ЛХБ ден 2: Даниъл Еймън – Хроничната болка и мозъкът

ЛХБ ден 2: Даниъл Еймън – Хроничната болка и мозъкът

Статията е част от отразяването на конференцията „Лечение на хронична болка“, която слушах в средата на месеца. 

Д-р Даниъл Еймън е невролог и автор на книгата „Промени своя мозък, промени живота си“. Говори на втория ден на конференцията основно за това как мозъкът възприема болката:

Процесорът на болка

Мозъкът е централният процесор, който обработва болката. В него има няколко области, които чувстват болка: Първата е  таламусът, който приема информация в дълбокия мозък. В тази част на мозъка се намира и insular cortex (островен кортекс) – когато се активира чувстваме болка. Има и трета област на мозъка, middle cingulate gyrus (буквално: средна циркулационна гънка; не успях да го открия на български, а анатомиите в книжарницата са на английски или руски, ще се радвам на помощ от някой с медицинско образование) – когато тя се активира, хората изобщо не могат да спрат да мислят за болката си.

Има и една много интересна част от мозъка, наречена cingulate gyrus (циркулационна гънка). Тя се намира в средата на мозъка и е свързана с усещането на тялото и също и с чувството на болка. Когато и тя се активира, често поради ниски нива на серотонин, хората не могат да спрат да мислят за болката. Идеята за болката преминава отново и отново в главата им, без никакъв шанс да се забрави за нея. Съответно чрез повишаване нивата на серотонин в тялото (и мозъка) можете да успокоите тази част от мозъка.

Болката

Много хора не разбират, че хроничната болка е значима причина за суицидно поведение. Но има и множество други аспекти на болката.

Когато се чувствате стресирани, тревожни и нервни, мускулите, които обграждат нервните пътища, се свиват и съответно болката става по-силна. Това са волеви модели, които си създаваме. Когато поставите някого в хипнотичен транс, мускулите му започват да се отпуснат, което веднага успокоява болката. Затова научаването как да управлявате ума си е невероятно важно за да се научите и как да управлявате болката.

Виждали сме стотици пациенти с фибромиалгия (заболяване, при което се изпитват мускулни и ставни болки из цялото тяло). Проверихме мозъците им. Това, което често виждаме, е че емоционалната част от мозъка им работи твърде много. Когато я успокоим, те се чувстват много по-добре. Какво активизира емоционалния мозък? Много често травма от миналото. Емоционални травми често още от ранното детство, които променят мозъка и ви правят много по-уязвими към болкови синдроми, тревожност и депресия.

Така че за хората, които изпитват хронична болка, смятам, че е от решаващо значение да се грижат за мозъка си. В крайна сметка именно мозъкът ви е органът, който изпитва болката.

Депресия и болка

Хроничната болка, точно както депресията, не е едно единствено нещо. Тя може да бъде цял куп различни неща. Така че, на първо място, опознайте мозъка си. След това смятам, че е от решаващо значение да си осигурите правилната диета, да получавате правилната храна. Наблюденията ни показват, че някои храни засилват болката – пшеницата може да го направи, млечните продукти, царевицата, соята. За някои хора шоколадът и алхохолът могат да го направят. Така че поставяме хората на елиминираща диета, за да премахнем тези неща и да след това ги добавяме отново едно по едно (с цел да се открие причинителят).

Другото важно нещо е да научите как да управлявате стреса. Това става чрез хипноза, биофийдбек, медитация. Депресията и стресът влияят на болката, но хроничната болка много често ще доведе до депресия дори преди това да не е имало такава. Има тясна мозъчна връзка между болката и депресията. И между настроенията и хроничната болка.

Много хора, които изпитват хронична болка, се изолират. А това прави болката още по-лоша. Всъщност прави депресията по-лоша, която от своя страна засилва болката. Когато сте изолирани, се свива част от мозъка, наречена хипокампус, която е свързана с настроението и паметта. (Съвсем не е случайно, че в традиционните култури за най-голямо наказание се смята прогонването). Името хипокампус идва от гръцката дума за морско конче, защото има подобна форма. Имате всички тези морски кончета в мозъка си и поведението ви или ги отглежда и ги подсилва, или ги свива и прави по-вероятно да умрат. Тоест да се грижите за вашите морски кончета е много важно, за да имате здрав ум, здрав мозък и да управлявате болката си.

Ролята на червата

Понякога ранна детска травма може да наруши здравето на червата и бактериите в тях, което в резултат може да лиши тялото от серотонин и да доведе до по-голяма вероятност да имате проблеми с хронична болка. Често оправянето на червата е критично за поправянето на мозъка и болката.

Историята е наистина важна. Има значения дали има много стрес, или дали сте били на постоянни антибиотици за ушни инфекции като дете, които може би идват от млечни алергия.

След като изясним историята, правим скенер, проучване, наречено мозъчно-спектрално визуализиране (СПЕКТ), и разглеждаме оросяването и активността на мозъка. Искаме да знаем за мозъка на пациента, за да можем да насочим лечението не към болката, а към това, което действително се случва в главата им. И тогава следваме правилото да не навредим, да използваме най-малко токсичните и най-ефективните лечения. Така че прилагаме неща като пробиотици, рибено масло, хипноза, упражнения за отпускане на мускулите, за да се намали болката, опитваме да използваме всичко, което можем, въз основа на информацията от изображенията, за да помогнем на нашите пациенти.

Опиатите

Има много интересни проучвания за лекарствата опиати. Опиатите наистина помагат, точно затова са пристрастяващи. Но има една изследователска група, която всъщност изучава цялосното им въздействие. Това, което откриха, беше наистина невероятно – мозъкът буквално се нуждае от опиатите, за да се чувства нормално. Така че в действителност излиза, че опиатите активират пътищата на болката в дългосрочен план. И както много от лекарствата, които предписваме, те имат това неприлично качество – след като ги започнете, става наистина трудно да се измъкнете от тях.

Ето защо мисля за опиатите наистина като последна мярка. Понякога някой има рак, някой е загубил крак, имал е злополука и има хронична болка и ако не им дадете опиати, те ще се самоубият, така че трябва да го направите. Но има толкова много други неща, които могат да се опитат, преди да се стигне до опиати. Дори и за хора, които имат сериозни болки като играчите от НФЛ, при които видях, че правенето на други неща помага болката да се намали, за да не се стигне до дългосрочен прием на опиати. (Става дума за играчите от Националната футболна лига – американски футбол, в който има множество сблъсъци и мозъчни травми. Д-р Еймън провежда специализирано изследване на мозъчните травми на играчите и помага на много от пострадалите, а изследването му помага лигата в крайна сметка да признае официално опасността от такива травми при игра на американски футбол).

Възпалението

Думата възпаление (на англ. inflammation) идва от латинската дума със значение „да задействаш огън“. Когато имате високо възпаление в тялото си, това е като да имате малък пожар, който унищожава органите ви и активизира пътищата на болката. В клиники „Еймън“ направихме изследване на на 50 пациенти. Определихме техния индекс на омега 3, който е отчасти показателен и за възпалението. 95% от хората, които не приемат рибено масло имат много ниски нива на  омега 3, което е лесно да се промени, ако просто ядете повече риба или взимате рибено масло.

Аз бях леко ужасен, когато видях съотношението на омега 3 и омега 6. Омега 3 е с противовъзпалително действие, а омега 6 – с про-възпалително. И с нашите диети за бързо хранене, ние практически се разхождаме с наистина сериозно възпаление. Можете да измерите това с индекса на омега 3 или с тест на c-реактивен протеин. Едно от нещата, които увеличават възпалението в тялото ни, е наднорменото тегло. Реално мазнините в тялото ви не са безопасни, те съхраняват токсини и увеличават възпалението в тялото ви.

Аз съм психиатър. Защо един психиатър го интересува колко тежат хората? Защото мазнините в тялото ви не са безвредни. Възпалението е свързано с болка, свързано е с депресията и с дименцията. Така че овладяването на възпалението е наистина важно. И всъщност, плодовият сок увеличава възпалението. И увеличава дименцията. Но ако ядете 8 порции на ден плодове и зеленчуци, това има линеен положителен ефект върху настроението ви. Така че колкото повече плодове и зеленчуци ядете, до 8 порции на ден, толкова по-щастливи ще сте, защото това намалява възпалението. Но яжте оранжевото, не го пийте. Плодът е полезен, но сокът не чак толкова.

Захарта

Захарта е дяволът за хронична болка, защото увеличава възпалението. Тя има краткосрочна полза, тъй като увеличава инсулиновия отговор, който изтласква серотонин към мозъка. Така че има краткосрочна полза, но след това я жадувате и искате да получите повече. Захарта в действителност е по-пристрастяваща от кокаина според проучвания с плъхове. Няма да умрете без захар, обещавам, че отнема само 8 дни, за да се отървете напълно от апетита за сладко. Вкусовите пъпки започват да се променят след 8 дни. Колкото по-малко захар (това не включва фруктозата в цял плод) присъства в живота ти, толкова по-дълго и по-щастливо ще живеете.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *