Библиотека: „Мистерията на женското здраве“ от Линда Крокет

Библиотека: „Мистерията на женското здраве“ от Линда Крокет

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

На тазгодишната Алея на книгата попаднах на книгата Мистерията на женското здравеот Линда Крокет. Първо я забелязах, защото съм купувала друга от същата поредица, но след това ме грабна подзаглавието – Хормоните – ключ към баланса на тялото, емоциите и духа, а след това и съдържанието, в което има глави за тялото, емоциите и духа. Разбира се, започнах да я чета в момента, в който се прибрах, но ето че дълго не намирах време да споделя какво съм научила от нея.

Книгата може да се раздели на две части. В първата авторката обяснява нейното виждане за това как работят системите в тялото и как си влияят една на друга. Във втората са разгледани някои от често срещаните хормонални състояния. Това са: Гъбични инфекции (кандидоза), Инсулинова резистентност, Предменструален синдром, Синдром на поликистозните яйчници, Ендометриоза, Менопауза. Макар че обърнах специално внимание на Кандидозата, и Ендометриозата, които пряко ме засягат, както и на Инсулиновата резистентност заради не малко мои приятелки, които имат проблем с това, за мен най-ценно в книгата е простия и разбираем начин, по който е обяснено действието на всяка жлеза в организма и какво и как зависи от нейната секреция.

Линда Крокет е специалист по лечение с билки и здравословно хранене и работи като холистичен лекар в Англия. Подходът ѝ ми харесва, защото съчетава вижданията на западната медицина, която борави със заболявания на физическо ниво, със сложния вътрешен свят на всеки от нас, и конкретно на жените.

„Хормоните са не само проблем на тялото, а са управлявани от енергията на емоциите и са насочвани от духа на жената. Ако пренебрегваме тези свои аспекти, ние никога няма да можем да балансираме хормоните си или да се излекуваме.“

 

 

Подходът ѝ се състои в това да обърне последователно внимание както на тялото, така и на емоциите и духа. Може би и затова книгата ме спечели още с отварянето на съдържанието, защото преди време, когато за първи път взех решение да направя нещо за здравето си, в главата ми се въртеше нещо, което бях чувала за древните гръцки доктори – че болестта се лекува като се лекуват едновременно и тялото, и ума и душата. Това прави и авторката на тази книга. Първоначално се захваща с туширане на физическите симптоми, особено ако са много силни, след това се занимава с емоционалните проблеми и накрая се захваща и с духовния свят на пациентките си.

Аз лично също започнах по този начин, макар че тогава нямах представа какво точно правя. Но наистина първоначално започнах да търся начин да облекча болката и хроничната умора, защото те оказваха най-пагубно влияние върху качеството на живота ми.

Photo by Yaoqi LAI on Unsplash

Едва след като започнах да събирам малко по малко сили, намерих време и възможност да обърна внимание на емоционалното си състояние. А чак след като успях да реша някои от емоционалните си проблеми и да започна да работя по останалите, ми се отвори възможност да помисля и за нещата в по-духовен аспект. За мен този процес е пътуванем което все още не е приключило, но подобни книги ми дават насоки и смятам, че могат да са полезни на всички, които ги прочетат.

За мен описанието на действието на ендокринната система беше най-ценното нещо, което получих от тази книга. Вече бях започнала да си давам сметка колко много неща са свързани и как ако нарушиш нещо дори и съвсем дребно в организма си, но за достатъчно дълго време, можеш да разстроиш целия баланс в ендокринната система и да си създадеш сериозни и продължителни проблеми.

Основното, което трябва да се знае за нея е, че се състои от отделни жлези, които не са свързани помежду си, но си комуникират непрестанно и работят като едно цяло благодарение на хормоните, които произвеждат. Всяка жлеза има жизнена функция, а някои от най-важните процеси, като производството на енергия, сексуалното развитие, разстежа и възстановяването на тъкани, имунитета към инфекции, смилането и усвояването на храната, защитата от стрес, репродукцията, се изпълняват съвместно от всички жлези. И макар сама по себе си тази система да е важна, още по-важно е силната ѝ връзка с другите системи в организма – мозъкът, нервната система и имунната система са в тясна зависимост от ендокринните жлези и всяка от системите влияе върху работата на останалите. Ето защо функциите на хормоните се влияят не само от функцията на жлезите, но и от мозъчната активност, нервните реакции и имунната система. Тоест причините за много хормонални проблеми могат да са не само в жлезите, но и в емоциите, нервите ни или нарушения имунитет, който пък е в пряка зависимост от състоянието на храносмилателната ни система.

Ако някоя от тези системи – ендокринна, нервна или имунна – се претоварят по някаква причина, това ще доведе до нарушения и в другите системи. Следователно трябва да се отнасяме много внимателно не само с болестите, които преживяваме, но и с лекарствата, които взимаме, особено ако става дума за хормонални препарати, или лекарства, които влияят на мозъка или отслабват имунитета и да наблегнем на холистичния подход към постигането на оптимално здраве.

 

Осемте жлези на еднокринната система са:

 

Хипоталамусът: обединителят

Хипофизата: организаторът

Епифизата: хронометърът

Щитовидната жлеза: енергогенераторът

Тимусът: защитникът

Панкреасът: балансьорът

Яйчниците: съзидателите

Надбъбречните жлези: отбранителитеВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.