13 симптома, които докторите пропускат

13 симптома, които докторите пропускат

Rebecca Bohanan пише за Huffington post и xoJane и освен това е прекарала доста години в опити да открие какво точно ѝ има. Покрай всички изследвания и хипотези, в крайна сметка е направила списък със симптоми на ендометриоза, които докторите ѝ са сбъркали за признаци да други болести. Публикувам ги тук, защото предполагам, че ще са полезни за много хора (аз лично бях решила, че имам Хошимото в един момент, в допълнение към еднометриозата, защото тогава смятах за симптом на ендометриоза единствено правенето на кисти, а гинекологът ми твърдеше, че всичко ми е наред).

Имайте предвид, че текстът, който следва,не е точен превод, а по-скоро резюме с мои коментари по темата. И така, симптомите са:

Ниски нива на прогестерон, високи нива на естроген

При нас рядко се изследват хормоналните нива, дори и преди предписване на хормонални препрарати като золадекс, а ендометриозата се влияе от нивата на естроген в кръвта. И понеже организмът е затворена система, промяна в нивата на един хормон моментално влият и на другите, така че излишъкът от естроген води до недостик на прогестерон. В този ред на мисли биоидентични прогестеронови препарати могат да повлияят доста благотворно.

Промени в теглото

Хормоналният дисбаланс влияе и на теглото ни. Ако не можете да отслабнете независимо колко спортувате или колко малко хапвате, много е вероятно да имате хормонален дисбаланс. Като цяло високите нива на естроген се свързват с покачване на теглото, целулит и мазнини в тазовата област.

Хранителни непоносимости

Хранителните непоносимости, които са свързани с ендометриозата, всъщност са свързани и с повишаване на нивата на естрогена в организма. Става дума за соя, млечни продукти, глутен, яйца.

Ниски нива на магнезий

Изглежда ниските нива на магнезий са свързани с високите нива на естроген в организма. А за разграждането на естроген е необходим магнезий. Симптоми на липсата на магнезий са студените крака и ръце, което у нас дори се смята за нещо нормално при жените (аз лично дотолкова бях свикнала с това, че дори не забелязвах колко студени са понякога).

Дисбаланс на обратен Т3 тироиден хормон

Лично при мен, точно както и при Ребека Боханан, още от детството ми имаше съмнения за нарушена функция на щитовидната жлеза (доста преди първия ми цикъл ако трябва да съм точна). Все още не съм намерила достатъчно информация за обратен Т3 (възможно е на български да се казва по друг начин, английският термин е „reverse T3 thyroid hormone„). Другите хормони на щитовидната жлеза са Т3 и Т4, както и TSH. Според изследванията, нарушенията се получават следствие хронични болести и стрес.

Хронични проблеми с храносмислането

Ендометриозата може да се разрастне на различни места в организма и макар че най-често се сещаме за яйчниците, често се случва да засегне и храносмилателната система, което да доведе до запек и проблеми с храносмилането отделно от хранителните непоносимости. Симптомите наподобяват тези на Синдрома на раздразнените черва и болестта на Крон, но се дължат на ендометриалните огнища.

Болки в долната част на гърба, таза и краката

Много жени изпитват подобни болки преди и по време на менструация. В повечето случаи се дължат на притискане на нерви и нищо не може да успокои болката.

Инфекции на пикочния мехур и пикочните пътища

Отново се дължи на ендометриозни огнища

Чести гъбични инфекции и прекомерно развитие на Candida

Макар че гъбични инфекции и прекомерно развитие на Candida организми могат да се развият сравнително лесно, хроничните инфекции са показател, че нещата са доста по-сериозни, най-вече защото повишените нива на естроген ги подпомагат. Аз лично имах период, в който се лекувах от такива инфекции поне веднъж годишно. Това се случва единствено при сериозно намален имунитет. И макар че повечето наши доктори ще ви кажат, че няма нищо страшно в тези инфекции, ако се случват твърде често е време да обърнете по-сериозно внимание на здравословното си състояние.

Синдром на поликистозни яйчници

Този синдром също се дължи на излишък на естроген в организма, така че често жени с ендометриоза имат и поликистозни яйчници. Преди моята първа операция например докторите очакваха именно това. Ребека Боханан пък наистина страда и от двете. В този ред на мисли, ще допълня, че акнето също е свързано и с двете състояния.

Главоболие

Главоболия, които са повлияни от хормоналния баланс се появяват при много жени, но често се отдават на преумора.

Чести хоспитализации

При доста жени се случва да се окажат в спешното заради много силни пронизващи болки. Други не биха отишли при доктор, но им се налага да пропускат работа, защото не могат да издържат на болката, която рядко се поддава на обезболяващи. Дори и докторите да твърдят, че това е просто болезнен цикъл, толкова силни болки са признак за сериозен проблем.

Безплодие

Наскоро четох, че около 40% от жените, които зачеват инвитро, имат проблем със забременяването заради ендометриоза. Може би затова все по-често специалистите у нас, при които отиваме за такива операции, са доктори, които се занимават с репродуктивни проблеми. Понякога страстванията могат да доведат до запушване на фалопиевите тръби или кистите да изядат голяма част от яйчниците и да направят забременяването трудно.


Дори и да имате повечето от тези симптоми, не се отчайвайте! Аз лично вярвам, че единствения начин да се справиш с даден проблем, е да признаеш че съществува. Едва след като го назовеш и изучиш можеш да намериш решение за него. Ако знаете основната причина за симптомите си, бихте могли да предприемете конкретни действия, за да се почуствате по-добре. Например можете да следвате подходяща диета, да взимате необходимите ви хранителни добавки и да дстимулирате имунната си система. Така по-лесно ще намерите и подходящия хирург, ако е необходима операция (макар че ако знаете, че имате ендометриоза, вероятно вече сте преживели такава).

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *