Факторът хранене при ендометриоза

Факторът хранене при ендометриоза

Уебинар на 28 юли 2021, сряда, от 19:00

С доц. д-р Дарина Найденова

Когато преди няколко години започвах с промените в храненето, нямах никаква представа какво да правя, нито какво да очаквам. Започнах единственото защото нищо друго не ми помагаше, а за разлика от търсенето на точния лекар, храненето зависи изцяло от мен и мога да го правя всеки ден, вместо да чакам свободен час в някой период в близките месеци. Информация имаше, но беше за какво ли не, твърде много дори, но твърде объркана и реално погледнато първото, което направих, доведе до бързо отслабване и повече енергия, но и в пъти по-силни болки в края на месеца. Знаейки за това сега, се радвам, че бързо се сетих, че правя нещо грешно и не продължих, защото можеше да си навлека доста проблеми. Рисковете на това да експериментираш върху себе си. За съжаление обаче тогава нямах друг избор, изобщо нямаше към кого да се обърна за съвет и насоки и единственото, което ми беше достъпно, бяха чужди сайтове по темата и разни книги. Ето така стигнах до тази статия за ендо диетата (която сега е леко остаряла, предвид, че изобщо не говори за индивидуалните особености), както и до съветите, които събрах в текста „Ендо диетата – как да започнем да я следваме?“.

Хубавото е, че нещата се развиват постоянно и ако през 2016 и 2017 г. бях открила (с много търсене и късмет) точно един аюрведичен специалист, с който мога да говоря за храна, сега вече и нас има диетолози и специалисти по храненето, които знаят какво е ендометриоза и имат познания и опит какво помага и е подходящо за жените, които имат ендометриоза. Вече на всички е известно, че храносмилателните проблеми и подуването на червата не са нещо отделно, а свързано с ендометриозата и всъщност са важен симптом, на който трябва да се обръща внимание. Пълно е със статии и информация за подходящи добавки и дори не е необходимо да си ги поръчваме от САЩ, защото вече се внася почти всичко, което се препоръчва за ендометриоза. Струва ми се, че сега се сблъскваме с друг проблем – с твърде много информация, в която е много трудно да се ориентира човек. В сайта на фондацията се опитваме да публикваме колкото можем повече информация и дори има няколко много полезни статии за добавки и такива за храненето.

Все пак, най-сигурни са препоръките от специалист, а още по-добре и лична консултация и изготвяне на режим, съобразен с индивидуалните особености. Последното трудно можем да организираме, но постоянно търсим специалисти, които се занимават с тези въпроси и се опитваме да запознаем общността с техния опит и съвети. С тази цел организирахме пациенстката конференция през месец март, но сега, със съдействието на Re:gena имаме възможност да подължим разговора за храненето, който беше запонат тогава и да дадем думата не само на жените с ендо, но също и на специалист по хранене, който да ни запознае с всички аспекти по темата, да ни даде първоначалните насоки и да отговори на въпросите, които изникват. Разговорът ще се проведе на 28-ми юли от 19:00 в zoom, за което е препоръчително да направите безплатна регистрация.


Повече за лектора:

Доц. д-р Дарина Найденова се занимава с клинична диетология, консултиране и изготвяне на персонални хранителни програми на база на резултатите от генетични тестове. Специалист е по хранене и диететика и преподавател към Медицински Университет – Варна в областта на здравословното и лечебно хранене. Доц. д-р Найденова е част от първия сертифициран екип по нутригеномика (науката, която изследва връзката между гените и начина ни на хранене) в България, оторизиран и от престижната организация Dietitians of Canada. Тя изготвя индивидуални препоръки и хранителни режими с цел персонализиране на база на генома, лечение на затлъстяването, диетотерапия при различни заболявания, терапията на нарушенията в хранителното поведение, хранене на бременни и кърмещи жени. Нейният опит ѝ показва, че персонализираното хранене е най-достъпният и естествен подход в холистичната терапия на метаболитните нарушения и социално-значимите заболявания. 

Освен нея, в събитието ще чуете и Ваня Стойчева, чиято история знаете още от март 2019 г. Ваня е минала през 17 години неясни диагнози и лутане преди да разбере, че има ендометриоза. Живяла е със сериозна болка в голяма част от тях и след три години безплодие и депресия, тежка операция във Виена, един спонтанен аборт, пълна промяна на начина на хранене, на възприятието си за света и на начина си на живот, сега завършва Естествено хранене към Канадския университет и вече говори и предава много от информацията, която е помогнала на нея самата в ендо общността. Последно я слушахме на Пациентската конференция през март по темите: „Хранене и начин на живот при състояния породени от естрогенова доминантност“ и „Алтернативни начини за справяне с болката при ендометриоза“, които можете да гледате тук. Силно препоръчвам и уебинара „Депресия и хранене“.

Очакваме ви! Въпроси можете да задавате предварително или по време на събитието.

Записване: https://regena.bg/blog/uebinar-faktorat-hranene-pri-endometrioza/ .

Събитието е безплатно, но изисква регистрация.

Събититето във фейсбук: https://www.facebook.com/events/238670844516091?ref=newsfeedВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *