Библиотека: „Мистерията на женското здраве“ от Линда Крокет

Библиотека: „Мистерията на женското здраве“ от Линда Крокет

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Още книги за женското здраве тук.

На тазгодишната Алея на книгата попаднах на книгата Мистерията на женското здравеот Линда Крокет. Първо я забелязах, защото съм купувала друга от същата поредица, но след това ме грабна подзаглавието – Хормоните – ключ към баланса на тялото, емоциите и духа, а след това и съдържанието, в което има глави за тялото, емоциите и духа. Разбира се, започнах да я чета в момента, в който се прибрах, но ето че дълго не намирах време да споделя какво съм научила от нея.

Книгата може да се раздели на две части. В първата авторката обяснява нейното виждане за това как работят системите в тялото и как си влияят една на друга. Във втората са разгледани някои от често срещаните хормонални състояния. Това са: Гъбични инфекции (кандидоза), Инсулинова резистентност, Предменструален синдром, Синдром на поликистозните яйчници, Ендометриоза, Менопауза. Макар че обърнах специално внимание на Кандидозата, и Ендометриозата, които пряко ме засягат, както и на Инсулиновата резистентност заради не малко мои приятелки, които имат проблем с това, за мен най-ценно в книгата е простия и разбираем начин, по който е обяснено действието на всяка жлеза в организма и какво и как зависи от нейната секреция.

Линда Крокет е специалист по лечение с билки и здравословно хранене и работи като холистичен лекар в Англия. Подходът ѝ ми харесва, защото съчетава вижданията на западната медицина, която борави със заболявания на физическо ниво, със сложния вътрешен свят на всеки от нас, и конкретно на жените.

„Хормоните са не само проблем на тялото, а са управлявани от енергията на емоциите и са насочвани от духа на жената. Ако пренебрегваме тези свои аспекти, ние никога няма да можем да балансираме хормоните си или да се излекуваме.“

Подходът ѝ се състои в това да обърне последователно внимание както на тялото, така и на емоциите и духа. Може би и затова книгата ме спечели още с отварянето на съдържанието, защото преди време, когато за първи път взех решение да направя нещо за здравето си, в главата ми се въртеше нещо, което бях чувала за древните гръцки доктори – че болестта се лекува като се лекуват едновременно и тялото, и ума и душата. Това прави и авторката на тази книга. Първоначално се захваща с туширане на физическите симптоми, особено ако са много силни, след това се занимава с емоционалните проблеми и накрая се захваща и с духовния свят на пациентките си.

Аз лично също започнах по този начин, макар че тогава нямах представа какво точно правя. Но наистина първоначално започнах да търся начин да облекча болката и хроничната умора, защото те оказваха най-пагубно влияние върху качеството на живота ми.

Photo by Yaoqi LAI on Unsplash

Едва след като започнах да събирам малко по малко сили, намерих време и възможност да обърна внимание на емоционалното си състояние. А чак след като успях да реша някои от емоционалните си проблеми и да започна да работя по останалите, ми се отвори възможност да помисля и за нещата в по-духовен аспект. За мен този процес е пътуванем което все още не е приключило, но подобни книги ми дават насоки и смятам, че могат да са полезни на всички, които ги прочетат.

За мен описанието на действието на ендокринната система беше най-ценното нещо, което получих от тази книга. Вече бях започнала да си давам сметка колко много неща са свързани и как ако нарушиш нещо дори и съвсем дребно в организма си, но за достатъчно дълго време, можеш да разстроиш целия баланс в ендокринната система и да си създадеш сериозни и продължителни проблеми.

Основното, което трябва да се знае за нея е, че се състои от отделни жлези, които не са свързани помежду си, но си комуникират непрестанно и работят като едно цяло благодарение на хормоните, които произвеждат. Всяка жлеза има жизнена функция, а някои от най-важните процеси, като производството на енергия, сексуалното развитие, разстежа и възстановяването на тъкани, имунитета към инфекции, смилането и усвояването на храната, защитата от стрес, репродукцията, се изпълняват съвместно от всички жлези. И макар сама по себе си тази система да е важна, още по-важно е силната ѝ връзка с другите системи в организма – мозъкът, нервната система и имунната система са в тясна зависимост от ендокринните жлези и всяка от системите влияе върху работата на останалите. Ето защо функциите на хормоните се влияят не само от функцията на жлезите, но и от мозъчната активност, нервните реакции и имунната система. Тоест причините за много хормонални проблеми могат да са не само в жлезите, но и в емоциите, нервите ни или нарушения имунитет, който пък е в пряка зависимост от състоянието на храносмилателната ни система.

Ако някоя от тези системи – ендокринна, нервна или имунна – се претоварят по някаква причина, това ще доведе до нарушения и в другите системи. Следователно трябва да се отнасяме много внимателно не само с болестите, които преживяваме, но и с лекарствата, които взимаме, особено ако става дума за хормонални препарати, или лекарства, които влияят на мозъка или отслабват имунитета и да наблегнем на холистичния подход към постигането на оптимално здраве.

Осемте жлези на еднокринната система са:

Хипоталамусът: обединителят

Хипофизата: организаторът

Епифизата: хронометърът

Щитовидната жлеза: енергогенераторът

Тимусът: защитникът

Панкреасът: балансьорът

Яйчниците: съзидателите

Надбъбречните жлези: отбранителитеВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *