Някои идеи за лично развитие докато сме вкъщи

Някои идеи за лично развитие докато сме вкъщи

Признавам си, за мен последният месец и половина се оказа малко по-труден отколкото си мислех. Не съм имала шок с оставането вкъщи. И преди работех от вкъщи, така че ежедневието ми се промени единствено по отношение на възможността следобед да се преместя да работя в някое кафене, за да сменя обстановката. Сега сменям дивана с бюрото или балкона.

Липсва ми движение обаче, липсва ми визуалната стимулация, която получавам, когато се разхождам, когато разглеждам витрините на магазините и когато прекарвам някой и друг час в книжарница. Жизненоважна ми е да генерирам идеи, да си подреждам мислите и приоритетите и да имам вдъхновение за проектите.

Липсват ми, разбира се, и социалните контактни, макар че се оказах късметлийка да не съм съвсем сама вкъщи. Знам какво е да си напълно сам и в началото бях сигурна, че сега понеже не съм, няма да имам проблем. Но не е съвсем така.

Липсва ми природата, макар че съм градско дете и принципно не прекарвам много време извън града. Липсва ми простор – в нас е сравнително широко и светло, но клаустрофобията ме дебне всекидневно и ако не внимавам, ще се появи отново. Дори маските ме карат да се чувствам клаустрофобично и сега нося шал вместо маска, когато излизам, но дори и с него ми е трудно и на моменти усещам паниката да се надига, а хората понякога ме гледат доста подозрително. За капак доходите ми спаднаха почти до нула, докато разходите ми през април всяка година са астрономически, а тази още повече от друг път.

При това нещата при мен са сравнително добре и всъщност има много неща, на които се наслаждавам и за които съм благодарна (може би ще пиша за това скоро!).

Хубавото е, че имам време да правя разни неща, които не само ми помагат да се чувствам по-добре, държат ме заета и не ми позволяват да изпадна в негативни разсъждения, но са и част от постоянното самоусъвършенстване, което си обещах преди вече три години да преследвам.

Надявам се да ви дадат идеи и да бъдат полезни.

1. Учене и нови умения

Ако има нещо, което да ме държи заета и в същото време да ми създава усещането, че не си губя времето, това е ученето. Разбира се, първите седмици изгледахме няколко сериала и това не е лошо, но ако не се бях сетила за профила си в skillshare, който по принцип използвам всеки път, когато ми се налага да науча много бързо как се прави нещо ново, нямаше да съм толкова спокойна. Всъщност използвам няколко места, от които уча постоянно:

Skillshare

Това е най-често отворения сайт в табовете ми. Покрай сайта на Фондацията и всички неща, които правим в социалните мрежи, винаги ми се налага много бързо да науча как се прави нещо ново. Постепенно се оказа, че най-доброто място за откриване на нужната информация е точно този сайт. Използвам го за техники за рисуване, обработка и дизайн, за социален маркетинг, за организиране на работа и от време на време за неща, свързани с личностно развитие. Много удобен е, защото курсовете обикновено са разделени на кратки видеа, така че бързо откривам точно това, което ми е необходимо.

Сайтът е платен, но го споделям, защото със следния линк можете да ползвате два безплатни месеца и да учите каквото искате дори и да не решите да продължите акаунта си след това. И освен това ако се запишете, аз също ще получа безплатен месец, а определено смятам да продължавам с ученето от там 🙂 Ето и лик: skillshare.com.

Единственият недостатък е, че има и курсове, които не са особено качествени. Така че следвайте учители, които имат много последователи, и преглеждайте профилите им преди да решите да учите от тях.

You Tube

Това е мястото, от където преди 10 години се научих да плета на една кука, и от тогава досега си остава едно от първите места, за които се сещам, когато искам да науча нещо.

В момента търся информация за отглеждане и размножаване на растения (защо ли!), дизайн съвети, малко инспирации за полезни навици и разни неща за личностно развитие.

Каналите, които посещавам най-често през последните седмици са:

Matt D’Avella – минимализъм и креативност

The Futur – дизайн

Teela Cunningham – рисуване в Procreate (iPad)

Endo Active: Shared Perspectives – Endo Active публикуваха през март презентации от специалисти на тема ендометриоза от събитията, които са организирали. Темите са разнообразни – от физиотерапия и тазови болки през имунната система до медицинския канабис.

Онлайн конференции на здравна тематика

Април и май са традиционно времето за онлайн конференции на здравни теми и тази година не прави изключение. Разликата е, че повечето говорят и за COVID-19. Хубавото на тези конференции е, че можете да чуете най-новото в тази сфера на едно място. Лошото е, че са дълги и честичко се повтарят. Но повечето позволяват да се слушат на висока скорост и аз лично правя някакви други дейности докато ги слушам. Всички са безплатни в седмицата на излъчване и с платен достъп ако искате да имате записите и след това. Номерът е предварително да се запознаете с темите и да изберете това, което ви интересува и да отделите време в съответния ден да го слушате. Някои от тях слушам за трета година и винаги има нещо ново, което се оказва полезно.

Това са конференциите в моя списък до момента:

Food Revolution Summit – всеки ден. Тече в момента и всеки ден има различна основна тема, подчинена на основната – каква роля играе храната за здравето ни и коя храна е здравословна. Слушам я за пръв път, но се провежда от 9 години.

Candida Summit – 4-10 май, всеки ден. Има и доста безплатни материали преди започването. Предния път ми помогна много за разбирането защо съм била толкова време с постоянни инфекции и защо това, което правих, за да ги спра, е помогнало, така че смятам да я проследя и тази година.

Immune Defence Summit – 8-14 юни, всеки ден. Имунна система, вируси, хронични инфекции и възпаления, цитокиновата буря и новите вируси, кандида и токсини, които вредят на имунитета. Миналата година открих много полезни неща, предполагам тази отново.

You can heal your life – от 30.04 до 14.05 през два дни. Също съвсем нова за мен, попаднах на нея, защото се организира от Хей Хаус (издателството на Луиз Хей) и защото Антъни Уилям (Лечителят Медиум) и Брус Липтън ще участват. Първият дори присъства в безплатните материали предварително.

Не забравяйте, че най-важното при такива конференции, е да си изберете нещо, което ще ви е полезно и да опитате да го приложите веднага. Независимо колко малка е промяната, в дългосрочен план ще доведе до сериозни резултати.

2. Движение и упражнения

Движението е основното нещо, без което започвам да се чувствам зле много бързо. Преди извънредното положение ходех на танци два пъти седмично и на крос-фит веднъж седмично, заедно с всекидневно ходене по минимум час и половина. Първите две отпаднаха и ми остана само ежедневната разходка, която рядко е толкова дълга и само понякога смятам за достатъчна. Около месец събирах мотивация да започна йога вкъщи (не съм го правила от година и винаги ми е трудно да започна нещо ново), но миналата седмица започна да ми пада кръвното по време на разходки и както не може да се седне никъде, бързо си дадох сметка, че е крайно време да предприема мерки.

За щастие, имам много фит сестра, която от години се занимава с крос фит и още в началото на изолацията започна едно 30-дневно предизвикателство с упражнения за всеки ден.

Така че в момента следвам нейната програма, като не се справям с всичко чак толкова добре и коремът ясно ми напомня, че по време на разходки не го използвам, но освен това завършвам с поне два поздрава към слънцето (това е йога асана и Таня дава подробни обяснения на български как се прави тук – Поздрав към слънцето, аз лично я правя по-плавно и по-бързо, явно зависи от кого си я научил) и няколко разтягания и вече съм с далеч повече енергия и тонус.

Така че ви препоръчвам профила на Мая инстаграм с нейното 30-дневно предизвикателство, което ще откриете в highlights и йога каналът на Таня:

Maya DimitrovaStay at home workout (инстаграм)

Йога с Таня – йога асани и упражнения на български език (youtube)

3. Себеопознаване и самовглъбяване

Знам, че звучи странно, сега точно е моментът да търсим повече контакт с близките си, за да избегнем самотата. А и по-горе писах, че ми липсват контактите с хора. Но също така съм се обедила, че имам нужда от периодично самовглъбяване и вслушване в себе си, за което трудно намирам време и внимание когато задачите прескачат една след друга.

Ето защо отделям специално внимание всеки (или почти всеки ден) за подобни неща. Това е нещо, което правя вместо медитации в момента, защото ми е по-лесно да се съсредоточа, когато има някой с мен в стаята над това, отколкото да медитирам.

Полезното е, че ми дава повече яснота какво правя и защо го правя, както и в каква посока да продължа. За мен нещата с творческа насоченост тези дни, но вие можете да изберете нещо съвсем друго. Аз лично си отделих една тетрадка за това, новият дневник, в който пиша по тези въпроси всяка вечер за поне 20-тина минути. Какви въпроси? Обикновено ги избирам от книгите, които чета в момента, но сега почти не остава време за тях (всъщност съм доста заета, а си мислех, че ще имам време поне за четене!), така че следвам три неща, в зависимост от това в какво настроение или на каква тема съм в съответния ден:

Джулия Камерън – „Пътят на твореца“

Общо взето най-известната книга за творчество, на която съм попадала. Използвам въпросите, които пише за сутрешни страници. Аз лично сутрин съм доста апатична, но проверявам поща, отговарям на мейли и правя задачите за деня, така че чак вечер съм достатъчно спокойна и с работещ мозък за такива размишления. Не следвам напълно програмата, но намирам ползи и по този начин.

MATS MBA 2020

Курс за художници, които е насочен към маркетинг и бизнес страната, но е направен за визуално ориентирани хора и пълен с въпросници, които те карат да мислиш доста по разнообразни въпроси. Ако отново съм се притеснила какво ще правя с проектите си, отварям тези въпросници. Не съм стигнала и средата, но ми помагат да се ориентирам за някои неща и да си направя нови планове. Освен това курсът е безплатен в момента, така че използвам възможността 🙂

Find Your Own Magic30 days of journaling challenge

Още едно 30-дневно предизвикателство в инстаграм, този път за писане, вместо за коремни преси. От профила на едни дневници, които преди време обмислях да си поръчам. Не пиша всеки ден, но харесвам въпросите и се случва да отговоря на повече от един на ден, друг път ми отнема повече дни да завърша един. Има някои доста трудни!

Разбира се, понякога просто пиша това, което ми се върти в главата, точно както се появи и тази статия. Ако имате ваши идеи или съвети, споделете за останалите читатели!

Картинката пък е от моя инстаграм профил, в който в момента съм изцяло на цветна тематика – @anndim.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *