Библиотека: Period Repair Manual – Lara Briden

Библиотека: Period Repair Manual – Lara Briden

Статията е част от серията Библиотека.

Още книги за женското здраве тук.

Този блог се роди от осъзнаването, че не всяка жена има достъп до същата информация, до която имам аз, защото чета безпроблемно на английски. В този смисъл изобщо не съм предвиждала да правя ревюта на непреведени все още книги. Но вече съм включила две такива в списъка с литература. Направих го по няколко причини. Първо, не съм срещала толкова ясно написани и полезни книги за женския цикъл на български. Второ, смятам че скоро ще бъдат преведени. И трето, държа да е ясно от къде черпя информацията си, за да може всеки, който иска да провери или да прочете повече, да го направи. Точно затова започнах серията за книгите. Ако използвате безпроблемно английски, бих ви препоръчала да я прочетете. Ако не, това, което научих от нея вече се появява в някои от статиите, които публкувам, а вероятно ще има още, така че пак ще имате възможност да се въползвате от полезните неща в тази книга.

Книгата ми беше препоръчана от Мария Георгиева от Health and Fertility. Мария може и да не е доктор, но е учила медицина и се образова постоянно, така че в момента, в който каза, че е впечатлена от тази книга, се постарах да я открия и прочета, защото знаех, че ще си заслужава.

Написана е от натуропат, което в САЩ и Канада е наименованието на лекари с официално признато образование, които използват алтернативни методи за лечение – най-често храна, билки и промени в начина на живот. В Канада има два доста сериозни университета и на този тип медицина се отдава доста значение. В момента Лара Бриден работи в Австралия, въпреки че там дипломата ѝ не се признава за официално медицинско образование, и вече повече от 20 години помага на жени да оправят проблемите си, свързани с цикъла, без помощта на хормони.

Period Repair Manual е единствената ѝ книга засега, но вече има 8 издания. Тя е част от едно ново течение, в което се включват все повече жени от цял свят. Целта е да опознаем по-добре женската анатомия и физиология и тя да бъде възприемана за нещо нормално и различно от мъжката физиология. Както казва Лара Бриден в един нейн блог пост „жените не са малки мъже„, цитирайки Стейси Симс (ако случайно спортувате, прочетете и нейната книга).

Какво е нормален менструален цикъл

Най-ценното за мен в тази книга е подробното обяснение как функционира и какви са фазите на менструалния цикъл, както и какво е нормално и какво не. Би трябвало да знаем тези неща още преди менахрето, но честно казано единственото, което аз помня, е една красива, но неразбираема таблица с нивата на половите хормони и наименованията на фазите, която съм виждала вероятно поне няколко години по-късно. И, разбира се, дежурното: „то е нормално да те боли“, „нормално е да не ти е съвсем добре“, „нормално е да се уморяваш“. А защо е нормално се наложи да разбера едва доста след 30-те си години. Така че дори само заради тази глава бих искала тази книга да бъде преведена скоро и да се окаже на рафтовете на всяка млада жена у нас.

Противозачатъчните

Лара Бриден е изцяло против взимането на хормони като начин за превенция на бременност. Истината е, че сме приели това за нормален метод. Но, както и тя напомня, науката познава вещества, от които може да се произведе и противозачатъчни хапчета за мъже. Но те никога не са предлагани за масово производство, защото никой мъж не би взимал нещо, което ще влияе на настроенията му, либидото и ще изключи нормалните му хормони. Тогава защо и жените да го правят?

Разбира се, книгата е писана за друг континент, в който предписват противозачатъчни наистина за всяко нещо. У нас не е чак така. За нас е по-ценна информацията какво може да се направи с естествени средстава, за да се лекуват някои от състоянията, за които иначе изписват хапчета. Като например акне, мигрени, тежко кървене, нередовен цикъл или синдром на поликистозните яйчници. Като цяло авторката е против взимането на противозачатъчни за каквито и да е случаи (освен при еднометриоза и аденомиоза) и разглежда всеки от тях като предлага естествени средстава за справяне с проблема.

Бих препоръчала на всяка жена, която обмисля взимането на противозачатъчни да я прочете или поне да се ориентира по-добре какъв точно тип противозачатъчни ѝ предлагат, за да може да вземе по-информирано решение и да се подготви за очакваните ефекти.

За мен например винаги е било мистерия защо ми предписват хормони без никога да са ми направили изследвания на хормоните. С времето си дадох сметка, че не малко доктори дори не разбират цялостния ефект на препаратите, които изписват или си мислят, че страничните ефекти засягат много малка част от жените. В действителност (без да съм правила истинско изследване), по-малко са тези, които изпитват леки или никакви симптоми. Болшинството жени на хормонален препарат изпитват повечето странични ефекти. Мога да го твърдя със сигурност за Золадекс (но той е силен препарат, а не обикновено противозачатъчно), защото за него разпитвам от години, и за Диане, но вече го виждам и с други препарати като Визан (вид прогестин – синтетичен прогестерон). Отделно, когато започнах да проучвам собствените си лекарства, установих, че едно и също лекарство в различни страни съдържа различни вещества. Пример за това е Логест, който у нас съдържа гестоден (вид прогестин), а в други държави съдържа етинилестрадиол (тук).

Благодарение на тази книга започнах да разбирам какво точно правят тези аналози на естествените хормони и защо реално погледнато е пълна лотария как точно ще се повлияеш от тях и дали ще имат желания ефект (когато говорим за лечение на нещо; що се отнася до предпазване от бременност, всичките работят достатъчно добре). И най-вече спрях да се ядосвам на докторите задето не ми дават нужната ми информация, защото си дадох сметка колко трудно е и за тях.

Алтернатива на противозачатъчните

Хубавото е, че Лара Бриден описва много точно как да се практикува правилно метода за естествена превенция (изисква да си купите термометър все пак) и най-вече как да разберете дали овулирате.

Опознаване на тялото и информацията, която ни дава

Ако трябва да съм честна, едва когато започнах да изпитвам сериозни болки, си дадох сметка колко ясни сигнали може да ми даде тялото ми по отношение на това какво се случва в него. Само че не знаех  как да чета леките сигнали, затова се наложи да стигна до сериозни болки. Тази книга учи как разчитаме нормалните сигнали на тялото си. Да разбираме кога сме овулирали, да усетим промяната в хормоналните нива в различните фази на цикъла и да сме наясно как стреса може да повлияе на плодовитостта и ендокринната ни система. Обяснява колко са важни яйчниците и най-вече нормално работещите яйчници за нормалното състояния на целия ни организъм. И как точно да подпомогнем нормалната им работа.

Конкретни състояния

Освен общата информация, е отделено внимание с подробности на конкретни проблеми – например има отделни глави за нередовен цикъл, за ПМС, перименопауза, намаляване на болка, токсини от околната седа, дисбактериоза, инфекции, проблеми на щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници. Последният е разгледан много подробно и е наблегнато на силната връзка с инсулиновата резистентност, която ендокиронолозите познават доста добре, но не всички гинеколози ѝ обръщат внимание.

Изданието, което аз прочетох, включва глави за аденомиоза и ендометриоза, които, както се сещате, силно ме интересуват, но за съжаление на тях не е обърнато особено много внимание. Разбира се, ендометриозата не е единствено проблем с менструалния цикъл и е доста по-комплексно състояние, така че е нормално в тази книга да не се обръща чак толкова внимание на нея. Но много бих се радвала да прочета подобно лесно и разбираемо описание и за ендо, точно както беше обяснен СПЯ.

Ценното лично за мен

Имам по-голяма яснота какви видове синтетични хормони се предлагат на пазара и какво е тяхното действие. Когато започнах книгата бях в процес на проучване какво точно е нормалният цикъл, защото искам да напиша една такава статия. Очевидно не мога да говоря за това от собствен опит (изключая регулярността), така че без да съм очаквала се оказах с много подробна информация по въпроса. Успях да си обясня защо някои неща, които правех, докато се опитвах да намаля болките, са подействали. Тогава експериментирах и не за всичко успях да намеря обяснение защо е подействало или не. С тази книга попълних няколко липсващи парчета информация.

Също така имам ясна представа какво да очаквам, когато се реша да спра хапчетата, които взимам в момента. Отне ми доста време да реша да ги започна заради предишния ми лош опит с хормоналните препарати, но крайна сметка се подготвих, включително за страничните ефекти и вече ги взимам по-голямата част от тази година. Не бях мислила обаче как да се подготвя след това за спирането им. Сега вече съм по-наясно и с този момент. Обясних си и защо имам разни симптоми, които не са описани като странични ефекти на опаковката и вече знам какво да направя за тях.

Давам си сметка, че книгата не е достъпна за всеки, така че можете да ми пишете дали ви интересува нещо конкретно от нея или някоя тема, която лично ви засяга. Ще се опитам да напиша статия по въпроса или да преведа подходящата от сайта на Лара Бриден. Пожелавам ви прекрасно здраве и наслада от живота!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *