе си, или се чувстваме виновни, че ощетяваме някой друг за сметка на себе си, често пропускаме тази жизненонеобходима грижа.

Става дума за това да посрещнем естествените базови нужди на тялото си. От тях започва всичко останало. И няма как да се чувстваме добре, ако ни е студено или горещо, ако сме гладни или жадни или недоспали или твърде уморени. Има някои прости ежедневни навици, които ще гарантират посрещането именно на тези базови нужди:

Да пием достатъчно вода

 

Това значи около 2 л. на ден ако не пиете кафе и повече ако пиете. Много малко от нас ще забравят да полеят цветята (е, аз го правя), но повечето не пием достатъчно вода. Или пием, но забравяме и за кафетата, които ни обезводняват допълнително. И след това ни боли глава, откриваме си бръчки на 25 г., или тялото ни просто не е в тази кондиция, в която би било ако е добре хидратирано.

Да ядем храни, които ни действат добре

 

И да избягваме тези, за които си знаем, че не ни се отразяват добре. Независимо дали има здравословни проблеми или не. 

Да спим достатъчно

 

Това най-често означава 7:30-8 часа и често половин до един час повече от мъжа ви. Не ви прави мързеливи ако ставате по-късно от партньора си – жените имат нужда от малко повече сън отколкото мъжете, за да работи организмът им добре.

Да се обличаме комфортно и така, че да се чувстваме добре

 

Понякога това означава елегантно, но друг път може да означава гуменки и удобни дънки или широки дрехи. Открийте какви дрехи ви дават и увереност и комфорт и направете така, че да носите такива, които ви дават и двете, всеки ден.

Да си почиваме, когато сте уморени

 

Много хора днес се преуморяват и работят или учат до пълно изтощение. Често дори се чувстваме виновни да си вземем почивка и продължаваме дори и след като сме се изтощили съвсем. А почивката е по-важна от крайни срокове, покани, задачи и всякакви социални трябва или би трябвало. Тя е времето, в което тялото се презарежда и му позволява да продължи с всички дейности, с които е пълно ежедневието ни. Без почивка в един момент просто ще се сринем.

Да се обграждаме с хора, които ни подкрепят

 

Хората, които откриват само недостатъци и ни карат да се чувстваме зле често са много повече от тези, които ще ни подкрепят. Може да се случи така, че да са толкова много, че дори да си мислите, че няма никакви други. Но изборът да сте около тях всъщност зависи изцяло от вас и едно от най-ценните умения, които може да развие човек, е умението да се дистанцира от негативни хора и да се обгражда с положително настроени и подкрепящи го хора.

Да правим неща, които ни карат да се чувстваме добре

 

Това е свързано с почивката понякога. Но може да означава и да отделяте повече време на приятните занимания в работата си. Или ако сте намерили ново хоби, което ви харесва, да отделите повече време за него. Идеята е да не се лишавате от моменти и дейности, които зареждат положително.

Да се освободим от вината, породена от грижата за себе си

 

Грижата за себе си дава сили и възможност да се грижите и за другите след това. Ето защо тя би трябвало да е на първо място и изобщо не е егоистична. Помислете – как ще можете да се грижите за който и да е, ако вече сте изтощени и без никаква енергия? Понякога 30 минути за себе си могат да помогнат много повече, отколкото каквото и да е, което ще свършите през изтощението за друг в този интервал от време

Да се опознаем добре и да се самонаблюдаваме

 

Понякога откриваме тези неща късно, но е важно да знаем какво наистина ни дразни, какво ни кара да се чувстваме зле и кое ни помага, за да можем да ги избягваме или напротив, да ги правим по-често, за да продължим да се развиваме и ставаме все по-усъвършенствана и по-енергична версия на себе си

И най-важният навик е да не забравяме да прилагаме тези неща в живота си! И ако ви се струват много, или сложни, започнете с нещо мъничко и простичко и продължете от там нататък.

Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *