Щастливи ли сме?

Щастливи ли сме?

Photo by Ben White on Unsplash

Добре, че я има Кобилкина, за да ни учи какво означава да си щастлива жена! И сигурно има полза, защото ако през 2015-та бяхме на 134-то  (от 158) място в световната класация на щастието, то през 2017 (макар че данните всъщност са за периода 2014-2016) вече сме на 105-то! Румънците обаче са на 57-мо, турците на 69-то, сърбите на 73-то, а гърците – на 87-мо. Интересното е, че се класираме много малко след Бутан (97), което показва, че дори и да измерваш индекса на национално щастие повече от 50-години, това не е достатъчно, за да може нацията да е най-щастливата в света (въпреки че явно и от тях има какво да учим).

За сметка на това, първите места както винаги, са разпределени между скандинавските държави, Щвейцария и Холандия.

И колкото и да се радвам, че сме по-добре – то се усеща и без изследвания – по броя на усмихнатите хора по улиците, броя на обученията и семинарите, които се провеждат, все по-добре поддържаните зелени площи, по-милото отношение на хората, повечето чужденци, които ни посещават и т.н. Толкова съм и недоволна, е още сме чак толкова назад. Ние живеем на къде къде по-хубаво място от далечния красив, но много мрачен и подтискащ север! У нас три поредни мрачни дни са изключение, в Дания видях слънце за пръв път два месеца и половина след като бях пристигнала, когато карах еразмус семестъра си там. И после чаках още почти месец за следващия ден, в който имаше малко слънце!

Имаме голям потенциал и съм сигурна, че много скоро ще започнем да се възползваме от него!

Тоест, пиша това именно защото искам нещата да продължат в тази хубава положителна посока, в която вече са поели и смятам, че следващата година ще е много подходяща за това. А сме поели, защото дори световният доклад на щастието показва, че сме сред страните, който са променили най-много щастието си в положителна посока през последните три години спрямо периода 2005-2007 (на шесто място сме!) и за разлика от Западна Европа, която става по-нещастна, ние сме в Източната част, която в момента върви нагоре по този показател!

Photo by Alejandro Alvarez on Unsplash

Щастието обаче е много субективно нещо и съм сигурна, че вече има някой читател, който си е казал, че изобщо не вижда подобрение около себе си от 2015 досега. И наистина няма общи критерии за щастие. Но може да се провери доколко се чувстват щастливи хората като се попитат как оценяват удовлетвореността от живота си, всекидневното емоционално щастие и евдемоничното или щастието от воденето на смислен живот и така да се измери доколко щастлив се чувства даден човек (ил нация) спрямо друг. Освен това, дава възможност да се изследват и общите фактори, които допринасят за по-щастлив живот.

Отделните измерения на щастието са свързани помежду си точно както всички други области на живота.

Например, ако всеки ден изпитваме много положителни емоции, е по-вероятно да посочим по-високо удовлетворение от живота, независимо от други фактори. Най-интересното обаче, е че изпитването на положителни емоции е много по-важно за общото благоденствие и удовлетвореност от живота, отколкото липсата на негативни такива. Което обяснява защо хора, които са преживели тежки неща са способни да водят щастлив живот. И може би и защо сърбите са по-щастливи от нас…

Това, което аз си мисля, че ще е полезно, е не да следим неясни цифри в някаква класация, а да обърнем внимание на нещата, които могат да подобрят общото ни щастие.

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Например, за да повишим емоционалното или хедонистично щастие, можем да участваме в повече дейности, които носят положителни емоции. Това са разнообразни неща, но обикновено включват движение, спорт, социализация, или занимание с нещо, което ни носи удоволствие. И да, уикендите е по-лесно да се прави. Но и аеробиката или фитнеса вечер след работа (или сутрин!) могат да помогнат много. Вечеря с приятели, разходка в парка и т.н.

Пресен пример е обновяването на парковете в София (дори има и нови, представете си!). Все повече хора прекарват време в тях, отделят се от колите и шума на града, разхождат се и се забавляват. Имам един приятел, който живее до Южния парк и е много нещастен, ако не му остане време да пие сутрешното си кафе на пейка в парка поне веднъж седмично. Лятото го комбинира и с бири след работа и откакто го прави наистина се превърна от отчаян и стресиран от софийски живот човек, в много уравносвесен, спокоен и уверен мъж с цели, амбиции и много шеги и усмивки в запас.

Що се отнася до цялостната удовлетвореност в живота, тя в голяма степен зависи не само от всекидневната ни удовлетвореност, но и от финансовото ни състояние, свободата, която имаме да взимаме решения за собствения си живот, и здравето. Не случайно по време на криза хората са доста по-нещастни от другите икономически периоди. И е хубаво, че се превръщаме в по-позната туристическа дестинация последните години, защото това нови повече доходи! Подобряването на градския транспорт в София пък (имам предвид разширението на метрото) допринася за по-малко разходи и стрес свързан с автомобилите и по-лесно придвижване, което се отразява не само на финансите, но и на всекидневното удовлетворение. Що се отнася до здравето, здравната ни система ако се съди по новините става все по-зле и по-зле, но пък имаме много по-лесен достъп до знания и възможности да водим здравословен живот, които бяха труднодостъпи или дори липсваха допреди десет години! А най-хубавото е, че живеем в много свободна държава, в която имаме право и възможност да вземаме собствени решения за живота си (макар това да не изглежда точно така понякога!)

Ако се съди по ноемврийската статия в National Geographic География на щастието, най-големият проблем у нас в момента е именно в липсата на цел или откриване на смисъл в живота.

Photo by Rob Bye on Unsplash

Всъщност дори само поглед върху графиките им с удовлетвореността на населението в определени категории бързо обяснява защо тези държави са нагоре в класацията и защо ние все още не сме. По-долу съм направила една сравнителна графика, но за повече информация вижте и самата статия в броя от ноември 2017.

В класацията за щастие Дания е на второ място, Коста Рика – на 12-то, а Сингапур е на 26-то. Веднага се вижда защо Сингапур е най-ниско – финансовата удовлетвореност при тях е много висока, но всички други сфери са с много по-ниски проценти. Нещата са много по-уравновесени (и стойсностите по-големи) при Коста Рика и Дания. Вижда се, че финансовата удовлетоверонст в Коста Рика не е особено висока, но всичко останало е, докато в Дания са доста богати и общуват много, но социално и физически са малко по-малко удовлетворени.

Ние за сметка на това, поддържаме доста балансирана графика (28% за социална, физическа и общуване категории, 22 за финансовата), която се нарушава от силната липса на удовлетвореност от целите и смисъла в живота, където едва 12% процента смята, че процъфтява в тази категория.

За мен това значи, че е време да обърнем повече внимание и на тази част от живота си! Това не значи, че съветвам който и да е да зареже скучна но добре платена работа в банка, за да отиде в Африка и да помага на болни деца. Но със сигурност означава, че можем да потърсим дейности, които носят смисъл в живота ни. Не е задължително това да е работата, макар че е добре дошло! Но ако по случайност работите в кол-център и това е най-досадното ви нещо, съвсем не значи, че не можете да използвате парите, за да се издържате и да си плащате сметките и да имате финансовата сигурност да се отдадете на хоби или полезна кауза в свободното си време. За мен този сайт е именно едно такова нещо, понеже в един момент осъзнах, че вече не намирам толкова много смисъл в професията си, колкото откривах преди. По-скоро реших, че не ми е достатъчно. И дълго време мислех, но в крайна сметка осъзнах, че мога да бъда полезна по повече от един начин и е добре поне един от тях да ми плаща сметките 

таблица индекси на щастие Дания, Коста Рика, Сингапур и България

Ако си направите труда да съберете стойносите от всички категории за Дания и за Коста Рика, ще откриете, че в Коста Рика всъщност живеят по-удовлетворени от живота си хора (217 към 211). И въпреки това, в класацията по щастие, Дания е цели 10 места по-напред. Това изглежда се дължи и на съотношението между положителните и отрицателните емоции. Данните са на база на изследване от пет въпроса относно положителните и отрицателните емоции и точките са от 0 до 100. Този поглед дава много интересна информация – а именно, че нас хората изпитват по-малко негативни емоции, отколкото в Дания или Коста Рика. Ето ви доказателство, че не липсата на негативни емоции е важна за общото щастие, а именно положителните емоции. Защото именно по тях сме с много по-ниски показатели от трите щастливи страни, за които пишат в National Geographic.

И това е следващото, над което можем да се фокусираме – създаването на повече положителни емоции. Как да стане това? Може да започне с усмивка или казване на добър ден на съседа, когато се засечете сутрин в асансьора. Може да е малко повече любезност с продавачите, разходка в близката градинка по обед, вместо хапване пред компютъра и т.н. Със сигурност можете да се сетите за много неща, които да правите всеки ден, довеждащи до положителни емоции. А ако нямате идеи – скоро ще помогна с няколко мои!

Съотношение на положителни и отрицателни емоции

И така, надявам се съм успяла да покажа, че можем да бъдем много по-щастливи отколкото сме и определено сме се запътили натам. И ако не виждате ефекта, тогава ви предлагам да подмогнете бързото постигане на по-голямо щастие с няколко различни идеи, които могат да се приложат веднага! Ето и една за накрая – споделете това с приятели! Колкото повече хора знаят за това, толкова по-добре. Защото, точно както и финансовото състояние, и щастието зависи най-много щастието на петте души, с които прекарвате най-много време заедно или в комуникация. Така че, ако искате да сте малко по-щастливи – помогнете на хората около вас също да станат малко по-щастливи! И се насладете на усмихната и щастлива седмица!

Повече за световните доклади за щастие на ООН, можете да намерите на сайта worldhappiness.report.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *