ЛХБ ден 1: д-р Фабрицио Манчини – Скритите причини за болката

ЛХБ ден 1: д-р Фабрицио Манчини – Скритите причини за болката

Фабрицио Манчини е известен американски хиропрактик (американския термин за мануален терапевт), радиоводещ и автор на книгата The Power of Self-Healing. Той говори два дни на конференцията за Лечение на хроничната болка. 

Както и с другите текстове от нея, този е нещо средно между превод и преразказ, който направих, докато гледах видеото, така че възможно да съм допуснала неточности и освен това текстът не е особено структуриран заради естеството на избрания формат. 

Д-р Фабрицио Манчини започва с обяснението, че болката практически се движи през нервите и компроментира нервната система. Затова и много хиропрактици и холистични лечители влияят успешно на болката, когато обърнат внимание на нервната система. Трябва да започнем да мислим за предотвратяване на това, което причинява болката, вместо да я управляваме. Повечето от нас смятат, че трябва да се справяме с болката. Но болката не трябва да се управляваа, а да се търси какво я причинява и как може да се предотврати.

Болката е като алармена система на тялото. Опитва се да предупреди, когато има дим в къщата. Проблемът днес, това, което повечето от нас правят, е, че искаме този шум просто да изчезне, искаме болката да изчезне и ние ще направим всичко, за да го направим. Така че повечето хора приемат лекарства, опиоиди, болкоуспокояващи. Те намаляват болката, но не правят нищо за дима в къщата.

А болката е приятелка. Тя само казва, че има нещо, на което трябва да се обърне внимание.

Има три основни причини за хроничната болка: първата е физическа причина за болката. Падате и това създава възпаление в тялото, което дразни нервната система. Ако не проверите какво не е наред, възпалението продължава да се вихри в тялото и причинява болка. Това се случва при за автомобилните произшествия, както и при повторение на движение, което не е подходящо за тялото. Дори голфърите могат да го направят. Също така, всяки малък удар, който получавате, може да причини хронична болка. Дори прости неща, като прекалено много работа. Всеки път, когато правите нещо повторно и то причинява болка в тялото си, не го пренебрегвайте, защото това може да доведе до още по-големи проблеми, като хронична болка.

Емоционалните причини често са неразбрани или напълно игнорирани. Емоции като гняв създават възпаление в тялото и пречат на имунната система да се бори с това, което причинява хроничната болка. Друга сериозна емоция е негодуванието. Друга такава емоция е депресията. Някои проучвания показват, че над 20% от хората са клинично депресирани и дори голяма част от тях са деца. Депресията е една от водещите причини за хронична болка в дългосрочен план. Друга такава е тревожността.

Всеки път, когато започнете да чувствате една от тези емоции, адресирайте ги, задавайте си въпроса – какво може да причини това в живота ми и да започнете да разглеждате нещата, с които не сте се занимавали. Адресирайте всеки неразрешен проблем.

Емоционалната съставка на хроничната болка е нещо, на което задължително трябва да обърнем внимание, защото тези отрицателни емоции променят химията в тялото и оттам начина, по който функционира мозъка. Това подтиска храносмилателната система, имунитета, дишането става плитко и не получаваме достатъчно кислород в тялото. Това са основополагащи неща, които причиняват хроничната болка в бъдеще.

Последната причина за хроничните болки, са тези, които идват от духовни обстоятелства. Всички ние имаме духовен компонент в себе си.

Уейн Дайър казва: Ако започнем да гледаме на себе си като на духовни същества, имащи човешко преживяване, а не като на човешки същества, живеещи духовно преживяване, ще бъдем по-здрави.

Ние не използваме духовния си опит. Не вярваме в нещо по-голямо от нас, а ако не вярваме в нещо по-голямо, ще почувстваме болката, че не усещате силата на Вселената, и това няма да ви позволи да се лекуваме правилно. А това е основа за хронична болка в бъдеще.

Другото нещо е религията. Ако изповядвате и искрено вярвате в някаква религия, няма значение коя точно, имате по-голям шанс да излекувате от болката си или от всякакви други проблеми на тялото.

Природата. Изследванията показват, че когато имаме по-добра връзка с природата, имаме по-голяма способност да излекуваме болката си. Става въпрос за прости неща като да отделим време да оценим залеза или изгрева. Разгледайте планините, погледнете цветята, помиришете въздуха и се насладете. Прекарайте повече време с природата. Причината, поради която повече хора развиват хронична болка, е, че прекарваме твърде много време вътре. Под светлини, които не са здравословни за нашите тела. Не дишаме свеж въздух, постоянно сме затворени в сгради и не получаваме достатъчно витамин D. Всеки път, когато сте в природата, упражнявате своя духовен компонент.

Има един последен духовен компонент и това е вашата житейска цел. Над 70% от хората не правят това, което искат да правят, което са родени да правят. Много от нас са позволявали на други да ограбят мечтите ни – нашите родители, баби и дядовци, учители, приятели, които влияят на изборите ни. Житеската цел е важен духовен компонент. Всеки има нужда да знае, че има мисия в живота си, че е тук, за да допринесе за нещо по-добро. А когато изпълняваме тази цел, възпалението в тялото намалява и работим с най-висок потенциал.

Емоционалната ви страна превъзмогва физическа болка. Когато работите с емоциите си, когато наистина ги адресирате, успявате да се справите с болката. Изследванията показват, че когато сте оптимисти, вместо да сте песимистични, имате много по-голям шанс да излекувате болката си. Тоест оптимизмът е едно от най-важните неща, които можем да направим, за да излекуваме хронична болка. Няма значение колко е физическа или емоционална болка, всичко започва от ума ви.

Манталитетът на жертва също увеличава възпалението, увеличава дразненето на нервите, увеличава нивата на стрес и болката процъфтява и не изчезва.
Отбележете вашите вярвания – вярвате ли, че можете да излекувате, че тялото ви може да бъде добре. Започнете да разпознавате бавно това, в което вярвате, и след това да започнете да го променяте. Когато започнете да правите това, всичко започва да се променя.

Един от най-добрите начини за заместване на негативните вярвания и за повишаване на оптимизма в живота са утвържденията. Взимате негативно вярване – „ще трябва да живея с тази болка в края на живота си“ и го заменяте с обратното – „тялото ми не е в състояние да живее с хронична болка, тялото ми лекува тази хронична болка. Тялото ми трябва да живее без болка“. По-добре е да го кажете на глас и да го почувствате физически, а след това да затворите очите си и 5 минути да си представите какво ще се почувствате, ако е вярно и вече сте го постигнали. Отговорете на въпроса: „Ако болката вече не беше в живота ти, как ще се държиш?“ Останете в това чувство, защото то променя невроните в мозъка, замества старите пътища на болката и създава нов поток от неврони, който ще ви позволи да се излекувате от тази хронична болка. И най-доброто време за утвърждаване е когато се събуждате сутрин и преди да си легнете.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *