Как да избираме целите си?

Как да избираме целите си?

Продължавайки разсъжденията си на тема началото на годината, сега се замислих за формулирането на цели. Новата година е подходяща за нови цели, особено за тези, които пропускаме да го направим в края на предишната. Аз вече съм си формулирала няколко, свързани със здравето ми, но в процеса на писане се замислих как избираме целите си и как ги формулираме.

Имаше един много дълъг период, в който не съм формулирала никакви конкретно описани цели и открих едно голямо последствие от липсата им – нито знаеш накъде си тръгнал, нито знаеш кога и дали си стигнал. Така че, смисъл от формулирането на цели определено има! Проблемът е, че този смисъл се губи, ако те не са умно подбрани и съответно лесно можем да загубим мотивацията да работим за постигането им, ако не са ни ясни и не знаем как да подходим към изпълението им. За да не се случва това, предлагам няколко прости, но важни, правила при избора им:

1. Избирайте цели, които пасват на мисията ви

Дефиниране на мисия в живота е това, с което би трябвало да започнето в момента в който се замислите как да проектирате живота, за който си мечтаете. Тя е отправната точка за всичко останало, а в този случай за целите, които си поставяте в дългосрочен и краткосрочен план. Смисълът е да не хвърляте енергия за нещо, което ще ви заведе не там, където искате да бъдете. Защото когато това се случи, не само че няма да сте доволни, а може да се окажете и много нещастни.

2. Избирайте цели, които можете да контролирате

Да си поставите за цел нещо което не зависи от вас, ще доведе единствено до отчаяние ако обстоятелствата не заработят във ваша полза. Освен това вие нямате контрол и не можете да направите нищо по този въпрос, така че и няма смисъл да дефинирате подобна цел. Целта е нещо, към което можете да предприемете ясни конкретни стъпки за постигането ѝ. Всъщност дори и неща, които изглеждат извън контрола ни, могат да бъдат повлияни, но идеята е да не избирате нещо, което ви се струва непостижимо, защото така ще се откажете да предприемете каквото и да е, за да го постигнете.

3. Пропуснете очевидно постижимите цели и си задайте малко по-високи такива

Вече сте напълно наясно, че можете да постигнете лесно постижимите цели, така че защо да губите време, вместо направо да не си зададете някоя по-висока цел? Дори и да не я постигнете, пак ще сте значително по-напред, отколкото ако бяхте избрали една по-лесно постижима. Освен това понякога високата и ниската цел изискват различни подходи, така че може да се окаже, че си спестявате и значително време.

А ако случайно имате някакво мъничко гласче с обсесивно-компулсивни наклонности, което подскача при мисълта да напишете нещо, което няма да успеете да отбележите после с отметка, нека ви кажа, че това гласче ще има редица задачи за отмятане по пътя към тази цел, така че може да сте спокойни. Освен това не знаете със сигурност дали няма да успеете! Ако си направите планирането добре, може да се окаже, че сте постигнали нещо, на което не сте вярвали, че сте способни. Аз лично се опитвам да избирам цели, които ми изглеждат съвсем леко над възмосжностите ми, за да не изпадна в ситуацията да избера нещо невъзможно и да загубя мотивация да работя за него.

4. Бъдете реалисти относно времето

Очевидно няма как да направите един милион лева за пет дни. Или поне има доста малко възможности, но аз не съм фен нито на нелеганите дейсности, нито ми се иска да разчитам само на късмет. Така че няма смисъл да слагате такива нереалистични срокове. Със сигурност имате идея кое колко време ще отнеме приблизително. Ето това им е хубаво на новогодишните идеи например – тогава целите си идват със срокове до края на следващата година. Освен това, ако видите че срокът не е много точен, винаги можете да го промените.

5. Открийте какво трябва да направите, за да постигнете зададените цели

Вместо да се вайкате дали ще успеете, следващата ви задача е да разпределите целите си на малки задачи, които ще ви придвижат към крайната цел. След това развийте всяка от тази малки цели – открийте какви действия са необходими, за да успеете да се придвижите към осъществяването им. Докато приключите, ще имате подробен план от съвсем дребни и лесни изпълними стъпки, които малко по малко ще ви изведат към изпълнението на основните ви цели. При това по пътя ще изпитате удоволствието да се справяте със задачите си и да регистрирате успехи!

Една последна бележка: тези съвети можете да използвате за записването на лични цели, работни цели, екипни цели, цели свързани със здраве, но и такива свързани с духовно развитие и самоусъвършенстване. Или всички едновременно. Зависи изцяло от вас!

Ако статията ви е харесала, вижте също и как се създават полезни навици в Умният начин да създадем нови навици.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *