ЛХБ ден 2: Ричард Баруел – Как изтощената нервна система води до хронична болка

ЛХБ ден 2: Ричард Баруел – Как изтощената нервна система води до хронична болка

Ричард Баруел е хиропрактик с над 30-годишен опит. Хиропрактиката е професия, която се занимава със заболяванията на мускулно-скелетната и нервната система и влиянието им на общото здраве на организма и е основана в САЩ в самия край на XIX век. У нас също има практикуващи. Той говори през втория ден на конференцията „Лечение на хронична болка“, и следващият текст е свободен превод по записките ми от неговото интервю. 

 

Проблемът с традиционния подход да даваме лекарство за спиране на болката, е че лекарствата спират съзнателното възприемане на болката, но не и подсъзнателното.

Хиропрактическото наместване променя директно мозъчната функция чак до кортекса. Това са вписаните в мозъка модели, които развиваме като индивиди чрез нашите преживявания. Преди мислехме, че са непроменими. Открихме, че това не са непроменими модели и можем да ги коригираме. Това, което ние можем да предложим чрез хиропрактиката, е нещо много повече от просто оправяне на болките в гърба или шията. Исках да открия какво причява болката на ниво мозък и точно това ни отведе на ново ниво в практиката.

Мозъкът работи на различни честоти

Мозъкът работи на различни честоти. Ако сте будни и бдителни, работи в бета честота. И това е отбранителна честота, при нея няма изцеление, всичко е насочено към отбрана. По-ниско са алфа честотите – хората, които медитират и достигат до алфа диапазона от честоти. Изцелението започва в алфа. Това е често срещана честота на релаксация. Тя ни извежда от режима на отбрана и мозъкът започва да работи в спокойно състояние. След това се прехвърля в тета регистъра, което е лек сън и след това в делта, дълбокия сън. При него изцелението е най-сериозно, точно затова лекарите понякога поставят хора в изкуствена кома – за да позволят на организма им да се излекува.

Всякакъв вид стрес ни вкарва в защитен режим. И болката живее в бета. Единственият начин, по който тялото ви може да ви каже, че има проблем, е да създаде знак или симптом и болката е такъв знак или симптом. Така че, ако сте постоянно в бета, ще изпитвате и хронична болка през цялото време. Трябва да извадим мозъка от тази честота и да го прехвърлим в някоя от по-ниските. Именно това прави и невро-фийдбек-а през последните 60-70 години и напоследък има много изследвания по този въпрос.

 

Възбудата на мозъка

Мозъкът може да е свръхвъзбуден и да е в механизъм на защита. Или недостъчно възбуден заради твърде много нанесени вреди, дотам, че да не може да реагира нормално. Има и още едно нестабилно състояния, кагото като при биполярно разстройство мозъкът се мята между свръхвъзбуденост и недостатъчна възбуденост  на дневна, почасова или месечна база. Такива хора се приспособяват ужасно трудно. А на дъното на това състояние стои изтощена нервна система, и тогава се появяват всички тези разстройства на автоимунната система, които сега се разрастват в световен мащаб.

Това се дължи на стреса и системите в организма ни не могат да се справят с него. Имунната система е настроена на вълна „Уморена съм, не мога да се справя с това“ , разтройва се и всичко се превръща във враг. Така е при фибромиалгията, ракът, амиотрфичната латерална склероза (АЛС, болест на Лу Геринг) и всяко друго нарушение на автоимунната система всъщност представляват изтощение на нервната система.

В този момент минава линейка и Ричард Баруел прекъсва разказа си и обяснява, че точно такива звуци влияят на нервите, а също и интернет и новините, които винаги са лоши и са навсякъде. Обяснява и как децата също се влияят много от тези неща и се пита какво ли ще бъде тяхното здраве, предвид, че имат много по-стресиращо детство от нас и средата им ги изправя пред толкова много предизвикателства толкова рано. След това добавя, че най-лошото ниво на стрес е посттравматичният стрес. Можем да го видим в действие – това е неврологична повреда, при която мозъкът е буквално претоварен. (Смятам след края на тази серия да пиша и по този въпрос, така че ако ви интересува нещо конкретно, пишете ми!). 

Терапиите

Няма значение каква терапия използвате, ако можете да измерите мозъка по време на тази терапия и можете да видите дали мозъкът се променя и дали се адаптира към него. Но все пак каквото и лекарство да вземете, то ще внесе още повече стрес в организма със страничните си ефекти.

Канабисът например е чудесно лекарство, защото вкарва мозъка в алфа и тета вълни, където се случва лечението.  Затова е по-добро лекарство от тези, които имат толкова много странични ефекти. Но не можете да заблудите подсъзнанието си. Само защото вземате хапче, което ви накара да се чувствате по-добре, защото вече не обръщате внимание, защото сте изключили мозъка си, това не е начинът да се лекувате. Има много други подходи, които можете да предприемете, вместо да вземате изкуствени лекарства.

Хората не осъзнават това, но очите са всъщност мозъчна тъкан. Ако светвате с определена честотата на премигвания срещу ретината, мозъкът също преминава на тази честота. Има и други терапии, като биофийдбек, терапия със светлина, с вибрации, с музика, различни музики за различните уши според двете полусфери на мозъка, за да се балансират двете полукълба, които могат да помогнат.

Над 90% от сканиранията на мозъци, които правим в световен мащаб, са на хора в защитен механизъм, прекалено много бета и недостатъчно тета. Тета е лекия сън, който е много важен, много честно не се спи достатъчно. Циркадните ритми са изчезнали и се случват много други неща. По време на сън би трябвало да преминете от делта до тета 6 до 7 пъти на нощ. Това вече не се случва. Недостигът на витамин D вече е повсеместен именно защото витамин D се абсорбира по време на тези преходи и можете да взимате целия витамин D, който искате като добавка, но той няма да направи нищо за вас, докато не подобрите мозъчната функция и съня си.

Основната ни цел сега е да върнем мозъка обратно в равновесие и баланс.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *