Библиотека: Woman Code – Alisa Vitti (Женски код)

Библиотека: Woman Code – Alisa Vitti (Женски код)

Photo by Jacob Stone on Unsplash

Статията е част от серията Библиотека.

Още книги за женското здраве тук.

През лятото във фейсбук групата, която поддържаме, имаше дискусия отноно това колко малко информация получаваме като момичета какво е нормално по отношение на менструалния цикъл. Повечето от нас са ни учили, че болките са нормални и разбира се в група от жени с ендометриоза точно това е много чувствителен въпрос. Покрай тази дискусия си обещах (а и на момичетата в групата) да напиша една статия за това какво представлява нормалния меструален цикъл. Ако ние не сме получили тази информация като деца, нямаме никакво извинение да не я споделим сега. Идеята звучеше супер, докато не започнах черновата и си дадох сметка, че ми е по-лесно да напиша какво не е нормално, отколкото какво е. Трябваше ми по-сериозно проучване от собствения ми опит и малкото, което съм чувала по време на прегледи.

И вероятно точно заради това попаднах на цели две книги, които са по темата – Woman Code и Period Repair Manual. И двете открих по препоръка, което не е толкова често явление при мен. За втората можете да прочете в другото ревю.

Първата открих по нестандартен начин – Teal Swan я препоръча в едно видео за женските енергии и блокажи. Дори не разбрах, че е медицински насочена, докато не започнах да я чета и след това не разгледах и сайта, който се оказа, че бях посещавала.

Насоченост

Алиса Вити е нутриционист, хормонален експерт и здравен коуч, фокусиран върху ендокринната система. Занимава се с една от „най-сложните“ за разбиране теми, а именно женската хормонална система и менструалния цикъл. От собствен опит знае колко важна роля играе храната и как хормоните управляват абсолютно всеки процес в тялото.

Ако трябва да съм честна, съвсем в началото книгата ми се видя скучна и дори безсмислена. Има не малко излишни неща като подробно описание на метода FLO, което си звучеше като твърде много реклама и твърде малко полезна информация. Има и една досадна рубрика One-on-One with Alisa, която ме караше да се чувствам все едно чета учебник. Но и тя има смисъл, защото напомня малко коучинг техниките, които те провокират да откриеш нещата за себе си.

А след това започнаха и полезните неща.

Хормоналните системи

Книгата започва с описание на хормонални системи в тялото (или наречени тук „Женски код зони“) и тяхното действие. Това са групата кръвна захар (панкреас и черен дроб); стрес група – оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези; метаболитна група – щитовидна и паращитовидна жлеза; елиминационната група – черен дроб, дебело черво, лимфна система и кожа; репродуктивна група – оста хипоталамус-хипофиза-яйчници.

Протоколът Женски код

Протокол е конкретен метод, разработен, за да подпомогне решаването на даден проблем. Протоколът на Алиса Вити започва с откриването на връзката на проблеми като ниско либидо или проблем в менструацията с ендокринната система. След това започва конкретни стъпки за решаване на тези проблеми, които са:

Стабилизиране на кръвната захар

Грижа за надбъбречните жлези

Подкрепа на отделителните органи

Синхронизиране с цикъла за бъдеще без симптоми

Всяка от тези стъпки е описана подробно, с конкретни съвети какво пречи и какво помага и какво може да се направи, когато има проблем.

Фертилитет

Има отделна част специално за фертилитета, където наред с конкретни съвети за храни и добавки, има и глава, кръстена „Създаване на пространство за бебе“. В нея се говори за това, че много жени живеят откъснати от телата си и от собствените си потребности. Живеят натоварен живот, в който трудно може да се вмести нещо ново, особено толкова важно като едно бебе. И тя задава въпроса „Какво сте готови да промените в живота си, за да се превърнете в иделния съсъд?“ (да, звучи много библейско, но пък кара жената да се замисли как да се погрижи за себе си, за да може да стане майка). Клиниките по фертилитет се занимават с физическия проблем на яйцето и сперматозоида, но за повечето жени това е само един аспект от проблема. Ето защо е важно да се научим да намаляваме скоростта и да отварим място за нов член на семейството.

Либидо

Обикновено почти не се говори за това, но хормоните и техният дисбаланс играят сериозна роля в наличието или липса на либидо. И макар че сме свикнали да не обръщаме особено внимание (освен ако нямаме партньор, който забелязва промяната), липсата на либидо всъщност е ясен признак, че нещо в системата не е наред. Описани са начини за повишаване на либидото, както и положителните ефекти от здравословно либидо.

Вътрешната женска сила

Като много жени, пишещи и занимаващи се с женски проблеми, и Алиса Вити е повлияна от идеите на д-р Нортръп за това как несъзнаваните ни убеждения могат да повлияят на това как се усещаме като жени. Вити прави проучване на женската и мъжката енергетика и полова психология и говори за необходимия баланс между двата вида енергии. Описва знаци за прекалена мъжка енергия в жените, които са доста чесно явление в нашата култура и напоследък се превръщат в сериозна пречка за здравето на много жени. Това са:

Сериозно откъсване от емоциите и усещанията

Локализиране на усещането за самоуважение извън себе си – базирано на материален успех и мнението на другите

Трудност при даването и приемането на интимност и грижа, включително по отношение на удоволствието по време на секс

Усещане за изолираност и липса на подкрепа

и др.

Ценното за мен

Ценно за мен беше да си дам сметка, че мога да започна да мисля за цикличните промени в организма си дори и сега, когато взимам противозачатъчни. За повече от половин година на тях, отново се чувствам сериозно откъсната от тялото си, така както беше и преди. Бях започнала да се притеснявам, но Алиса Вити ми даде идея какво да опитам, за да спра това усещане. Тя смята, че няма нищо лошо в това да следваш цикличност дори и на изкуствени хормони. И идеята ми харесва. Тепърва ще разбира дали има смисъл за мен.

Другото, което ми беше полезно, е че набляга на връзката между това, което се случва в тялото и с нас самите и взаимоотношенията ни. За това се говори на медитации или йога, но не и когато се обяснява точно как работи ендокринната система. Моето вътрешно усещане е, че всичко е свързано, но обичам да откривам потвърждения на убежденията си. Връзката разум-тяло започва да се приема все по-добре и по-добре от всякакви специалисти.

Много ценен е и ясния начин, по който обяснява функционирането на хормоните и промените в нивата им, съответно и как точно промяната им ни влияе.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *