Кисело зеле и кисели краставички

Кисело зеле и кисели краставички

Ако следите най-новите неща за диети и здравословно хранене, със сигурност сте попадали на информация относно ползата от ферментиралите храни за здравето. На мен лично ми харесва идеята, че най-накрая следваме някакво хранително правило, което е открито въз основа изследване на храненето на традиционните култури, вместо на база лабораторни експерименти. А общо взето всички култури имат някакъв ферментирал продукт, който ежедневно присъства на трапезата им особено през зимните месеци – това при нас са киселото мляко, киселото зеле, както и от известно време насам киселите краставички и някои видове туршии. Ферментацията се използва за по-дълго съхраняване на зеленчуци още от времето без хладилници и доставки от цял свят. Във време, в което няма как да си набавиш пресни зеленчуци, именно ферментиралите продукти увеличават хранителните свойства на зимната диета и увеличават способността на организма да усвоява протеини и минерали, която е много важна за студените месеци. През летните все пак полезните вещества в храната са много повече и усвояването им е улеснено.

Интересното обаче е, че има все повече данни, че ферментиралите продукти повлияват добре редица заболявания – някои свързани с храносмилането, като запек, диария, колит, газове и др. и оказват позитивен ефект върху автоимунни заболявания, аутизъм, диабет, проблеми с черния дроб, дори някои видове рак.

И което още по-интересно за нас, все повече жени твърдят, че им помагат и за болките от ендометриоза.

Знае се, че киселият сок от ферментирали краставички намалява интензитета на крампите по време на менструация, понеже е богат на натрий и помага за хидратацията на тялото. Спортистите отдавна си знаят колко добре влият и този сок, както и сокът от кисело зеле, за възстановява на електролитния баланс в тялото след тежка тренировка. Пробвайте да хапвате по краставичка на ден и вижте дали ще има ефект и при вас. Имайте предвид обаче, че ако имате язва, тогава е по-добре да стоите далеч от подобни кисели храни.

Някои жени твърдят, че яденето на повече кисели краставички дори намаля интензитета на течението, поради голямото количество сол в тях, но ми се струва, че за такъв ефект ще се наложи да се язядат множество краставички.

При всички положения в момента сме в сезона на киселите ферментирали храни, така нищо не пречи да пробвате и да видите ще има ли ефект и при вас. В един от чуждите форуми срещнах жени, които хапват по две краставички на ден в продължение на месец и след това твърдят че болките им са намалели значително.

Дори и да не намалеят при вас, при всички положения ще внесете много здравословни бактерии в организма си, които подпомагат храносмилането и усвояването на полезните елементи от храната. А това е нещо, от което всички имаме нужда.

Аз имам фобия от бидоните с кисело зеле и преточването (добре, че баба ми все още се занимава с това), но пък наскоро пробвах ферментацията в буркан и открих, че работи без никакъв проблем. В блога на Надя Петрова има много добри указания, които се следват лесно, и за няма и седмица се сдобивате с няколко буркана чудесно зеле например (на мен краставичките не ми се получиха и сега вече не смятам да пробвам докато не се появят пролетните и летните краставици):

Дива ферментация в буркан

Дива ферментация на различни зеленчуци

По принцип зеленчуци могат да ферментират и без сол, но аз лично смятам, че по-скоро е добре да внимаваме за количеството, но не и изцяло да се отказваме от нея. Отново в блога на Надя Петрова има достатъчно информация по темата на български.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *