Ендо истории: Любов Грозданова

Ендо истории: Любов Грозданова

Тази история е част от поредицата Ендо истории. Пълният списък с истории можете да видите тук.

Една история в развитие от Любов Грозданова:

 

Имам една неуспешна бременност. Близо 6 месеца след като ми направиха секциото, когато ми дойдеше, усещах едно схващане ниско долу в корема. Ходех и на фитнес и бях решила, че съм си направила травма и заради нея е това схващане.

Не след дълго започнах на напипвам едно топче голямо колкото грахче, и когато ми идваше цикъла, схващането се появяваше. Ходих на гинеколог, само че той ми казваше, че гинекологичен проблем нямам и ме пращаше на коремен хирург. А на мен изобщо не ми се ходеше по лекари и си седях със схващането.

„Това е херния, трябва да се оперираш“

 

 

Херния?

 

Топчето растеше и така до март месец, когато беше станало голяно колкото монета от 1 лв. На корема ми седеше като цицина. Аз редовно тренирам и след една тренировка така започна да ме боли, че отидох на лекар. Там ми казаха “ Оо, това е херния, трябва да се оперираш“. Реших, че ще ида до Исул да видя там какво ще кажат. Те изобщо не ме и приеха да ме прегледат. От там ходих в Окръжна болница. След дълго чакане ми казаха, “ Има нещо, не е херния, но не знаем какво е“. Тръгнах си – нямаше смисъл да седя.

„Ти защо не си се оперирала при мен?“

 

 

Ендометриоза!

 

Няколко дни по-късно ми казаха за доц. Григоров, който е коремен хирург. Той ме прегледа и каза, че се съмнява за ендометриоза. Тогава изобщо не бях чувала за тази болест. Каза, че на 100% ще се потвърди с операция, и понеже е големичко най-добре било отворена операция. Съгласих се – нямаше много какво да правя, а и някак му се доверих. И така оперираха ме. Хистологията доказа ендометриозата и ми казаха, че трябва да се проведе лечение. Само че трябва да си взема протокол от гинеколожката, при която преди съм ходила. Поисках ѝ и тя започна с: „Ти защо не си се оперирала при мен“. Аз не ѝ останах длъжна и ѝ казах, че няколко пъти съм ходила при нея, само че тя ме е изпратила на коремен хирург. Забави ме като каза, че щяла да ми изкара протокол, а след седмица пък каза, че не може да го направи.

И хайде пак в болница Надежда да искам протокол. Там лекарите бяха любезни и ми го дадоха. Само че вече беше минал един цикъл. Сложих първата инжекция между двата цикъка и ми дойде втори път. Странични ефекти имах само под формата на горещи вълни и сухота във влагалището. Само че на 4-тата инжекция напипах още едно топче пак на коремната стена. А след два месеца и още едно. Ходих на лекар и се оказа, че ендометриозата явно пак се е върнала.

И така минаха вече 2 години от първата операция и явно скоро ще правя втора, според това как се развиват огнищата на ендометриозата…Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *