Какво намалява имунитета

Какво намалява имунитета

Изглежда всички жени с ендо имат проблеми и с имунитета по ред причини. Но и влизаме и в сезона на настинките и гриповете, така че реших да обърна малко повече внимание на тази тема. Първото, което  забелязах, е колко много неща, които намаляват имунитета, правим често и дори постоянно. Според мен преди да започнем с храни, добавки и лекарства, първо би трябвало да отстраним факторите, които ни влияят зле.

Фактори, които намаляват имунитета

 –

Стрес и отрицателни емоции

Продължителният стрес води до изтощаване на организма и съответно изчерване на съпротивителните му способности. Отрицателните емоции също водят до подължителен силен стрес, така че трябва да се избягват.

Планирам скоро да пиша повече за отрицателните емоции. Дотогава ви предлагам да опитате една техника от поведенческата психология, която помага за излизане от тревожни и депресивни състояния и намаляване на отрицателните емоции. Аз лично я прилагам от известно време и откривам, че има огромен ефект, дори и в дни, които са били наистина трудни. За да я споделя и с други хора, а и за да имат стимул да я прилагат всекидневно, направих и специална фейсбук група – Днес е наистина хубав ден“. Опитайте да споделяте всеки ден по едно хубаво нещо, което ви се е случило през деня.  А ако все пак не искате да споделяте с непознати, вземете идеи от групата (засега май има само мои ;)), и си записвайте в някой бележник. Но в този случай записвайте поне три неща всяка вечер или сутрин като се събудите. Не след дълго ще откриете колко хубави неща има в живота ви и ще започнат да ви изглеждат далеч повече от лошите, обещавам!

Физическите претоварвания (включително твърде много работа)

Всяка преумора води до намаляване на имунитетата, така че спортувайте активно, но никога не прекалявайте и си почивате точно тогава, когато имате нужда. Опитайте се да спортувате на чист въздух или в проветрени помещения. И не се претоварвайте с работа точно преди празниците!

Студ и влага

Премръзването и прегряването директно намаляват способностите на имунната система да реагира на външни натрапници. Но комбинацията от студ и влага е особено лошо действаща и отслабва цялото тяло. Дихателната лигавица се преохлажда и също не работи добре. Така че наблегнете на топлите дрехи, макар че още не е чак толкова студено и внимавайте да не се надишвате с много студен и влажен въздух.

Прекалено сух въздух

Въздухът в претоплените помещения става твърде сух и води до изсушаване на лигавицата, което е също толкова негативно, колкото и преохлаждането. Решението е повече проветряване, а също така и моят любим метод, когато не мога да проветрявя през деня (живея на оживена улица) – държа по един съд с вода на всеки прозорец, така че водата да се изпарява и да внася малко влага във въздуха, който дишам.

Photo by Ali Yahya on Unsplash

Тютюнопушене (важи и за пасивни пушачи)

Праховите частици, съдържащи се в дима, действат алергизиращо и увреждат ресничките на дихателните пътища, които са един от мехазнимите за предпазване от вируси и инфекции. Така че избягвайте всякакви места, където се пуши и по възможност спрете или намалете цигарите. Предимството на забраната за пушене по заведенията,  е, че все повеч ехора пушат навън, което е малко по-добре, отколкото да прекарвате часове в опушено пространство. Пушачите освен това имат нужда и от повече витамин C, който рядко си набавят, а той играе важно роля за съпротивителните сили на организма.

Алкохол

Прекаляването с алкохол разбира се също води до понижаване на имунитета, защото натоварва организма със задачата да отвежда излишните токсини.

Замърсяване на въздуха (химично или прахово)

Също както при тютюнопушенето, тук основният проблем са праховите частици във въздуха. Така че ако работите в замърсена среда, използвайте предпазни средства, за да на малите вредното влияние на въздуха.

Безсъние и нарушен сън

По-малко от седем часа на ден сън, особено ако е неравномерен и неспокоен директно влияе на имунната система. Направете каквото можете, за да си осигурите пълноценен сън.  (Ако има интерес, ще напиша статия и по този въпрос скоро)

Photo by Julian Bialowas on Unsplash

Недостиг на витамин D

Все още няма единни данни за оптималната доза витамин D, от която се нуждае организмът ни всеки ден. Но всички изследователи са съгласни, че със съвременния начин на живот не можем да си набавим достатъчно количество. Витаминът е и пряко свързан с предпазването от инфекции и автоимунни болести. У нас за дефицит се смятат стойности под 30 ng/ml, като бременни, кърмещи и деца имат по-високи нужди. Най-добрият начин е да излизате навън за максимално дълго в обедните часове между 10 и 14 часа. По това време можем да синтезираме най-много витамин под действието на слънчевата светлина. (това разбира се важи за по-студените месеци, моля не стойте на слънце, когато температурата е 38 градуса, както беше това лято!)

Нерационално хранене, особено много сладко

Сладките храни и мазините подтискат имунната система за определен период след като бъдат консумирани.

Алергия

Ако имате чести дихателни инфекции, те може да са свързани с някаква алергична реакция в организма, която може да доведе до подуване на носната лигавица и повишено отделяне на слуз. А това създава благоприятни условия за развитие на бактерии и вируси в горните дихателни пътища. Алергиите могат да са към: домашен прах, цъфтящи дървета и треви, храни, домашни животни, лекарства, метали, оцветители, консерванти, подобрители, ароматизатори, сгъстители. Но изглежда най-голямо влияние оказва растящата химизация на средата, в която живеем. Едни и същи полени в градска среда могат да предизвикат алергия, защото по тях залепват и прахови частици от въздуха, докато в селска среда не предизвикват никаква реакция.

Непроходимост на носа

Ако носът ви е запушен твърде често заради стеснена преграда и се налага да дишате през устата, това може да повлияе на имунитета ви. Именно носната лигавица е тази, която филтрира микробите и вирусите от въздуха. Плиткото дишане или дишането през устата влие по същия начин.

Заболявания с понижен имунитет

Трябва да споменем и заболяванията, свързани с понижен имунитет, каквито са левкемия, болест на Ходжкин и СПИН, но и далеч по-често срещаните хипо- или хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет, както и хроничните белодробни заболявания.

Лекарства

Приемът на кортикостероиди, цитостатици и имуносупресори директно влияе на имунитета. Антибиотиците от друга страна убиват множество бактерии в храносмилателния тракт, който е пряко свързан с оптималното функциониране на имунната система. Затова е добре да се избягват или да се приемат задължително с пребиотици, които да спомогнат за баланса на чревната флора.

 

Заглавна снимка: PICSELI on UnsplashВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *