7 основни неща за здравословен живот

7 основни неща за здравословен живот

Макар че имам принципен проблем с гладуването (психологически, теоретично съм се убедила, че помага), от време на време препрочитам книгите на Лидия Ковачева защото са бързи и лесни за четене и напомнят някои прости истини. Като например как изглежда напълно здрав човек и какви са задължителните неща за един здравословен живот. Определено имаме нужда да си ги повтаряме често, иначе се оказваме в ситуация да си мислим, че пълнеем или имаме болежки от възрастта и това е нормално. Последното и на 26 съм си го мислила и съм срещала и други хора на тази възраст със същите убеждения, така че не си измислям 😉

И така, кои са основните неща, без които трудно бихме могли да водим здравословен живот?

Движение

На първо място това е движението. Едно от трудните за мен неща. Дори вече отдавна минала 80-те баба ми се движи повече от мен при това през целия ден. И едва наскоро започна да се оплаква от болежки в гърба, каквито аз имам още от втори курс в университета, когато чертаехме денонощно покрай заверките. Без движение мускулите губят своя тонус и значително намалява снабдяването с кислород на целия организъм. А основно правило в природата е каквото не се използва да се губи. Така че ако искаме да запазим телата си способни дългогодишно да се движат без проблем, имаме нужда от ежедневно движение. При това през целия ден, а не само по време на упражнения в залата.

Ефектът от продължителното седене е известен на всички и първото нещо, което е добре да се направи, е да се включват малко повече ставания и разходки по време на работния ден ако се работи на бюро. Но също и да се използва всяка друга възможност за движение, която ежедневието ни предлага.

Упражнения

В това число разбира се влизат всякакви спортове и тренировки – йога, фитнес, плуване, гимнастика и т.н., които правим, за да компенсираме седенето пред компютър. Абсолютно съм съгласна, че са важни и им отделяйте колкото можете повече време, единствено искам да напомня да не разчитате единствено на двата часа седмично йога или фитнес, а да се движите и през останалото време.

А най-полезно ще е ако намерите програма, която може да се изпълнява всеки ден. Става дума за тези дисциплинирани хора, които успяват сутрин преди да тръгнат за работа да направят гимнастика. Не успявам да се задържа към такъв режим за повече от няколко седмици все още, но всеки, които опита ще усети разликата.

Едно важно напомняне, особено за хора, които вече си имат здравословни проблеми: спортът и упражненията са много важни, но ги правете докато се уморите, никога обаче не се преуморявайте.

Ходене

Ходенето е едно от най-важните, най-лесните и в същото време сред най-полезните движения, които можем да си осигурим.

От време на време споделяме материали за деца, които трябва да вървят по 4-5 км пеш, за да стигнат до училище и си мислим, че това е ужасно, но в действителност сме забравили да ходим и много хора ходят единствено до колата и обратно. Аз също съм имала такива периоди, но в момента използвам всяка възможност за ходене и не минава ден без да мина поне 4 км и определено се чувствам зле в дните, в които се окаже, че нямам възможност да походя достатъчно. Всъщност, ако ме следите отдавна, със сигурност знаете, че ходенето е едно от нещата, които ме извадиха от депресията преди време.

Все пак сме еволюирали да ходим изправени или да бягаме и най-доброто нещо за телата ни е да продължаваме да правим това, което е полезно за тях. Ходенето е вид гимнастика и макар че не натоварва всички мускули, подобрява стойката и дишането, както и способства за по-доброто елиминиране на отпадъците. Освен това е повод да излезем на вън, на малко по-чист въздух (дори и в София ако не се движите в час пик на много натоварен булевард, въздухът навън е за предпочитане от този вътре), да излезем на дневна светлина, която е абсолютно задължителна за всеки, и да се изложим на стихиите, които подсилват имунната система и ни каляват. Ходенето помага и за по-доброто мислене (мозъкът започва да се оросява по-добре), за по-фокусирана мисъл и справяне с натрапчивите мисли и лоши настроения.

Вземете си удобни обувки и започнете да използвате всяка възможност за ходене – слезте спирка по-рано или паркирайте малко по-далеч, изберете по-далечно място за обяд или ди правете по-чести разходки за почивка, качвайте се по стълбите вместо с асансьора и не се заседявайте твърде дълго на стола! (ставам да се разходя за момент преди да продължа).

Слънце

Да, знам че всички се пазят от изгаряне постоянно, включително баба ми смята, че ще вдигне кръвно ако си подаде лицето извън сянката дори и пролетно време, въпреки че има очевидни симптоми на липса на витамин Д. Наплашали са ни сериозно с вредата от слънчевите лъчи и с пълно право – изгарянето е много вредно. Но изгаряме, защото се излагаме на слънце ударно, вместо да го правим постепенно още от ранна пролет (а дори и в слънчевите зимни дни).

Слънчевата светлина ни е жизненонеобходима и стоенето до прозорец не позовлява да се възползваме от благоприятното ѝ действие. А ако този прозорец е и с новите стъкла, които са с по-добри топлинни показатели, ще сте се лишили и от малкото, което обикновените успяват все пак да пропуснат.

Имаме всекидневна нужда от дневна светлина за здравето на костите, за хормонален баланс, здравето на очите, за психичното равновесие (слънчевите лъчи са съществени за нормалната работа на мозъка), за синтезирането на витамин D, за правилното производство на мелатонин и т.н., за доброто качество на съня, дори за правилния баланс на естрогените, за който има данни че се влияе от нивото на витамин D.

Колкото повече кожа е изложена на дневната светлина толкова по-добре и колкото по-рано през годината започнете да го правите, толкова по-добре. В по-студено време го правете по обед, когато и светлината е повече и топли повече, но в горещите месеци използвайте сутрините и следобедите и се пазете от най-горещите часове с най-силно слънце. За се предпазите от изгаряне постепенно увеличавайте времето така че кожата постепенно ще придобие по-тъмен тен, който е по-издържлив на слънчевите лъчи и когато дойде лятото вече ще имате повече издържливост към лъчите. Пийте достатъчно вода, хидратацията е важна за кожата, и яжте зеленолистни заленчуци.

Водата

Пийте достатъчно вода! Това е нещо, което споделям вече поне две години и постоянно установявам, че всички са наясно колко малко вода пият и все пак не правят сериозни усилия да променят това (преди си мислех, че само аз забравям да пия вода…). Всички сме наясно колко е важна водата за всички процеси в организма, но нека напомня още няколко полезни неща – изглажда бръчките!, помага при задържане на вода (да, тогава е особено важно да се пие повече вода, макар че изглежда нелогично), помага да се изведат от организма всички вредни вещества, помага при запек, помага за нормалната циркулация на кръвта и за нормалната работа на мозъка. Ако ви заболи глава първо проверете дали не сте обезводнени и чак след това помислете за обезболяващи.

Нещо важно: всички други течности, които пием, всъщност действат диуретично, дори чайовете. А някои, като кафето и черния чай са дори силно диуретични. Така че не само трябва да ги изключите от общото кличество вода за деня, но дори да добавите допълнително, за да наваксате. Аз лично пия поне две чаши вода допълнително ако си позволя да изпия едно кафе. Необходимото количество зависи от килограмите, как се храните, какво е времето, дали взимате някакви лекарства или не, но винаги е повече от литър и половина на ден дори и да не пиете кафета постоянно. Така че ако успявате да изпиете само малка бутилка минерална вода на ден, вземете мерки. Тялото ви вероятно е пресъхнало и отчаяно се нуждае от вода.

Водата разбира се не е само за пиене, така че пробвайте морето, езерата (за мен са ледени и малко подозрителни, но има и такива, в които може да се къпе човек), басейните – макар че хлорът не е най-здравословното нещо, откритите басейни са чудесни, особено в слънчев ден, а можете дори да си правите слънчеви бани, които в речника на баба ми не се отнасят до печене на слънце, до къпане с вода, която се е стоплила на слънцето.

Природата

Това е сред нещата, които на мен силно ми липсват и въпреки това обикновено не си давам сметка. Подозирам, че много от градските деца са като мен. Досегът с природата обаче е жизненонеобходим на човека и всеки, чието настроение се е подобрявало след разходка в парка може да го потвърди. Нужна ни е почивката от всички излъчвания в града, успокояващото зелено на растенията, всички ензими и полезни вещества, които се отделят в горите и ни действат лечебно, възможността да синхронизираме организма си с природните цикли.

Разбира се, не всеки може да живее в гората, но всеки може да си направи домашна градина, дори и да няма двор (моята е разделена между перваза на прозореца в кухнята и най-горния рафт на етажерката с папки с фирмените документи) и да отдели малко време да си изцапа ръцете с пръст и да усети растенията. У нас и парковете обикновено са близо, освен това има достатъчно междублокови пространства, които биха разцъфнали под грижите на някой запален градинар. Градинарството може да е бъде силно терапевтично, както всеки любител ще ви каже, децата обожават да си цапат ръцете, а д-р Акс дори ще ви препоръча да ядете мръсно, защото сме забравили колко полезни могат да бъдат ензимите от почвата (с това последното все пак внимателно).

Почивката

И най-важното – не забравяйте за важния постоянен ритъм на работа и почивка! Действително, няма особена нужда от почивка ако си здрав и не си се уморил от работа, но почивката е жизненонеобходима ако си болен, имаш нужда да се възстановиш от нещо и най-вече дори и да си напълно здрав, ако си работил известно време усилено, след това е наложително да си починеш, за да можеш след това да продължиш с нови сили и същите възможности.

Като човек, който има навика да работи без почивка на големи интервали от време и след това да почива дълго, защото тялото вече се изтощава след подобни преживявания, мога да потвърдя, че продуктивността е далеч по-голяма ако от време на време се отдели малко време за възстановяване на силите и концентрацията. Не го забравяйте и не се чувствайте виновни. Човек има нужда от достатъчен сън, смяна на дейността, разсейване, почивка за мозъка, очите, мускулите и изобщо за възстановяване след всички видове натоварвания. Само така можем дългосрочно да сме във форма и с нужната енергия да свършваме задачите си.

Фотографии:

Photo by Filip Mroz on Unsplash

Photo by Sebastian Herrmann on Unsplash

Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash

Photo by NeONBRAND on Unsplash1 thought on “7 основни неща за здравословен живот”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *