Как да направим химичен детокс

Как да направим химичен детокс

Всички знаем, че живеем в токсична среда, която постоянно ни вреди по множество начини. Въздухът в София зимно време е едно от тези токсични неща, които коментираме често.

Не е само въздухът за съжаление. Токсини има в храната, която консумираме, козметиката, която използваме, препаратите с които чистим, ароматизаторите, с които освежаваме домовете си, в дрехите ни, в мебелите, в латекса на стената и паркета на пода вкъщи.

Един здрав човек може да се справи с всеки от тези токсини поотделно без никакъв проблем и точно за това по закон всеки от тези токсини се приема за безвреден. Проблемът е, че живеем все повече вътре и използваме все повече продукти, а химията вече е неразделна част от живота ни. Ежедневно тялото се налага да се справя с безпрецедентно количество химикали и токсини, които му вредят и товарят системите за пречистване (като черния дроб) и в крайна сметка могат да претоварят организма и да доведат до сериозно хронично заболяване. Това според мен е и основната причина за този сериозен бум от хронични и автоимунни заболявания, който наблюдаваме напоследък.

Разбира се, можем да протестираме срещу изграждане на завод за изгаряне на отпадъци в София, но това едва ли ще подобри съществено състоянието ни (макар че ще ни спаси от бъдещи нови отрови). По-добре ще е да си създадем няколко ежедневни навици, които да ни помогнат да намалим химическата атака, на която сме подложени ежедневно. За по-лесно съм го нарекла химичен детокс, директен превод на английски термин, макар да не е точно описание.

С някои не особено големи промени можете да намалите драстично химикалите, на които се излагате ежедневно. Какви са те?

Мийте се често

Но използвайте обикновени сапуни без химически аромати и опасни съставки. Аз лично купувам най-често гръцки домашни сапуни със зехтин, но съм сигурна, че можете да откриете и нещо по-добро за себе си. Напоследък има много домашни сапуни в био магазините, а някои хора си ги произвеждат и в домашни условия.

Откажете се от всичко ароматизирано

Ароматни свещи, сапуни, препарати за почистване, козметика – всички изкуствени аромати  са опасни и натоварват организма. Някои от ароматите освен това влияят директно на мозъка.

Сведете употребата на пластмаса до минимум

Пийте от стъклени бутилки и чаши, заменете кутиите за храна със стъклени (най-много стоманени, но е алуминиеви), не си взимайте храна за вкъщи, особено ако е топла, защото топлината действа на пластмасата и така се отделят вредни вещества.

Не пийте кафе от пластмасова чаша. Най-добре не пийте и от хартиена, всичките имат нещо принтирано на тях и освен това отвътре се обработват, за да не се напои бързо хартията. Отделно, че в процеса на правене на хартията, и особено на избелването ѝ, също се използват доста вредни вещества.

Не ползвайте сламки и не си взимайте пластмасова лъжичка за сладоледа – едно време успявахме да го издем и без лъжичка! Макар че сладоледът поне е студен. Ако е възможно, откажете се дори от пластмасовия кейс за телефона. Или поне не го оставяйте никога на слънце или на топло.

Купете си платнени торбички за пазар. Купувайте дървени играчки за децата вместо пластмасови. Дори компютърът е опасен, но да кажем, че без него трудно се минава (моят е и черен, така че още повече пазя да не попада в осветените от слънце петна по бюрото).

Не купувайте консерви

Обработват се с BPA – вещество, което препазва от ръжда. Ето защо на всички пише съдържанието да се извади от консервата веднъж след като я отворите. Напоследък има все повече консервирани в стъклени буркани продукти. По този начин ще намалите значително и опаковките за еднократна употреба, които използвате. Ако искаме чиста среда за живот, би било хубаво да помагаме доколкото можем за нея.

Внимавайте какво ядете

Повечето хора с хормонални проблеми вече следват специални диети и намаляват значително опасните храни. И все пак – не купувайте полуфабрикати. Опитайте се да ядете възможно повече органични или още по-добре домашно произведени продукти, защото пестицидите влияят на хормоните и товарят организма с токсини, а освен това убиват и добрите бактерии в червата.

Накисвайте зеленчуците преди да ги консумирате. Избягвайте всички опаковки на храна, които можете. Аз лично пазарувам от Лидл именно защото ми позволяват да взема зеленчуците без торбички, както обикновено се очаква в Билл. И на мен органичните зеленчуци са ми скъпи, така че купувам от тях само когато имам възможност и се стремя това да са тези видове, за които се знае, че са най-много пръскани. Освен това за мен все още е пълна мистерия защо органичните круши там се продават в пластмасова кофичка и найлонова торбичка :).

Избягвайте тиганите с незалепващо покритие. Гответе в керамични, стоманени или железни съдове. Алуминиевото фолио, обикновеното фолио и алуминиевите съдове също могат да са опасни. Прехвърляйте храната, която сте купили, от оригиналните опаковки в стъклени буркани и контейнери.

Филтрирайте водата

Това е сложен казус за мен. Филтърните кани са добра идея, но те самите са пластмасови. Професионален филтър не навсякъде може да се монтира. Някои хора пият бутилирана вода, но аз я избягвам по очевидни причини – колкото и да ни плашат с чешмяната вода, тя поне минава през тръби, които не се греят от слънцето, а и не винаги са PVC. А и минералните ни бутилирани води също съдържат не малко флуор. Можете да си наливате изворна или минерална от чешми, но не съм виждалата досега някой да носи стъклени бутилки за тази цел, освен това е много трудоемко. А минералната вода в големи количества пък носи опасност от натрупване на някои микроелементи и минерали. При всички случаи оставяйте чешмяната вода да постои малко, преди да я пиете, за да може поне малко да намалите концентрацията на флуор в нея.

Използвайте паста за зъби без флуор

Допълнителни точки ако откриете и такава с възможно по-малко химия, която да ви действа добре. На мен ми се налага да ги сменям често. Има рецепти и за домашни пасти за зъби, но аз лично не открих нещо, което съм способна да използвам повече от два-три дни, така че по-скоро бих препоръчала магазините за натурални продукти.

Подменете изцяло козметиката си

Ако искате да сте наистина сигурни, че няма да имате проблем с козметиката, тогава използвайте само неща, които стават и за ядене. Тоест продуктите за кожа търсете в кухнята, вместо по рафтовете в магазините. Аз лично използвам едно и също кокосово масло и за готвене и за кожата си, само гледам да използвам различни буркани за различните цели. Какаовото масло и зехтинът също намират място в козметиката. Най-хубавото е, че в последните години пазарът на натурална козметика у нас се разраства сериозно и вече има голям избор при това на прилична цена масла за тяло, кремове, шампоани и дори гримове (в Ресурси съм споделила от къде си пазарувам подобни неща, когато не си ги правя сама).

Помислете за почистващите препарати

Опитайте да намалите употребата им или да ги замените доколкото можете с по-безопасни алтернативи. Содата е едно от най-лесните за използване неща, които съм страшно доволна, че открих най-накрая. Оцетът и лимонът са други средства, които могат да се използват успешно в чистенето. И добра четка! Дори и да не успеете да замените всичко (аз все още прибягвам до Циф, когато ми дойде до гуша от търкане на ваната), всяко нещо, което замените с нещо по-добро ще намали товара върху организма ви.

Почиствайте с прахосмукачка и взимайте прах възможно по-често

А след това минавайте пода с мокро, но без препарат или с някакъв естествен разтвор. Прахът вкъщи съдържа множество съединения, тежки метали и микроби, които вдишваме след това. А ако като мен колкото и да си обещавате да минавате пода с мокро поне през ден, не го правите, заобиколете се с възможно повече домашни растения, които помагат за пречистването на въздуха, подобряване на качеството му и намаляване на праха вкъщи.

Справете се с мухъла

Ако в жилището ви има мухъл, дори и съвсем малко, незабавно вземете мерки да се отървете от влагата, която го причинява, както и от самия мухъл. Стойте далеч от спорите и ги почиствайте с кърпа на лице, за да не ги вдишате. Ако вече имате някакви нервни нарушения, изобщо не се занимавайте с мухъла, а потърсете някой друг да го направи вместо вас. Дори се преместете, ако положението е много сериозно.

Отървете се от изкуствените килими и мокети

Събират страшно много прах заради статичното електричество, освен това отделят опасни вещества. Килимите от естествени материали са много по-добра алтернатива, но и те задържат много прах, така че ако имате алергии или проблеми с дихателната система помислете дали да не се откажете и от тях. Или поне да ги почиствате и тупате по-често от преди. И понеже все още не съм открила метод, по който да си изтупам килима без да се нагълтам с прах, приемам всякакви предложения и идеи!

Най-лесно е да изберете достатъчно малки килими и пътеки, които могат да се съберат в пералнята, и позволяват пране. Такива са някои вълнени и всички памучни килими.

Проветрявайте често и излизайте навън

Най-важното нещо, което можем да направим е да излизаме колкото е възможно повече навън. Дори и в София въздухът навън (може би някои дни правят изключения) е по-добър вариант от този в непроветрено жилище. Днешната дограма пропуска много по-малко (а на места съм срещала и никакво пропускане) на въздух спрямо старите дървени дограми. Ако не се проветрява редовно и продължително, всички вещества, които се отделят от мебели, стени и вещи вкъщо остават вътре и биват вдишани от обитателите.

Така че проветрявайте колкото може повече и задължително излизайте навън често и прекарвайте колкото можете повече време извън сградите. Много по-добре че е да бъдете навън до дървета или в градинки и паркове, отколкото на оживен булевард, но където и да сте, ще се възползвате и от дневната светлина, която е съществен компонент за правилното функциониране на организма.

Темата за вредните вещества около нас е общо взето безкрайна, но истината е, че дори не е нужно да знаем какви са и как действа всяко едно от тях, за да успяваме да избягваме поне част от действието им. Много добри идеи идват ако наблюдавате навиците и привичките на възрастните хора (макар че голяма част от тях по мои наблюдения живеят в крайно вредна среда), които все още са запазили някои стари навици и начини на правене на нещата така, че да не включват вредните вещества, които са почти повсеместни днес. Ако правите нещо друго или откриете такова, споделете, за да може повече хора да почерпят от опита ви и да го приложат в собствените си навици.

И най-вече: не забравяйте, че и това е процес. Не е нужно да става изведнъж или да обхваща всички сфери от живота ви. Направете това, което ви е възможно, или пък започнете от това, което знаете, че ви влияе най-много, и оставете останалото за следващ момент. Всяка промяна е важна, дори и да е съвсем малка, защото ще има ефект в дългосрочен план.

Photo by Sarah Dorweiler on UnsplashВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *