Как да разберем кое е нормално?

Как да разберем кое е нормално?

По американските филми майките водят дъщерите си на гинеколог някъде около първата им менструация и винаги има един пространствен разговор какво представлява тя, както и как се зачева и т.н. Аз не съм преживявала такова нещо, а и повечето ми познати, с които съм коментирала въпроса също. За пръв път отидох на гинеколог сама и то по времето, когато можех и да платя за прегледа със собствени пари. Не знам дали на по-малките момичета обясняват, но на тази възраст вече имах цикъл няколко години и никой, особено аз, не се е замислял, че може би не знам практически нищо за него. Приемах за нормално всичко, което ми се случваше редовно, и предвид, че всички казваха, че цикълът е 28 дни и трябва да е редовен, смятах, че при мен абсолютно всичко е наред. Имах съученички, които изпитваха болки, но аз нямах такива, значи всичко ми беше наред. Имах по-силно течение от на приятелките си, но не и нещо, на което да обърна внимание. Смятах, че просто нещата са си така.

Едва наскоро, откакто започнах по-активно да споделям какво се случва с мен и какво ново научавам за здравето, си дадох сметка, че нямам много ясна представа какво е нормален цикъл. Всъщност напълно е възможно никога да не съм имала напълно нормален цикъл, след като вече откривам, че съм имала симптоми за хормонален дисбаланс още преди него. А най-странното е, че не само аз съм така. Говоря с все нови и нови жени, които тепърва се сблъскват със същите предизвикателства и почти всяка от тях споделя или че е знаела, че нещо с нея не е наред, но лекарите са я убедили, че няма такова нещо, или че изобщо не си е давала сметка какво точно се случва с нея и че изобщо може да се направи нещо по въпроса.

Изглежда, на всички ни липсва една много основна информация за това как функционират телата ни, а именно какво представлява менструалния цикъл, какви промени се случват с нас в различните фази от него, какво да очакваме и какво точно е притеснително и индикация, че има проблем.

Имам приятелки, които с години нямат редовен цикъл, и такива които имат в пъти по-обилен от моя, с множество съсиреци и ненормална продължителност. Познавам жени, които кървят по повече от 20 дни месечно и такива, на които им се случва само един-два пъти годишно. За някои нормалната менструация продължава десет дни с обилно кървене, за други е три дни със съвсем леко. Някои имат леки спазми, други имат силни болки, някои имат ПМС, други болезнена овулация, а някои изобщо не овулират, дори и да имат симптоми за това. Примери много и най-различни. И ако трябва да съм честна, все още не съм напълно сигурна какво е нормален цикъл, макар че вече проучвам темата от известно време и дори ще напиша статия с това, което съм научила до момента (очаквайте я следващата седмица).

Това, което не ми е особено ясно е, защо се налага да правя това прочуване на 35?

Майките

Първата причина е, че нито майка ми, нито баба ми (която ме гледаше по времето на първата ми менструация) ми обясниха нещо повече от това как се ползват превръзки (и се правят домашните еквиваленти), как най-лесно се перат петна от кръв и че е нормално първите няколко пъти да не кървя особено много. Никога след това не се е говорило нито как ми протича цикъла нито нищо. Фактът, че имах проблеми с обилното кървене означаваше просто повече пране на ръка, нищо друго. Доскоро си мислех, че само моето семейство не говори за тези неща. Но се оказа, че много жени, които са израснали по комунизма, всъщност не говорят и не коментират подоби въпроси и всъщност не малко от връсничките ми са се сблъскали със същата липса на информация като мен. Да, на някои все пак са им казвали, че е важно да следят цикълът да им е наред. Но да знаеш, че е важно не е същото като да знаеш точно какво да направиш, а често и самите ни майки нямат кой знае каква информация и приемат за нормални неща, които всъщност изобщо не са. Лошото е, че и ние се учим от тях.

Училището

Няколко години по-късно, вече в гимназията, гледахме някакъв филм, който изглежда беше предназначен да ни запознае цялостно с репродуктивните функции. Можете да си представите тълпа тийнейджъри от двата пола, гледащи как се зачева и ражда дете. Филмът беше добре заснет, а момчетата от класа се надпреварваха да измислят остроумни коментари. И да, по това време вече всички бяха наясно какво представлява спермата и как се използват презервативи, но не мисля че научихме нещо повече от това. Доколкото разбирам, положението в училищата днес не е кой знае колко по-различно.

Гинеколозите

Гинекологът. Освен жените в семйството и училището, другият важен източник на информация е гинекологът. Както писах по-горе, на мен така и никой никога нищо не ме попита повече от въпроса „Кога беше последната менструация“. И все още е така. С едно изключение тази година, никой не се е интересувал от симптоми или друга информация, дори и след като започнах да питам и да се интересувам. Отдавам го на това, че и те самите не са чак толкова добре запознати с промените в цикъла на жените. Да, като гинеколози, това е нещо основно, но фокусът като че ли винаги е някъде другаде – има ли киста, следи от възпаление, наред ли е цитонамазката и т.н. Случва се да научиш нещо полезно покрай другото, но рядко се случва на време. Например мен ми обясниха да следя за ненормално бяло течение след третата или четвъртата си инфекция с кандида. Някак бях го открила това вече и в този момент вече си знаех диагнозата и без иследванията. Или пък един и същ лекар при първите противозачатъчни, които ми изписа не ме предупреди, че може да кървя дълго в началото (месец в моя случай), докато когато ги смени с други ме предупреди много сериозно за това, за да не със се притеснявала. Познайте колко усилия отне да не се изсмея саркастично!

Книги

Има и четвърто място, от което може би може да се извлече информация. Когато бях тийнейджър, имаше разни книжки за тази възраст, които уж те запознават с промените, които ти се случват. От тях разбрах, че е нормално да имам пъпки (а защо само аз в целия клас, не ми стана ясно). Обясняваха за окосмяването и порасването на гърдите, само че аз попаднах на тях много след като се случиха с мен, за омазняването на косата и как се излиза на среща с момче. Някъде между другото се споменаваше и че момичетата кървят по някое време от месеца.

Приятелки

Не знам как си говорят сега момичетата, но при нас разговорите се въртяха основно около това как точно ще се справиш с физическото в точно този момент от месеца. Имаше няколко момичета, които носеха извинителни бележки, но като цяло единственото, което съм научила от другите е, че една с една не си мязаме по това какво ни се случва, освен че всичките в някакъв момент от месеца кървим. А понеже и нали е нещо нормално за момичетата, изобщо не ми е и хрумвало да прочвам кой знае какво. Дори не съм се сещала да свържа умора с това че съм в цикъл.

Сещате ли се за друго място, от което в днешно време може да се открие подходяща информация? За мен това е интернет, но вероятно има и други канали, за които не се сещам.

Може би това е личния ми опит и не винаги е така. Може би днес момичетата са далеч по-информирани от нас. А може нищо да не се е променило. Вие получили ли сте някога адекватна и пълна информация какво точно е нормално и какво не?

Photo by KT on UnsplashВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *