Какво да правим, за да избегнем операция

Какво да правим, за да избегнем операция

Джема Бари публикува един текст в MindBodyGreen, в който описва как е решила да се откаже от операция и да опита алтернативен подход. Диагностицирана преди година, на нея ѝ предлагат хистеректомия и хормонално лечение, но тя се отказва от тях и вместо това започва да прави седем неща за здравето и тялото си, които ѝ помагат да се чувства добре.

7 алтернативни начина за лекуване на ендометриоза:

  1. Започва да записва всичко, свързано с цикъла си и да го следи редовно, за да открие зависимостите.

2. Започва да говори за състоянието си и да го обяснява на хората около нея. Единствения начин да посрещнеш нуждите си, е да ги назовеш, казва тя и добавя, че е важно да си почиваме по време на менструацията и да не се претоварваме.

3. Започва да пие билки – например коприва заради желязото, и витекс за балансиране на женските хормони.

4. Започва редовни коремни масажи, които традиционно се използват за репродуктивно здраве.

5. Сменя санитарните си продукти – използва менструални чашки и превръзки за многократна употреба, за да избегне токсините в обичайно използваните продукти.

6. Спира всички нездравословни храни – млечни, глутен, царевица и захар, и ги заменя с много зеленчуци, органично гледани продукти и пълнозърнести храни.

7. Прави дома си и козметиката изцяло натурални – така избягва всички имитиращи естроген компененти, които влияят на женския организъм и намалява драстично токсините, на които се излага.

Моят опит

Моят личен опит в тази посока започна преди две години, когато се превивах от болки, но никой не виждаше нищо особено. Наложи ми се да търся алтернативи и малко по малко започнах да се отказвам от най-различни вредни храни. Най-трудно, но пък и най-бързо успях да се откажа от захарта, а в последствие и най-после отслабнах и започнах да харесвам как изглеждам, което беше още един стимул да продължа.

Не съм се отказала изцяло от масовата козметика, както и обикновените санитарни продукти, макар че се опитвам. Но пия индийски билки, предписани от аюрведичен лекар, и ги съчетавам с чайове от бял равнец и жълт кантарион. Спрях да се чувствам виновна и да си оставам в нас, когато съм в мензис. Вече нищо не може да ме накара да се претоваря. В резултат още преди да разбера какво точно ми има, бях редуцирала проблемните дни до два-три до четири на месец и бях спряла да се обезводнявам и повръщам. Цялостно имах повече енергия и се чувствах по-добре. И макар че това не направи операцията излишна, ми позволи да водя един нормален живот, който бях загубила преди това. Продължавам с тези неща и всеки ден прибавям още нещо или изпробвам нещо ново. Правя го и сега, макар че след операцията се чувствам значително по-добре. Но все пак нищо не може да бъде панацея и човек има нужда да следи тялото си и да реагира на промените.


Предвиждам в бъдеще да пиша малко по-подробно за тези неща. Ще се радвам да споделите и собствения си опит!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *