ENDO MARCH 2018 – месец на ендометриозата

ENDO MARCH 2018 – месец на ендометриозата

Здравейте и честита баба Марта! Днес бих искала малко да ви отклоня от българските традициите и да ви спомена за една съвсем нова, само 4-годишна инициатива, която се опитва да се превърне в международна традиция – Ендо Март.

Ендо Март е официалното наименование на международно призната инициатива в подкрепа осведоменост за ендометриоза. Започната е през 2014 г. от иранско семейство гинеколози, които в момента управляват специализиран Център за ендометриоза, фиброза и безплодие в Пало Алто, Калифорния. И тази година, на 24 март в множество градове по света ще се проведат походи с цел по-голяма осведоменост за това толкова разпространено заболяване.

Ендо Март

March на английски означава и „поход“ и „месец март“, така че наименованието е много удобно и лесно за запомняне.

 

Ако през март се натъкнете на жени със жълти тениски, или носещи жълти панделки, знайте, че това е за да имат повод да разкажат за тази толкова разпространена и толкова непозната ендометриоза. В България все още не сме организирали такъв поход, но смятаме март за чудесен повод да разпространим колкото можем повече информация по темата. И между другото, ако имате време и желание да организирате такъв поход, все още има време. А ние със сигурност ще се включим!

Споделяне

Междувременно аз наблягам на това, което умея – писане и споделяне.  Ето защо се обърнах към познатите ми жени, които имат ендометриоза, с молба да споделят техните истории. Това са лични и често много трудни преживявания, но всяка от тях, точно както и аз, вярва, че може да помогне чрез собствената си история на някоя жена, която тепърва се сблъсква с това. През целия март ще публикувам техните премеждия и преживявания, свръзани с ендометриоза.

Това са истински истории на българки, които живеят с това състояние постоянно и се сблъскат с последиците от него. Може би сте една от тях. Искаме да знаете, че не сте единствена и има много други, които напълно ви разбират, и знаят през какво минавате!

Освен това ще се опитам да намеря място и време и за няколко фотопроекти по темата, както и колкото може повече информация за болестта.

Ако имате познати, които тепърва се сблъскват с това заболяване, ако вие имате такова, ако ви е трудно да разкажете на близките си през какво минавате, ако сте получили диагноза, а не знаете какво значи, надявам се да намерите поне един материал, който ще ви помогне да отговорите на въпросите си или да помогне на хората около вас да разберат през какво минавате.

Списъкът с истории можете да следите тук – Ендо истории през ендо март.

Каня ви да се запишете за имейл известията. Така ще получите всички статии в пощата си веднага, щом излязат. Или да ме последвате във фейсбук, където ще публикувам връзки към тях своевременно.

 


 

 

Междувременно можете да се включите във фотопредизвикателството по този повод, тук ще видите всички теми. Аз го започнах във фейсбук страницата.

А ето и българските хаштагове, които използваме във фейсбук:

#ендоснимки2018 (еквивалент на английския таг #theendophotochallenge2018)

#ендомарт2018

‪#ендометриоза

‪#‎моятаендоистория‬

#ендоистории (това са публикуваните в блога истории)

#1от10 (еквивалент на английския #1in10)

Включете се и вие!

Съвсем скоро ще обявя още една инциатива, която подготвям. Освен това месеца ще завърши с нещо съвсем ново и интересно, така че не забравяйте да следите известията!

Пожелавам ви един прекрасен, усмихнат и изпълнен с ентусиазъм месец март!

П.п.: И да допълня колко много ще помогнете да разпространим информация, ако споделяте статиите и историите, които ви харесат с близките и приятелите си! Благодаря за тази помощ още от сега!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *