Женската енергия и хороскопа

Женската енергия и хороскопа

Photo by Amy Treasure on Unsplash

Този блог е изцяло насочен към темата за женското здраве. На психосоматично ниво всички женски проблеми и неразположения се свързват с отричане на себе си и отхвърляне на женското начало, женствеността и женската енергия в нас. Това обаче не е някакво наказание, че не се справяме с нещо или сме направили някаква огромна грешка, а е информация, която можем да използваме, за да променим нещата и да ги насочим в желаната от нас посока, а именно към по-балансиран начин на живот и приемане на себе си. Например, в нашия свят, който е насочен основно към постижения и резултати и външни експресивни проявления на личността, които са все качества на мъжката енергия, действително е много лесно да наблегнем повече именно на тези качества у себе си, за сметка на проявленията на женската енергия. Но знаейки, че вероятно сме позволили силен дисбаланс в собствените си енергии, бихме могли да поработим малко да ги променим точно така, както използваме ендо диетата, за да повлияем благотворно хормоналния дисбаланс в организма си.

Photo by Baim Hanif on Unsplash

Аз съм от ония момичета, които са се смятали малко или много за мъжкарани в пубертета. За нищо на света не слагах пола (макар че нямах никакъв проблем с късите потничета и голия пъп!), с повечето момичета не можех да намеря обща приказка, защото изпадах в лек ужас дали няма да ме попитат каква марка шампоан ползвам или как точно смятам да си лакирам ноктите, справях се с всичко сама разбира се, и имах мнение за всичко и даже и на онази възраст държах да си казвам мнението. Веднъж едно момче ми подаде ръка, за да сляза от една скала и аз се ядосах, че смята, че не мога сама. В същото време изпаднах в шок, когато установих, че софийските момчета казват „копеле“ и на гаджетата си (абсолютно съм сигурна че вече никой не го прави това! иначе досега света съвсем да е пропаднал!). Имах много приятели-момчета, които ми казваха, че ме приемат като „приятел“, защото с мен можело да се говори, в същото време във връзките бях едновременно много стеснителна, и много доминираща в някои отношения. Прибавете към това убеждението, че просто съм си такава, понеже мязам на майка си, и че русата ми сестра е всъщност по-суетната и по-момичешки настроената от двете ни (което не ми изчезна като убеждение дори и когато си беше направила най-мъжката прическа, която можете да си представите) и ще ме разберете защо бях напълно убедена, че тая работа с женствеността май не е точно за мен. Една пълна каша, която все още не успявам да разплета докрай. Но определено вече съм много по-наясно защо и как се е получила и това ми помага много в ежедневието ми.

След време започнах да се убеждавам, че дори и много женствените момичета, които съм смятала за изцяло друг биологичен вид в гимназията, са изпитвали в някакъв момент несигурност в себе си и най-вече в женствената част от себе си. Ето защо днес реших да споделя един много практичен метод, по който можем да разберем малко повече за своята собствена уникална женска същност и как точно се проявява тя. Ценна информация, която може да ни бъде много полезна в ежедневието, основана на астрологията.

За целта ще е необходимо да знаете две неща от наталната си карта – в кой знак се намира Луната и в кой Венера. Това са двете планети, които се свръзват най-тясно с женската енергия и от тяхното разположение можем да научим много.

Ако нямате никакво понятие от астрология, можете да проверите местоположенията на двете планети в собствената си карта на сайта на ralisar.com.  Трябва да въведете дата, час и място на раждане и след това ще получите нужната информация. Имайте предвид, че без час няма да знаете къде се е намирала Луната при раждането ви.

Това, което ще получите е изображение на наталната ви карта, което показва разположението на небесните тела по времето, когато сте дошли на този свят, а по-долу в текст е описано накратко и значението на местоположението на всяка от планетите, който сам по себе си ще ви даде доста информация. Всички знаем за зодиите – това са знаците, в които се намира Слънцето в наталната ни карта. Но не по-малко значение за разбирането ѝ и специално за нас самите имат и останалите планети.

Photo by Stephen Pedersen on Unsplash

Луната

Значението на всяка планета е много комплексно и има множество измерения. Но понеже говорим за женските енергии, тук ще се спра на една част от символиката на Луната (а и аз самата все пак не съм астролог – целта ми е просто да ви дам още една тема за размисъл и насока, в която може да се работи).

Луната е символ на неосъзнатото, подсъзнателното, инстинктивното, неконтрулируемото, емоционалното, с други думи на всичко дълбоко женствено. Не случайно в повечето култури, включително и нашата, Слънцето е от мъжки пол, а Луната от женски. Луната е символ на майчинството. Тя управлява брачните взаимоотношения и по нейното местоположение можем да съдим доколко ни е лесно да се задържим във връзка и лесно ли ни се отдава да създадем семейство. Но също така отговаря и за страховете ни. Тя е свързана и с връзката ни с другите. Тя определя емоционалните и подсъзнателните ни нужди и желания и начина, по който ги показваме и изискваме от другите.

Много важно за хармонията в душата ни, е да се научим да се грижим за себе си и да проявяваме своята същност без да потискаме аспектите на луната (това разбира се, се отнася и за мъжете, но при жените на мен ми изглежда по-очевидно). Добре е да имаме предвид и още една особеност за луната – нейните различни фази показват 4 различни типа енергии, отговарящи на 5-те гръцки богини Артемида (независимата; Новолуние), Деметра (майката; нарастваща Луна), Хера (господарката/съпругата; Пълнолуние), Хеката (вещата; изчезващата Луна) и Персефона (дъщерята; намаляващата Луна). Фазата, на която сте родени, ще покаже коя точно енергия е по-силно застъпена при вас.

Откривайки в кой знак се намира Луната и в коя фаза е във вашата натална карта, ще можете да си отговорите на въпроси като:

  • как изразявате емоциите си
  • какви са инстинктивните ви нужди
  • начинът по който се грижите за себе си и другите
  • от какъв тип грижа имате нужда
  • какво ви кара да се чувствате сигурни

Всички тези неща са аспекти на женската част от личността ни и ако по някакъв начин не отговарят на нормата в социума и културата ни, могат да доведат до вътрешни борби и подтискане на важни аспекти от собствената ни личност. Въоръжени с познание за тях обаче, бихме могли да се отървем от предрасъдъци по отношение на това какво е женствено или какво трябва или не трябва да се направи, да се свръжем със собствените си потребности и същност и да започнем да живеем в хармония със себе си.

Photo by photo-nic.co.uk nic on Unsplash

Венера

Венера отговаря за романтичните връзки, за цялата интимна и чувствена сфера от нашите взаимоотношения. Любовта, флирта, прелъстяването, привличането, симпатията, хармонията, нежността, удоволствието са част от аспектите, управлявани от Венера. Тя обуславя качеството на отношенията ни с другите, начинът по който изразяваме обичта и любовта си, но и артистичните си импулси. Тя определя какво харесваме и какво не и критериите, по които го правим. Отговаря на архетипа на Любовницата (Музата).

 

Всяка от двете планети се намира в определен знак:

 

Водни знаци – Рак, Скорпион, Риби

Земни знаци – Телец, Дева, Козирог

Въздушни знаци – Везни, Водолей, Близнаци

Огнени знаци – Овен, Лъв, Стрелец

 

Фазата на луната се определя по местоположението на знака на луната в домовете от картата (това са секторите, номерирани с номера от 1 до 12 по вътрешния кръг от диаграмата). Ако Луната е в домовете 1-6 – тя е нарастваща. В домове 7-12 е намаляваща. Ако съвпада със Слънцето е новолуние, а ако е срещу него е в Пълнолуние. Изчезващата Луна (Хеката) е три дни преди Новолуние или 45 градуса, тоест знак и половина преди Слънцето.

Photo by Seb on Unsplash

Въздушните и огнените стихии са свързани с мъжка енергия, докато земните и водните с женска. Това показва начина, по който се прояват качествата на двете планети:

Водни знаци:

Най-женствените енергии са във водните знаци. Жените с планети в тези знаци, проявават женствеността си с нежност, те са много момичешки настроени, търсещи закрила, партньор, който да се грижи за тях. Те търсят романтика, ласки и поезия. Всеки опит за излизане от меката женственост и любов, която е характерна за тях, изцежда енергията им.

Земни знаци:

Ако някоя от планетите е в земен знак, женствеността се проявява чрез загриженост и поемане на отговорност. Олицетворява майчинското, строгите грижи, най-доброто за всички. Жените с планети в тези знаци най-лесно проявяват женската си енергия чрез работата. Излъчват стабилност и осъзнаване за собствените сили. Материалните проявления като лукс, подаръци, красота и удобство за тях са важни.

Въздушни знаци:

При тях женската енергия се изразява най-вече по интелектуален път. Жена с планети във въздушни знаци има нужда от свободата да мисли сама за себе си и да изразява мислите си. Всички емоции и най-вече любовта минава през главата. Дори удоволствието от секса не може да се получи ако няма интелектуална връзка с партньора. Не са изискващи в отношенията си, но понеже интелектуализират всичко, е много важно да се научат да насочват мислите си в положителна посока.

Огнени знаци:

Проявяват женската си енергия чрез топлина и страст, горещо, сексуално и енергично. Те са открито сексуални и енергични, център на вниманието. Силни и водещи, проявяват характер и умеят да се забавляват. Не трябва да се замислят твърде дълбоко върху нещата и особено не е добре за тях да се раздвояват и да мислят над повече от една задача, за да не се изцеждат емоционално.

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Ако имате планети в женски знаци, тогава изразяването и връзката ви с женственото у вас вероятно не е трудно и доста по-лесно се вписвате в стереотипите за женственост, които се следват в нашата култура. Възможно е обаче да изпаднете в крайности като например ако имате две планети в земни знаци може да изпаднете в работохолизъм, което води до изцеждане на енергията ви. Ако имате планети в мъжки и женски знак, е напълно възможно да изпитвате противоположни усещания и виждания за някои аспекти от връзките си или за ролята на жените. Знанието за тях обаче ще ви даде възможност да ги погледнете отстрани и да прецените какво ви пасва най-добре в дадена ситуация. Ако и двете планети са в мъжки знаци (огнени или въздушни), тогава вероятно ви е трудно да се впишете в стереотипите за женственост, но колкото повече се опитвате да ги следвате, толкова повече ще изневерявате на себе си.

При мен например Венера се намира в Дева (земен, женски знак) и аз съм много грижовна във връзките си и дори изразявам любовта и привързаността си към хората около мен с грижа, която вероятно понякога се случва и твърде пресилена, понеже не позволява съмнение дали това което правя е най-доброто или не. В същото време Луната при мен е във Везни (въздушен, мъжки знак) и всички емоции, включително влюбването минават през едно постоянно анализиране и осмисляне. При мен една връзка е приключила в момента, в който осъзная, че нямам нищо общо на интелектуално ниво с човека срещу мен. Всъщност дори начина, по който изразявам емоциите си е по-скоро описателен и анализиращ, а едно от основните неща, на които държа е абсолютната свобода да изказвам мнението си (нещо, с което съм имала големи проблеми докато растях – от децата не се очаква да имат мнение за всичко). Една от основните ми нужди, за които не съм си давала сметка много дълго време, е нуждата от коментиране и изговаряне на проблемите, когато съм натоварена емоционално. Това винаги ми е пречело във връзките, първо защото не го разбирах, и после защото при нас е прието мъжете да не говорят за емоции. Сега вече съм в състояние да обясня, че в такива моменти имам нужда да бъда изслушана, а самият отговор не е задължителен. Едно от противоречията, с които се опитвам да балансирам, е желанието ми да не доминирам в любовта от една страна (обусловено от женската енергия на земния знак) с нуждата да изразявам себе си (обусловено от интелектуралната енергия на мъжкия знак), което често се възприема като доминиращо поведение. Освен това при мен Луната е намаляваща (отговаря на архетипа на Персефона и откриването на женската ми енергия е някак насилствено и принудително и след тежка раздяла.

Предполагам вече сте намерили обяснения на някои черти от характера си. Ако ви интересуват повече подробности, в следваща статия можем да разгледаме всеки конкретен знак поотделно и какви са неговите характеристики. Или да обърнем повече внимание на богините. Пишете ми в коментарите какво ще ви е по-интересно! Пишете ми и ако имате нужда от помощ при опреляне местоположението на планетите. Можете да проследите и дискусията във фейсук групата.

Пожелавам да сте точно толкова женствени, и по такъв начин, колкото имате нужда, за да се чувствате перфектно в кожата си!

П.п.: Ако случайно забележите много дева в хороскопа си, което е доста възможно ако имате здравословни проблеми, имайте предвид, че това е едно напомняне да поработите малко над мислите си (аз съм много добър пример). Девата води до склонност към зацикляне в негативното, постоянно притеснение че нещо не е перфектно, не е както трябва и съответно си причинява много стрес. Хубавото е, че с някои прости техники (но пък следвани малко по-дългичко), тази склонност може не само да бъде преодоляна, но и да се превърне в предимство, в силна част от характера ни.  Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *