Превод: Сраствания

Статията е превод на същата в сайта на endometriosis.org  и се публикува с тяхно съгласие. Автор Лон Хашелшов ( Lone Hummelshoj ).

Адхезиите или срастванията са ленти от влакнеста тъкан, която се образува в тялото. Те могат да бъдат намерени навсякъде в тялото между почти всички органи и тъкани.

При жени с ендометриоза те могат да свържат яйчниците с тазовата стена или могат да се разпрострат между пикочния мехур и матката и т.н.

Жените с ендометриоза описват болката, свързана със срастванията, като „пронизваща, остра, дърпаща, раздразнителна, интензивна и водеща до гадене“, докато прилагателните, които най-често се използват за описание ендометриалната болка са „изгаряща, притискаща, тъпа, тежка и ужасна“.

Най-често на срастванията се гледа като на следоперативно усложнение, но това не е задължително да е напълно вярно за жените с ендометриоза, въпреки че те, разбира се, са група хора, които често са имали многобройни операции и поради това само с този фактор , увеличават риска от развитие на допълнителни сраствания.

Ендометриозата обаче може да причини локално възпаление, което е ключов фактор за образуването на сраствания. Поради това могат да възникнат сраствания в оластта около ендометриалните огнища вследствие на кървенето им, причинявайки възпаление, което отново води до образуването на нова съединителна тъкан като част от лечебния процес. За съжаление, понякога тази увредена тъкан не само образува белег, тя влиза в контакт с друга възпалена област наблизо и образува лента от белези – адхезия или срастване – между тези две области. Адхезиите варират при външен вид от тънки, тънки и прозрачни до дебели, плътни и непрозрачни. В някои случаи са открити толкова много сраствания в таза, че се стига до така нареченият „замразен“ или „фиксиран“ таз.

Подобно на самата ендометриоза, срастванията могат да причинят болка и впоследствие да повлияят на качеството на живот на жената до степен, в която нейните ежедневни дейности са възпрепядствани.

Въпреки че проблемът с адхезиите в ендометриозата е широко признат, в момента няма начин да ги предотвратим, когато са причинени само от болестта, нито сигурна профилактика, която може да бъде приложена по време на операцията, въпреки че в момента много компании работят за намиране на продукт, който да предотвратява срастването.

Оригиналният текст на статията можете да прочетете в сайта на endometriosis.org.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *