Как ендометриозата промени живота ми (превод)

Как ендометриозата промени живота ми (превод)

Една красива история от Джесика Дъфин, автор на This EndoLife за endometriosisnews.com:

 

Ендометриозата промени житейския ми път, отне ми възможности и ми е причинила много страдания, но този текст не е за това. Искам да се съсредоточа върху начина, по който ендометриозата промени живота ми към по-добро; как тя ми помогна да се развия като личност; как ме убеди да поема по пътища, които иначе игнорирах; и как тя създаде живот, който не очаквах, но ценя дълбоко.

Разбирам, че ако сте ядосана или изпитвате болки, може би не е време да четете статия като тази. Но за всеки, който търси надежда или истории за оцеляване, се надявам, че разказът ми за различните начини на ендометриоза е променил живота ми към по-добро може да ви помогне да видите, че има живот с и след тази болест.

Ендометриозата причини и излекува хранителното ми разстройство

Спомням си, че бях на 10 или 11-годишна възраст, когато ми беше казано да стоя в стомаха си (да си прибере стомаха?). Подуването ми не беше останало незабелязано, но никой не мислеше, че за това има медицинска причина, така че израснах, мислейки, че това е затлъстяване.

Така че, да, недиагностицираните ми симптоми предизвикаха моето хранителното ми разстройство, но в крайна сметка точно храненето за ендометриоза, ме накара да излекувам връзката си с храната. Когато разбрах колко малко хирургията и конвенционалната медицина правят за мен, трябваше да потърся алтернативен метод за справяне с ендометриозата. Открих „ендо-диетата. Оттогава се научих как да ям за да поддържам цикъла си и какви храни най-добре поддържат тялото ми, когато се занимават с това заболяване и неговите симптоми. Това пътешествие промени отношението ми към храната, от необходимото зло , което предпочитах да избягвам, на прекрасна част от живота, която ме подхранва и ми помага да цъфтя.

Този опит едновременно и съвсем естествено вдъхнови също и нов подход към тяло ми. Поех на дълго пътуване, да се науча да обичам формата на тялото си, а също и утробата си. Как можех да мразя нещо, което се опитвах да излекувам?

Ендометриозата вдъхнови кариера в благотворителната сфера

Първата ми „кариера“ беше в модата, издавайки собствено списание. Промених я, когато открих, че вече не мога да се справя с изискванията на бързо развиващата се индустрия. Така че, да, ендометриозата ми отне една кариера, но също така вдъхнови друга.

Докато израствах, страдах от тежки хормонални дисбаланси, които доведоха до дълбока депресия, хранително разстройство и хронична умора, което остави лекарите объркани. Бях добър ученик и исках да се справям добре, но винаги се борех с психичното си здраве и това, което изглеждаше като физическа слабост. Развих дълбоко състрадание за всеки, изправен пред различни пречки. Работейки в модата, видях как тези, които са физически и психически силни, могат да надминат останалите в конкурентна индустрия или дори в живота.

Затова изглеждаше съвсем естествено следващата ми насока да бъде в работата с хора, и така се отвориха вратите за кариера в сферата на благотворителността.

Ендометриозата ме мотивира да търся различни приключения

Написах статия за замяната на града за крайбрежния живот с моя партньор, но нашето пътуване не свършва там. Понякога се чувствах ограничена от физическите ми усложнения, особено от  хроничната умора. Местенето от място на място с голяма раница в крайна сметка ме изтощи. И шестмесечното пътуване, което предприех с партньора ми, ми показа, че начинът на живот с раница и постоянно пътуване не е за мен.

Оттогава планираме голямото си бягство по малко по-различен начин. Докато сме на брега, за момента спестяваме за да купим и ремонтираме ван, който ще носи всичките ни земни притежания, докато караме по света и оставаме толкова дълго, колкото ни харесва във всяка страна. Движението за бавно пътуване ни вдъхнови и ни помогна да изработим план за опознаване на света по начин, който да пасва на тялото ми и на мен. Толкова сме развълнувани за пътуването си и този различен начин на живот; без ендометриозата, никога не бихме се замислили да опитаме нещо толкова необичайно.

Част втора от тази серия, публикувана следващия четвъртък, изследва как ендометриозата положително промени духовността, връзката с другите и дори целта на живота ми.

Оригиналът на статията в endometriosisnews.com. Втора част на историята тук.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *