Специфични чувствителни точки, които задействат болка в тазовата област

Специфични чувствителни точки, които задействат болка в тазовата област

Онзи ден успях да гледам един от онлайн семинарите на Иса Херера и освен че говори за това колко е важно дишането (нали!, макар че тя говори за друг вид дишане, ще пиша и за него скоро), споменава и trigger points on scars or scar tissue, които си превеждам грубо като чувствителни точки в белезите или срастванията, които задействат болка. Според нея всеки белег, независимо от какъв вид операция, може да има такива точки, които да водят до дърпане, изтръпване или дори силна болка. Също така могат да доведат до болки при сексуален акт, вагинизъм, напрежение в цялата тазова област, проблеми с пикочния мехур и ред други. Жените с ендометриоза сме на предна линия заради операциите и срастванията, които имаме.

Всеки разрез може да доведе до специфичен проблем. Хоризонталните разрези от секцио например могат да повлияят точно на пикочния мехур, заради мястото и точките, които засягат. Операциите в тази област, на яйчниците или матката например, създават същата опасност, и аз определено се убедих в това след моята лапароскопия. Но отворената ми операция с вертикален разрез не създаде такъв проблем. С белега от нея обаче имах проблемни точки, с които се бях примирила, докато всичкото дърпане и стискане от белега и проблемите с нерва след лапарото изчезнаха след акупунктурата, която правих.

Предлагам ви да опитате и вие съветите на Иса Херера. Изследвайте белезите си. Добре е да са минали поне 6 седмици след операцията, за да е сигурно, че вече всичко е зараснало. Натискайте с пръсти леко по самия белег и около него и проверявайте какво усещате. Ако усетите болка, опитайте да пристиснете за по-дълго. Би трябвало да намалее след 30-тина секудни. Ако обаче е силна, по-добре спрете. Идеята е всичко да се прави внимателно и както го усещате без никакво насилие над тялото. Ако откриете такива точки, запомнете добре къде се намират. След това можете да правите леки масажи с въртеливи движения върху тях, колкото позволява болката. Може и само да ги притискате леко (това е принцип, които се използва в много мануални терапии), а може да използвате и компреси с рициново масло, което прониква надълбоко. Всяко от тези неща ако се прави продължително време ще доведе до облекчаване на болката и другите симптоми, свързани с конкретната точка.

Тук искам да вмъкна нещо важно: Мъжете с коремни операции също могат да имат подобни проблеми, а те са още по-малко склонни от нас да им обърнат внимание. Така че можете да помогнете и на близките си, ако изпитват някакви дърпания или необясними болки и други симптоми, да открият облекчение. 

Подобни чувствителни точки не са запазени само за белезите от рязане. Всичко в тялото е свързано и е съвсем нормално едно нещо някъде горе да дърпа нещо друго някъде по-надолу (Херера ги обяснява по-конкретно, но все още не съм се решила да изуча анатомия!). Могат да се появят в следствие лоша стойка, претоварване или изкривяване на гръбнака. Също и при разместване на таза, което се случва често при носене на тежки чанти на едно рамо, или след бременост и раждане. Или от носене на малко дете основно в едната ръка, което също е значително натоварване на едната страна и води до изместване в скелета, за да поеме това натоварване. Всички тези неща са доста често срещани в зряла възраст.

Разместванията на гръбнака и таза на мен ми звучаха доста страшно, но всъщност са нещо доста често срещано и в болшинството от случаите не особено проблемно (но само в краткосрочен план – ако се оставят с години нетретирани неминуемо водят до някакви проблеми, които са свързани с болка).  В някои случаи обаче разместването на костите може да се отрази на положението на мускули и нерви – да ги опъне например, да държи мускулите в напрежение и да ги кара да са свити (или обтегнати) постоянно. И от там да доведе и до свръхчувствителни нерви. И много болка разбира се или сбъркана работа на някой от органите в таза.

Сколиоза, счупвания на краката, дори изкълчвания на глезени могат да доведат до подобни резултати. Каквито и да е проблеми с костите. Проблеми със ставите, особено с тазобедрената. Дори неравномерно натоварване на лява и дясна страна по време на тренировки (и неправилно изпълнение на някои движения) могат да направят проблеми, така че е хубаво да адресите и тези неща, като основа и причинител на проблеми.

Иса Херера показа два начина да се открият тези проблемни точки. Единията описах по-горе. Другият е свързан с мускула, който на английски наричат six-pack muscle (ще му открия името и на български, но мисля, че с буквалния превод ще го разберете – мускула на коремните плочки). Намира се от двете страни на пъпа и тръгва от ребрата надолу. В този случай минете с пръсти по цялата дължина на тези мускули, започвайки под ребрата (не натискайте силно в точката между тях). Отново проверявайте за чувствителни точки, твърди неща, придърпвания. Ако напипате нещо, стегнете мускулите на корема, докато пръстите са върху точката. Ако стане по-неприятно и по-болезнено, със сигурност сте уцелили такава точка. Аз си открих две точно една срещу друга и все още не знам дали създават проблем другаде, но смятам да проуча въпроса.

Всъщност най-важното от този семинар беше напомнянето, че всичко в тялото е свързано, и особено мускулите са навсякъде, но докато за повечето си даваме сметка, защото ги тренираме постоянно, тези в таза почти не усещаме и обикновено забравяме дори че съществуват. А от тяхното състояние (и те имат нужда от упражнения, разтягания и заякване, както и останалите мускули) зависи цялостното състояние на тазовата област. Тези чувствителни точки са само някои от начините да повлияем на състоянието на мускулите си в тази област.

Photo by Joyce McCown on UnsplashВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *