Ти знаеш най-добре какво е най-доброто за теб

Ти знаеш най-добре какво е най-доброто за теб

Има нещо, което в началото, когато запонах да говоря за здравословни проблеми направо ме изумяваше, но сега го виждам постоянно и всъщност вече го очаквам. Вероятно вече ще се изумя, ако не го видя.

И то е, че всеки от нас знае много добре какво точно ни влияе добре и какво ни разболява. С колкото повече хора говоря, толкова по-ясно се очертава тази абсолютна убеденост. Дори ако ме посрещнат с „не знам какво да правя, имам този и този проблем…“ в крайна сметка неизменно стигаме до „мен всъщност точно това ме разболя“ или „аз си го направих това с…“.

А след като знаем, защо нищо не правим по въпроса?

Първата причина е, че рядко сме убедени в това, което знаем. Обикновено не отговаря на това, което ни казват авторитети, или не отговаря на културата, която ни заобикаля или хората около нас имат други теории. И ние сме склонни да подценяваме собственото си мнение в полза на другите, които сигурно знаят повече. Дори и да става дума за собствените ни тела.

Втората причина е, че дори и да си даваме съзнателна сметка за причината, не виждаме връзката между нея и това, което трябва да направим. Всъщност дори ни се вижда невъзможно да направим нещо или понякога дори сме убедени, че нищо не може да се правим. Практически в съзнанието съществува дълбока пропаст между осъзнаването на причината и възможностите за действие, които произтичат от нея.

Понякога срещам и трета причина – осъзнаване на причината, но невъзможност да бъде облечена в разбираеми думи. Тоест подсъзнателно сме напълно наясно какво се случва, но не можем да изведем това познание в съзнателната част на ума по някаква причина. Това може да е дълбоко убеждение, че грешим, както може да се случи, ако дълго време авторитетна личност като например лекар, ти налага да се съмняваш в това, което изпитваш – например когато казват на момичетата, че болката им е нормална и не е сериозна и особено ако споменат нещо от сорта на „всичко е в главата ти“.

Бъдете малко по-уверени в себе си

Започнете да слушате вътрешния си глас, който ви казва какво да правите и какво не. Напълно възможно е да ви предупреждава за нещо, на което иначе не обръщате внимание.

Ако се налага, потърсете потвърждение на това, което си мислите. Попитайте някой специалист, някой друг с подобен опит, намерете книга по въпроса, или някоя статия.

След това проучете какво смятате, че трябва да се направи, как би било добре да се направи, консултирайте се със специалист ако е необходимо и възможно, и предприемете действие.

Ако смятате, че всичките ви проблеми идват от стрес, проучете как можете да намалите стреса в ежедневието си или как да се научите да сте по-издържливи на стрес.

Ако смятате, че храната е проблем, открийте как да се храните по-редовно и по-здравословно.

Какъвто и да смятате, че е проблемът, потърсете някаква стъпка в посока решаването му, която можете да предприемете. Не е нужно да направите нещо голямо. Понякога наглед прости промени могат да имат сериозен ефект. Но обърнете внимание как се чувствате след това и какво говори вътрешния глас.

А след като се убедите, че наистина сте наясно какво е най-добре за вас, започнете да се вслушвате повече и да правите нещатата, които ви се отразяват добре. Това е най-добрият начин за постигане на пълноценен и здравословен живот.

Прочетете и текста за вътрешната промяна в мисленето!

Photo by Toa Heftiba on UnsplashВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *