Endo me става на една година

Endo me става на една година

Току що си дадох сметка, че днес практически имам рожден ден за празнуване – преди една година публикувах първата статия в този блог – Позитивност и удоволствие от живота.  Радвам се, че съм започнала с нещо позитивно, макар тогава да не бях в добър период – все още страдах сериозно от някои от последствията от операцията, която ми правиха през март 2017. Освен това имах проблеми в отношенията си с човека, с който живеех по това време. И се борех с нови пристъпи на депресия, паника и клаустофобия.

Когато предната седмица се видях с вече бившия си приятел по друг въпрос, и му благодарих за окуражаването, той помисли, че се шегувам. Действително, всичко, което направи тогава, беше да каже „Да, това сигурно ще е полезно“, когато му споделих, че си мисля да започна сайт, в който да пиша за здравето и проблемите с ендометриозата. Но истината е, че ако не беше казал тези думи, вероятно нямаше да направя нищо. Въпреки, че аз самата бях убедена в ползата от такъв сайт. Намирах се в такъв момент, че наистина имах нужда от поне малко външна подкрепа, за да се захвана с каквото и да е. И нямаше как да не благодаря на този човек предната седмица, защото това действително е най-окуражаващото нещо, което направи за мен и то действително се превърна в нещо много голямо. Което само показва, че понякога и най-малките жестове могат да имат сериозен ефект.

И ако първият ми пост не беше прочетен от абсолютно никой (освен мен!), една година по-късно читателите са средно 150 седмично, имаме нова фейсбук група, в която опитът, експериментирането, трупането и споделянето на информация е от съществено значение и помага ежедневно на много жени, имах цели две много трудоемки, но струващи си усилията кампании – Ендо истории и 7 дни здравословни рецепти, а заедно с жените, с които работим за фондацията, успяхме да организираме и първото си събитие на живо на Благовещение.

Най-ценно за мен беше когато цели 10 жени се престрашиха и разказаха историите си на тези страници. И помогнаха на много други като тях да не се чувстват сами. Благодарна съм и за всички положителни, способни, уверени и борбени жени, с които успях да се запозная благодарение на този сайт и на цялата дейност, свързана с говоренето и писането за женското здраве. Както и за всичката информация, която не само аз споделям, но и която научавам от други, и която ми помогна неимоверно много да подобря състоянието си и да гледам напред с много по-розови очила.

А най-интересното е, че все повече мъже споделят, че четат статиите ми и научават нещо полезно. Първоначално нямах намерение да пиша за тях. Но впоследствие установих, че макар и да не ходят при гинеколози (обикновено), здравето е еднакво важно и за мъжете и за жените и едните и другите правим много неща, които не са полезни и ни вредят. А с дружни усилия можем да постигнем много повече отколкото поотделно.

Предстои много. Списъкът с неща, които искам да направя, и по които и в момента работя сама и с други, е обширен и вероятно ще отнеме месеци и дори години да постигнем всичко. Но съм уверена, че вървим в правилната посока. И се надявам в бъдеще да не се налага да помагам с информация на хора, които вече са болни, а все повече да предоставям информация как се запазва здравето за тези, които са здрави и имат намерение и да останат здрави. Защото тялото е ценно и здравето си струва да бъде запазено.

Пожелавам ви едно прекрасно лято, изпълнено с много усмивки и много здраве, щастие и любов!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *